Ny bok av Lars Kepler – men film och tv-serie i USA lagd på is

Spegelmannen ny bok av Lars Kepler.
Bakom pseudonymen Lars Kepler döljer sig makarna Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. Som Lars Kepler är makarna aktuella med boken "Spegelmannen". Foto: Jessica Gow/TT.

Allt var klart. Lars Kepler-böckerna skulle bli film och tv-serie i USA. Men så kom coronapandemin och nu ligger allt på is. Duon bakom pseudonymen får trösta sig med att de är aktuella med en ny bok om Joona Linna.

– Vi är ju författare, det är det viktiga. Men vi skulle självfallet bli jätteglada om det blir av när allt detta är över, säger Alexandra Coelho Ahndoril.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Tillsammans med maken Alexander Ahndoril är hon pseudonymen Lars Kepler, som nu har skrivit åtta böcker om polisen Joona Linna. Nummer åtta, ”Spegelmannen”, utkommer i dagarna. Joona dras där in i ett otäckt fall med försvunna flickor – några av dem hittas mördade och Joona blir besatt av att hitta dem och sätta dit den skyldige. Och som vanligt blir huvudpersonen på olika sätt märkt av sina upplevelser.

– James Bond förändras ju aldrig. Det gör Joona. Det ska kosta Joona att lösa ett fall. Och det ska också kosta författarna, säger Alexander Ahndoril.

Med det menar han att han och hustrun själva kan bli skrämda av det de skriver.

”Vi vill ha en optimistisk grundsyn”

I Spegelmannen finns det passager som skulle kunna vara hämtade ur en skräckroman. Är det inget de själva har funderat över, att skriva skräck?

– Visst finns det skräckelement i böckerna, med knarrande golv och mörker. Men skräck har en depressiv sida och det slutar sällan lyckligt. Vi vill ha en optimistisk grundsyn i våra berättelser. Gärningsmannen blir tagen, fallet blir löst, säger Alexander Ahndoril.

Lars Kepler-böckerna innehåller mycket våld, men författarna säger att de aldrig skriver grafiska våldsscener för våldets egen skull, däremot är det viktigt att våldet skildras realistiskt.

– Vi vill inte romantisera våldet. Vi vill skildra det autentiskt, säger Alexandra Coelho Ahndoril och tillägger:

– Jag talade med en ambulanssköterska som tackade oss för att vi skildrar våldet realistiskt och inte förskönar det. Det var något som hon uppskattade.

Inte färdiga med Lars Kepler

När paret skriver böckerna sitter de bredvid varandra vid sitt köksbord efter att i detalj ha gått igenom och bestämt hur handlingen ska se ut. Därefter skriver de samtidigt på samma stycken, skickar texter fram och tillbaka, skriver om, ändrar och fyller i.

Till sist har de svårt att minnas vem som har skrivit vad.

Hur många Lars Kepler-böcker det blir vet de inte – bara att det kommer fler. Redan när de var klara med ”Spegelmannen” hade de inspiration till uppföljaren.

– Men vi har inga deadlines. Det får ta den tid det tar, säger Alexander Ahndoril.

Innan Lars Kepler-böckerna hade de båda framgångsrika karriärer som författare på egen hand. De karriärerna ligger just nu på is.

– Vi får ut så mycket av det här. Det ger så mycket, säger Alexandra Coelho Ahndoril

– Men vem vet, en vacker dag, säger Alexander Ahndoril.

Text: Gunnar Rehlin/TT

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Nya boken av Lars Kepler

Spegelmannen

Spegelmannen

Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

Fakta: Lars Kepler

Bakom pseudonymen Lars Kepler döljer sig makarna Alexandra Coelho Ahndoril, 54 år, och Alexander Ahndoril, 53 år.

Som Lars Kepler har paret skrivit nio böcker, däribland Eldvittnet, ”Hypnotisören”, ”Sandmannen” och ”Stalker”.

Lars Kepler-böckerna har sålt i 15 miljoner exemplar i 60 länder. Lars Kepler är också förra decenniets största deckarförfattare i Sverige. ”Hypnotisören” blev film i regi av Lasse Hallström. Makarna Coelho Ahndoril var så dock så missnöjda över resultatet att de bröt kontraktet gällande fler filmer.

Lars Kepler är aktuell med boken Spegelmannen.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.