ANNONS

Nödrop från klassiska Strand Book Store i New York: försäljningen ner 70 % i år

The Strand Bookstore i New York har i veckan skickat ut ett nödrop på Twitter. Den 93-åriga bokhandeln har drabbats hårt av Covid-19-pandemin. (Bild från The Strands twitter)

The Strand Book Store i New York har tappat 70 procent av intäkterna i år jämfört med föregående år. Ägaren twittrade ut ett nödrop, men får samtidigt kritik.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

Den klassiska bokhandeln Strand Book Store i New York är en av många som har det tufft i coronatider. I veckan skickade ägaren Nancy Bass Wyden ut ett nödrop på Twitter.

”Vi behöver er hjälp. Det här är inlägget vi hoppades aldrig behöva skriva, men idag markerar en stor vändpunkt i The Strands historia. Våra intäkter har sjunkit nära 70 % jämfört med förra året, och lånen och kontantreserverna som har hållit oss flytande de senaste månaderna är utarmade”, skriver hon.

ANNONS

The Strand är en ikon bland oberoende bokhandlare vars utbud växt för varje decennium och säger idag att de har över 2,5 miljoner böcker, både nya och begagnade. När butiken öppnade 1927 var den en av fyrtioåtta bokhandlare på Fourth Avenue och det som kallades ”Book row” täckte sex kvarter. Idag finns endast The Strand kvar.

I ett längre brev (som bifogas i tweeten) berättar hon hur bokhandeln under 93 år ”överlevt den stora depressionen, två världskrig, bokhandelskedjor, eböcker och nätbokhandelsjättar” men att covid-19 gett kraftigt minskat antal besökare, nästan inga turister och noll evenemang i butiken (jämfört med 400 före pandemin, istället kör de virtuella författarsamtal). Hon uppmanar kunder att komma och handla i butiken eller online innan det är för sent.

På Twitter får dock ägaren kritik av facket för att ha tagit emot statliga nödlån på 1-2 miljoner dollar trots att hon sagt upp större delen av personalen (före pandemin hade Strand närmare 230 anställda) och för att familjen köpt Amazonaktier för minst 115 000 dollar i våras.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL