Kjell Westö får Svenska Yles litteraturpris 2020 för romanen Tritonus

Kjell Westö tilldelas Svenska Yles litteraturpris 2020 för sin roman Tritonus. Foto: Niklas Sandström

Svenska Yles litteraturpris 2020 tilldelas Kjell Westö för romanen Tritonus. Årets vinnare utsågs av Mark Levengood.

– Jag är faktiskt jätteglad. Många fina författare har genom åren tilldelats priset. Som veteran är man kanske inte det självklara valet, säger Kjell Westö i en intervju med Svenska Yle och fortsätter:

– Man unnar förstås alla yngre och nyare förmågor allt beröm och alla utmärkelser, samtidigt som man själv hela tiden försöker bli bättre och inte vill bli lyft upp på en avlägsen hylla bara för att man är en veteran.

Prismotiveringen lyder:
”Denna skärgårdsberättelse tar läsaren på en resa mellan gemenskapens fastland och ensamhetens yttersta öar. I en absolut samtid visar Westö att villkoren för mänskligt liv är eviga – nederlag, trasighet och krossade drömmar, men också stunder av svindlande skönhet. Tritonus är en storslagen roman, såväl enligt finlandssvenska som internationella mått.”

Tritonus är den musikaliska termen för det dissonanta djävulsintervallet, och romanen Tritonus pendlar mellan harmoni och dissonans, i sökandet efter svaren på några akuta frågor: Hur kan vi leva tillsammans i en tid som vår som nyss genomlevt en dödlig pandemi? Är försoning och botgörelse möjliga, eller är det redan för sent? En modern och oemotståndlig roman om musik och gemenskap, framgång och ensamhet.

Boken har tre förlag i Sverige och Finland: Den utkommer i Finland på svenska hos Förlaget och på finska hos Otava. I Sverige ger Albert Bonniers Förlag ut Tritonus. Den var en av de mest sålda romanerna i Sverige i både augusti och september.

Svenska Yles Litteraturpris instiftades år 2000 och delas i år ut för tjugoförsta gången. Priset är på 2000 euro och delas ut i samband med Helsingfors bokmässa till årets bästa finlandssvenska bok. Kulturredaktionen vid Svenska Yle (som är den svenskspråkiga delen av Yle, Finlands public service-bolag för TV, radio och webb) utser årets enväldiga domare, som varierar varje år.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Tidigare vinnare de senaste åren:

  • 2010 – Susanne Ringell, Vattnen
  • 2011 – Marianne Backlén, Eldfågelns dans
  • 2012 – Peter Sandström, Till dig som saknas
  • 2013 – Malin Kivelä, Annanstans
  • 2014 – Maria Turtschaninoff, Maresi – krönikor från röda klostret[2]
  • 2015 – Ulrika Nielsen, Undergången [3]
  • 2016 – Ann-Luise Bertell, Vänd om min längtan [4]
  • 2017 – Adrian Perera, White Monkey
  • 2018 – Sara Ehnholm Hielm, Och hjärtat, det var mitt
  • 2019 – Malin Kivelä, Hjärtat
  • 2020 – Kjell Westö, Tritonus
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL