Spegelmannen ny bok av Lars Kepler.
Bakom pseudonymen Lars Kepler döljer sig makarna Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. Som Lars Kepler är makarna aktuella med boken "Spegelmannen". Foto: Jessica Gow/TT.

Ny bok av Lars Kepler – men film och tv-serie i USA lagd på is

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Allt var klart. Lars Kepler-böckerna skulle bli film och tv-serie i USA. Men så kom coronapandemin och nu ligger allt på is. Duon bakom pseudonymen får trösta sig med att de är aktuella med en ny bok om Joona Linna.

– Vi är ju författare, det är det viktiga. Men vi skulle självfallet bli jätteglada om det blir av när allt detta är över, säger Alexandra Coelho Ahndoril.


ANNONS


Tillsammans med maken Alexander Ahndoril är hon pseudonymen Lars Kepler, som nu har skrivit åtta böcker om polisen Joona Linna. Nummer åtta, ”Spegelmannen”, utkommer i dagarna. Joona dras där in i ett otäckt fall med försvunna flickor – några av dem hittas mördade och Joona blir besatt av att hitta dem och sätta dit den skyldige. Och som vanligt blir huvudpersonen på olika sätt märkt av sina upplevelser.

– James Bond förändras ju aldrig. Det gör Joona. Det ska kosta Joona att lösa ett fall. Och det ska också kosta författarna, säger Alexander Ahndoril.

ANNONS

Med det menar han att han och hustrun själva kan bli skrämda av det de skriver.

”Vi vill ha en optimistisk grundsyn”

I Spegelmannen finns det passager som skulle kunna vara hämtade ur en skräckroman. Är det inget de själva har funderat över, att skriva skräck?

– Visst finns det skräckelement i böckerna, med knarrande golv och mörker. Men skräck har en depressiv sida och det slutar sällan lyckligt. Vi vill ha en optimistisk grundsyn i våra berättelser. Gärningsmannen blir tagen, fallet blir löst, säger Alexander Ahndoril.

Lars Kepler-böckerna innehåller mycket våld, men författarna säger att de aldrig skriver grafiska våldsscener för våldets egen skull, däremot är det viktigt att våldet skildras realistiskt.

– Vi vill inte romantisera våldet. Vi vill skildra det autentiskt, säger Alexandra Coelho Ahndoril och tillägger:

– Jag talade med en ambulanssköterska som tackade oss för att vi skildrar våldet realistiskt och inte förskönar det. Det var något som hon uppskattade.

Inte färdiga med Lars Kepler

När paret skriver böckerna sitter de bredvid varandra vid sitt köksbord efter att i detalj ha gått igenom och bestämt hur handlingen ska se ut. Därefter skriver de samtidigt på samma stycken, skickar texter fram och tillbaka, skriver om, ändrar och fyller i.

Till sist har de svårt att minnas vem som har skrivit vad.


ANNONS


Hur många Lars Kepler-böcker det blir vet de inte – bara att det kommer fler. Redan när de var klara med ”Spegelmannen” hade de inspiration till uppföljaren.

– Men vi har inga deadlines. Det får ta den tid det tar, säger Alexander Ahndoril.

Innan Lars Kepler-böckerna hade de båda framgångsrika karriärer som författare på egen hand. De karriärerna ligger just nu på is.

– Vi får ut så mycket av det här. Det ger så mycket, säger Alexandra Coelho Ahndoril

– Men vem vet, en vacker dag, säger Alexander Ahndoril.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Nya boken av Lars Kepler

Spegelmannen

Spegelmannen

Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

Fakta: Lars Kepler

Bakom pseudonymen Lars Kepler döljer sig makarna Alexandra Coelho Ahndoril, 54 år, och Alexander Ahndoril, 53 år.

Som Lars Kepler har paret skrivit nio böcker, däribland Eldvittnet, ”Hypnotisören”, ”Sandmannen” och ”Stalker”.

Lars Kepler-böckerna har sålt i 15 miljoner exemplar i 60 länder. Lars Kepler är också förra decenniets största deckarförfattare i Sverige. ”Hypnotisören” blev film i regi av Lasse Hallström. Makarna Coelho Ahndoril var så dock så missnöjda över resultatet att de bröt kontraktet gällande fler filmer.

Lars Kepler är aktuell med boken Spegelmannen.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL