ANNONS

Många förlags böcker syns på Amazon men går inte att beställa

Amazon.se böcker saknas
Amazon.se är här men det är långt ifrån alla svenska böcker från alla svenska förlag som går att hitta. Och om man hittar dem är det inte säkert att de går att köpa trots att de finns i lager hos distributören. Många titlar har fått status "tillfälligt slut" - trots att de går att köpa hos Adlibris och Bokus. Montage: Boktugg.

Ett stort antal författare och förlag har idag konstaterat att deras böcker syns på Amazon.se – men listas som tillfälligt slut eller ej tillgängliga. Det gäller många småförlag men även jättar som Norstedts.

– Vi har förhandlat med Amazon sedan i våras men är inte klara med alla detaljer som krävs för ett hållbart avtal. Vi har en bra relation och konstruktiva samtal med Amazon! Vi ser detta långsiktigt och hoppas snart få till ett avtal med Amazon, säger Olle Lidbom, kommunikationschef för Norstedts förlagsgrupp.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Kunder till Amazon, som idag lanserade sin .se-sajt, möts av en bokavdelning som förefaller vara långt ifrån färdig. Sökningar på kända författare ger träffar där tyska och engelska utgåvor hamnar före de svenska. Mindre kända författare saknas ibland helt vid sökning på namn, men kan dyka upp när du söker på titel eller isbn.

ANNONS

Låt oss ta Anna Jansson som exempel. En sökning på namnet ger träffar på pocketböcker på svenska samt hennes barnböcker hos Bonnier Carlsen. Och böcker på tyska och polska. Men inte de svenska från Norstedts.

I augusti 2020 släpptes hennes Skuggan bakom dig och söker man på den titeln så dyker den upp även på Amazon.se, men ”Hårt omslag” är ”För närvarande inte tillgänglig”. Vilket då beror på att Amazon inte har avtalet med Norstedts på plats.

ANNONS

ERBJUDANDE – JUST NU: Bokus Play 3 ljudböcker för 1 krona*

*Vid registrering av Bokus Play Bas. Automatiskt månatlig prenumerationsavgift gäller efter första månaden (79kr/mån).

Amazon har avtal med Bokinfo (därav att de har tillgång till metadata om alla böcker) och kan i princip beställa böcker från vilket förlag som helst och sedan leverera till sin kund. Dessutom har de grundavtal med de svenska distributörerna vilket gör att de kan skicka ordrar rakt i deras system, precis som Adlibris och Bokus gör.

ANNONS

Men utan avtal med enskilda förlag, alternativt att förlagen accepterat standardavtal via sin distributör, så får Amazon inga rabatter eller särskilda villkor kring frakt och returer som de enligt uppgift krävt.

Alltså har Amazon valt att mer eller mindre aktivt ”dölja titlar” från de förlag som inte skrivit på avtal. Ett mindre förlag som Boktugg varit i kontakt med som har distribution via Förlagssystem är lite överraskade över att förlagets titlar fått status ”Tillfälligt slut” och inte ens går att bevaka. Istället skriver Amazon: ”Vi arbetar hårt för att produkten ska vara tillbaka i lager så snart som möjligt”.

– Enligt Förlagssystem skulle Amazon köpa utan rabatt om det inte finns avtal. Så de kan köpa böckerna från oss och även mindre förlag. Därmed trodde jag att det faktiskt skulle gå att beställa precis som på Adlibris och Bokus, säger förlagschefen och tillägger:

– Är det så här blir det fördel Adlibris och Bokus. Det händer ju att sådana som vi ligger på topplistan en dag eller tre. När det sker, när smalare författare sitter i morgonsofforna, bör de ju ha grejerna. Detta och startsidan tolkar jag som att böcker inte är den stora grejen för Amazon här i Sverige. Långt ifrån.

Vi kollar därför med Förlagssystem som bekräftar att Amazon kan lägga beställningar.

– Vi har inga begränsningar i att ta emot beställningar för de förlag som finns hos Förlagssystem. Varför vissa titlar fått status ”tillfälligt slut” eller ”ej tillgänglig” får du fråga Amazon, säger Harold Op het Veld, VD på Förlagssystem.

Men även förlag som faktiskt har avtal med Amazon, som Piratförlaget, drabbas av att Amazons sökfunktion inte verkar helt intrimmad. En sökning på Jonas Jonasson ger mängder av träffar (58 titlar) på hans böcker på otaliga språk. Men mycket få svenska titlar. Hämnden är ljuv AB släpptes på svenska i början av september, men finns inte med i sökresultatet. Men om man söker på titeln så dyker den upp – dock med samma typ av status som för Norstedts titlar: ”För närvarande inte tillgänglig”.

Söker man däremot på Jan Guillou så kommer Slutet på historien överst i sökresultatet, den går dessutom att köpa för 199 kr vilket är samma pris som hos Adlibris och Bokus. Med andra ord finns det en del att skruva på bakom kulisserna för Amazon.

Det är lätt att skratta åt det här, men de flesta förlag är medvetna om att även Adlibris och Bokus har problem med import av metadata som omslag och texter för vissa titlar. Störningar helt enkelt. Det händer även att titlar försvinner helt ur systemet – eller får fel status.

En annan stor fråga är förstås när Amazon ska koppla på Audibles titlar på samma sätt som man gör i USA. Om du söker på Amazon.com hittar man över 3000 svenska ljudböcker i Audibles sortiment. Dessa dyker upp som alternativ till pappersformat och marknadsförs som gratis ifall du startar ett abonnemang på Audible. Varför har man inte knutit ihop Amazon.se med Audible som ändå lanserats lite grann i Sverige redan? Liksom varför inte Kindle och ebokssortimentet lanseras.

En gissning är att mycket fått vänta till fas 2. För vi kan nog vara säkra på att det här bara är första steget i Amazons lansering i Sverige.

Fotnot: Boktugg söker Amazon för en kommentar.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL