Fyra nominerade till Sveriges Radios romanpris 2021

Stefan Lindberg är en av fyra författare som är nominerade till Sveriges Radios romanpris 2021. Foto: Sofia Runarsdotter

Vem som får Sveriges Radios romanpris avgörs den 23 april 2021. Årets lyssnarjury, bestående av fyra bokcirklar, ska nu läsa de nominerade och utse en vinnare.

Sveriges Radios romanpris, lyrikpris och novellpris delas ut under Litteraturveckan i P1 i april.

De nominerade till romanpriset har nu utsetts. Norstedts och Albert Bonniers förlag får vars två nomineringar.

En av följande fyra kommer att vinna Sveriges Radios romanpris 2021:

Romanerna har valts ut av en kritikergrupp som utgörs av Annina Rabe (frilanskritiker), Kristian Ekenberg (kulturredaktör Gefle Dagblad), Joseph Knevel (redaktör Radioföljetongen & Radionovellen) och Maria Götselius (litteraturredaktör SR Kultur).

I år ansökte över 200 bokcirklar i Uppland och Sörmland om att vara med i lyssnarjuryn.

– Vilken respons! En drömlik start för årets omgång att så rekordmånga vill vara med. De nominerade böckerna är en både spännande och utmanande mix, som jag hoppas och tror kan väcka skarpa tankar och stora känslor hos våra utvalda läsare, säger Marie Lundström som programleder den direktsända prisutdelningen den 23 april.

Vilka fyra bokcirklar som ingår i lyssnarjuryn presenteras senare i vår. De ska nu först läsa och prata om böckerna i respektive cirkel. En person från varje bokcirkel är sedan med och diskuterar sig fram till en vinnare i P1 under Litteraturveckan. Diskussionerna leds av P1 Kulturs Jenny Teleman.

Om Sveriges Radios romanpris

Sveriges Radio delar varje år ut ett romanpris till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion”. Prissumman är på 30 000 kronor. Det unika med priset är lyssnarjuryn, som består av representanter från ett antal bokcirklar. 2020 gick Sveriges Radios Romanpris till Nina Wähä för ”Testamente”.

Om Litteraturveckan i P1

Litteraturveckan i P1 är en hel vecka som manifesterar litteraturen, läsarna och läsandet. 2021 genomförs den för femte året i rad. Prisutdelningen av Sveriges Radios romanpris, lyrikpris och novellpris äger rum fredag 23 april.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL