ANNONS

Dorotea Bromberg: Vi måste göra boken hipp igen

Dorotea Bromberg, förlagschef på Brombergs förlag. Foto: Casia Bromberg

Vi fick en pratstund med Dorotea Bromberg om det internationella pris hon nyligen blivit tilldelad och om de utmaningar som både Brombergs och andra förlag står inför.
– Det här priset har definitivt gett oss mycket energi och massor med hopp, säger Dorotea till Boktugg.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

När jag får tag på Dorotea Bromberg har hon fullt upp med allt ifrån produktionen av vårens böcker till att planera inför bokmässan i London som är i antågande.

– Det brinner av aktivitet här på förlaget, trots att februari generellt sett är en deppig månad med tanke på den intensiva returperioden. Och visst är det trist att se hur mycket som kommer i retur från bokhandlarna, så känner nog alla förlag.

ANNONS

Men returer till trots är stämningen god på Brombergs. I förra veckan annonserades det att Dorotea Bromberg tilldelas priset London Book Fair Lifetime Achievement Award, och hon fick äntligen lov att gå ut med hemligheten som hon burit på i någon månad.

– Det känns fortfarande helt overkligt att det hände mig, säger hon. Jag fick veta det sista veckan i januari, från en av jurymedlemmarna som jag känner sedan gammalt. Han bad mig att hålla det för mig själv, och det har varit jättesvårt att hålla tyst …

Nyheten skulle inte släppas förrän senare och juryn ville ha tid på sig att fråga Doroteas internationella författare vad de hade att säga om henne.

ANNONS

– Jag blev alldeles tagen att läsa vad författarna hade att säga om mig, utbrister hon.

Enligt Publishing Perspectives beskriver både Arundhati Roy och Ian McEwan Dorotea som en virvelvind. I Ian McEwans kommentar står också att läsa: ”Dorotea, en sann bibliofil, är en av de sällsynta förläggare vars personlighet och auktoritet genomsyrar förlaget hon driver. När man kliver in genom den magnifika dörren till Brombergs på Hantverkargatan 26 är det som att man på ett magiskt sätt kliver in i Doroteas sinne. Det är rymligt, välkomnande, kunnigt och hårt arbetande.”

Medieintresset har varit relativt stort efter offentliggörandet, berättar Dorotea, både från svenska och internationella branschtidningar och kulturjournalister av olika slag.

Skulle du säga att få det här priset är något av det största som har hänt i din förläggarkarriär?
– Om vi bortser från det som har hänt våra författare – det är ju det största för ett förlag, när författarna prisas på olika vis – så är det här det absolut det största som rör mitt yrke. Jag hade inte kunnat drömma om det, inte minst för att de som har fått priset före mig är mina stora idoler, folk som jag har försökt lära mig av. Det är stort att jag får vara med i samma sammanhang som de.

London Book Fair Lifetime Achievement Awards pristagare utses av en jury som väljer bland namn som har nominerats utifrån. Dorotea har ingen aning om vem som nominerade henne, och det kom som en total överraskning att hon ens hade blivit nominerad.

– För mig var det helt oväntat! Vi får väl se om jag kanske får lite skvaller i London.

Priset är öppet för personer i förlagsbranschen vars arbete har bidragit på ett betydande vis till internationell förlagsverksamhet, och kan således tilldelas både förläggare, redaktörer och agenter. Hittills har priset mestadels delats ut till engelskspråkiga individer, och förutom Dorotea – som är den första nordiska pristagaren – finns en tysk, en fransman, en spanjor och en brasilianare bland de tidigare vinnarna.

– De övriga fyra pristagarna som inte är engelskspråkiga, Michael Krüger, Antoine Gallimard, Jorge Herralde och Luiz Schwarcz, är legender, säger Dorotea med eftertryck.

Ofta har pristagarna fått utmärkelsen sent i livet. Dorotea är 66 år gammal men har inga planer på att pensionera sig än.

– Jag är visserligen inte 25 jag heller, men det känns inte ett dugg som att jag har min förläggargärning bakom mig. Det är ett fantastiskt yrke på så sätt att man åldras med behag; det är så knutet till personliga kontakter och de blir bara fler och fler ju äldre man blir. Man kan utöva yrket på olika sätt sent i livet, så jag har inga planer på att sluta än på åtminstone tio år, konstaterar Dorotea.

Brombergs breddar utgivningen och satsar på event

Brombergs Bokförlag har funnits sedan 1975 och gett ut ett antal stora författare, däribland flera Nobelpristagare. Det har gått både upp och ner genom åren, men just nu är det ovanligt tufft.

– De två senaste åren har varit tunga, vilket har att göra med de stora förändringar som pågår på marknaden. De författare vi är kända för att ge ut säljer inte alls på samma sätt som de gjorde för bara tre-fyra år sedan, säger Dorotea.

Men lite motstånd hindrar henne inte från att fortsätta kämpa.

– Det är inte enkelt, men det ska gå! Vi är noggranna med alla våra beslut, som hur stora upplagor vi trycker till exempel. Inbundet blir allt svårare att sälja, men som tur är funkar pocketboken bra. E-böckerna går fint och en del av det som vi vågar göra i ljud också.

Upplagorna har krympt, berättar hon, och Brombergs ger heller inte ut den mest tacksamma litteraturen som gör sig bäst i ljudform, vilket är en utmaning då ljudböcker är den marknad som har vuxit allra mest på sistone.

– Så det är svårt, det erkänner jag. Men det gäller att hänga med och följa utvecklingen. Därför försöker vi bredda oss, och numera ger vi ut mer svenskt och mer facklitteratur. Vår nya barnboksutgivning går överraskande bra.

Just nu håller man på och arbetar på ett upplägg där detaljerna än så länge är hemliga, men som handlar om att bli mer aktiva med event.

– Det blir ett helt nytt program som kan knyta ihop olika delar av landet och olika organisationer och aktörer, så att vi som förlag och återförsäljare kan dra varandra, berättar Dorotea.

Evenemang har länge varit en av Brombergs styrkor och hjärtefrågor, med bland annat en årlig  litteratursalong i Berwaldhallen. Under flera år arrangerade de även Sigtuna litteraturfestival.

– Vi har alltid engagerat oss för läsning, vi har gett ut böcker om läsning och samarbetat med lärare och bibliotek, så detta nya projekt är helt i linje med vad vi vill göra. Det blir ett slags helhetskoncept som gynnar många, hoppas vi.

Mindre förlag lockas ofta att gå samman med större, men Brombergs står kvar på egna ben. Är det viktigt för dig och förlaget att ni förblir oberoende?
– Det är inte livsviktigt, jag skulle inte alls ha något emot att samarbeta med andra förlag. Men däremot är det viktigt att vi får behålla vår identitet som vi har jobbat hårt för att bygga upp under fyra decennier. Vi är rädda om vårt varumärke.

Hennes gissning är att vi kommer se mer av olika typer av samarbeten där förlag effektiviserar sin drift och samarbetar om saker som de inte konkurrerar om, som säljbolag, lokaler och i vissa fall personal.

Branschen måste förändras med läsarna

Enligt Dorotea är det otroligt spännande att följa vad bokköparen och bokläsaren har för sig. Även om många klagar på försäljningen av pappersboken, så har läsarna inte försvunnit. De läser fortfarande, i en eller annan form. Eller så har de bara glömt bort läsning som aktivitet, och behöver påminnas.

– Det är frustrerande när vi inte lyckas fånga dem, men de finns därute och jag tänker inte ge mig förrän jag har hittat varenda en av dem och fått dem att inse att läsning är en helt unik aktivitet. Kanske kräver det mer av en än att sätta sig i soffan framför en tv-serie, men det ger något helt annat också.

Fritiden har blivit splittrad och det finns så mycket att välja på, så många roliga aktiviteter vi kan ägna oss åt idag. Vi skulle kunna lyssna på riktigt bra poddar 24 timmar om dygnet.

– Min förhoppning är att läsning är något som består, som man längtar tillbaka till. Men vi måste bli duktigare på att nå ut, både förlagen och bokhandeln, och förändras med läsarna. Det är ingen idé att sätta sig och deppa, vi måste agera, vi måste göra boken hipp igen, säger hon med eftertryck.

Även om det är tufft på flera vis så har Brombergs flera starka aktuella titlar både bakom och framför sig. En av förlagets senaste storsäljare är Katarina Gospics Hjärnbalans. Under våren har de gett ut Nicole Krauss Dunkel skog som går bättre än de hade vågat tro.

– Vi har framför oss några viktiga utgivningar av olika slag, bland annat en angelägen bok med Karin Alvtegen. Vi har en spännande och för oss annorlunda bok om Volvos dramatiska historia under åren 2008–2018, Volvos revansch som är skriven av journalisterna Håkan Matsson och Anders Nilsson. Och så är vi naturligtvis jätteglada över att ge ut en ny roman av Ian McEwan i augusti, Maskiner som jag. Dessutom har jag precis fått en ny bok av Patti Smith som även den kommer ut i år, berättar Dorotea.

Dorotea Bromberg dundrar på, det är helt klart, med sitt förlag och sina författare i ryggen. Som en virvelvind.

Tidigare vinnare av London Book Fair Lifetime Achievement Award:

2018 – Sara Miller McCune, Sage Publishing, US
2017 – Luiz Schwarcz, Companhia das Letras, Brazil
2016 – Gail, Baroness Rebuck DBE, Penguin Random House, UK
2015 – Peter Usborne, Usborne, UK
2014 – Deborah Rogers, Rogers, Coleridge & White, UK
2013 – Michael Krüger, Hanser Verlag, Germany
2012 – Jorge Herralde, Editions Anagrama, Spain
2011 – Sonny Mehta, Alfred A. Knopf, Inc., US
2010 – Antoine Gallimard, Éditions Gallimard, France
2009 – Drenka Willen, Harcourt, USA
2008 – Peter Mayer, Overlook Press and Duckworth, UK & USA
2007 – Lord Weidenfeld, Weidenfeld & Nicolson, UK
2006 – Christopher MacLehose, MacLehose Press, UK
2005 – Lynette Owen, Pearson Education, UK
2004 – John Lyons, Little, Brown, UK & USA

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL