Nödrop från klassiska Strand Book Store i New York: försäljningen ner 70 % i år

The Strand Bookstore i New York har i veckan skickat ut ett nödrop på Twitter. Den 93-åriga bokhandeln har drabbats hårt av Covid-19-pandemin. (Bild från The Strands twitter)

The Strand Book Store i New York har tappat 70 procent av intäkterna i år jämfört med föregående år. Ägaren twittrade ut ett nödrop, men får samtidigt kritik.

Den klassiska bokhandeln Strand Book Store i New York är en av många som har det tufft i coronatider. I veckan skickade ägaren Nancy Bass Wyden ut ett nödrop på Twitter.

”Vi behöver er hjälp. Det här är inlägget vi hoppades aldrig behöva skriva, men idag markerar en stor vändpunkt i The Strands historia. Våra intäkter har sjunkit nära 70 % jämfört med förra året, och lånen och kontantreserverna som har hållit oss flytande de senaste månaderna är utarmade”, skriver hon.

The Strand är en ikon bland oberoende bokhandlare vars utbud växt för varje decennium och säger idag att de har över 2,5 miljoner böcker, både nya och begagnade. När butiken öppnade 1927 var den en av fyrtioåtta bokhandlare på Fourth Avenue och det som kallades ”Book row” täckte sex kvarter. Idag finns endast The Strand kvar.

I ett längre brev (som bifogas i tweeten) berättar hon hur bokhandeln under 93 år ”överlevt den stora depressionen, två världskrig, bokhandelskedjor, eböcker och nätbokhandelsjättar” men att covid-19 gett kraftigt minskat antal besökare, nästan inga turister och noll evenemang i butiken (jämfört med 400 före pandemin, istället kör de virtuella författarsamtal). Hon uppmanar kunder att komma och handla i butiken eller online innan det är för sent.

På Twitter får dock ägaren kritik av facket för att ha tagit emot statliga nödlån på 1-2 miljoner dollar trots att hon sagt upp större delen av personalen (före pandemin hade Strand närmare 230 anställda) och för att familjen köpt Amazonaktier för minst 115 000 dollar i våras.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL