ANNONS

Fyra nominerade till Sveriges Radios romanpris 2021

Stefan Lindberg är en av fyra författare som är nominerade till Sveriges Radios romanpris 2021. Foto: Sofia Runarsdotter

Vem som får Sveriges Radios romanpris avgörs den 23 april 2021. Årets lyssnarjury, bestående av fyra bokcirklar, ska nu läsa de nominerade och utse en vinnare.

Sveriges Radios romanpris, lyrikpris och novellpris delas ut under Litteraturveckan i P1 i april.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

Ja, jag vill bli Boktugg Supporter!

De nominerade till romanpriset har nu utsetts. Norstedts och Albert Bonniers förlag får vars två nomineringar.

En av följande fyra kommer att vinna Sveriges Radios romanpris 2021:

Romanerna har valts ut av en kritikergrupp som utgörs av Annina Rabe (frilanskritiker), Kristian Ekenberg (kulturredaktör Gefle Dagblad), Joseph Knevel (redaktör Radioföljetongen & Radionovellen) och Maria Götselius (litteraturredaktör SR Kultur).

ANNONS

I år ansökte över 200 bokcirklar i Uppland och Sörmland om att vara med i lyssnarjuryn.

– Vilken respons! En drömlik start för årets omgång att så rekordmånga vill vara med. De nominerade böckerna är en både spännande och utmanande mix, som jag hoppas och tror kan väcka skarpa tankar och stora känslor hos våra utvalda läsare, säger Marie Lundström som programleder den direktsända prisutdelningen den 23 april.

Vilka fyra bokcirklar som ingår i lyssnarjuryn presenteras senare i vår. De ska nu först läsa och prata om böckerna i respektive cirkel. En person från varje bokcirkel är sedan med och diskuterar sig fram till en vinnare i P1 under Litteraturveckan. Diskussionerna leds av P1 Kulturs Jenny Teleman.

Om Sveriges Radios romanpris

Sveriges Radio delar varje år ut ett romanpris till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion”. Prissumman är på 30 000 kronor. Det unika med priset är lyssnarjuryn, som består av representanter från ett antal bokcirklar. 2020 gick Sveriges Radios Romanpris till Nina Wähä för ”Testamente”.

Om Litteraturveckan i P1

Litteraturveckan i P1 är en hel vecka som manifesterar litteraturen, läsarna och läsandet. 2021 genomförs den för femte året i rad. Prisutdelningen av Sveriges Radios romanpris, lyrikpris och novellpris äger rum fredag 23 april.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL