Asta Olivia Nordenhof får Per Olov Enquists pris 2020

Asta Olivia Nordenhof. Foto: Albert Madsen

Den danska författaren Asta Olivia Nordenhof är årets pristagare av Per Olov Enquists pris som delas ut till ”en yngre författare på väg ut i Europa”.

Asta Olivia Nordenhof (f. 1988) är aktuell med romanen Penge på lommen, första delen i Scandinavian Star-heptalogin. Hon debuterade med romanen Et ansigt til Emily, 2011. Diktsamlingen Det enkla och det ensamma (gavs ut på svenska av Modernista 2015) blev en stor framgång i Danmark, där den fick det prestigefyllda Montanas Litteraturpris. Våren 2021 ger Norstedts Förlag ut Pengar på fickan i översättning av Johanne Lykke Holm.

Juryns motivering: ”Genom att ställa människans och kärlekens villkor mot kapitalismens obarmhärtighet och cyniska mekanismer skriver hon in sig i en både klassisk och samtidig tradition. Ett nationellt trauma står som klangbotten för hennes roman och författaren briljerar i skildringen av nära mänskliga relationer, vilket visar att inledningen på hennes uttalade heptalogi också är inledningen på ett nordiskt litterärt verk som på ett obevekligt sätt, och med den mänskliga psykologin i förgrunden, griper sig an avgörande civilisatoriska frågor.”

Priset skulle ha delats ut i Helsingör under litteraturfestivalen Nord i september, men då festivalen ställdes in kommer det istället att bli en alternativ prisutdelning vid ett senare tillfälle.

Per Olov Enquists pris instiftades av Per Olov Enquists förläggare på hans sjuttioårsdag 2004 av Norstedts, författarens utländska förlag och Bok & Bibliotek. Priset ska gå till ”en yngre författare på väg ut i Europa” och stor vikt läggs på författarens senast publicerade verk. Flera av pristagarna har sedan de mottagit priset utgivits på flera språk runt om i världen. Prissumman är 5 000 Euro.

Tidigare pristagare

2019 Amanda Svensson
2018 Caroline Albertine Minor
2017 Johannes Anyuru
2016 Lars Petter Sveen
2015 Karolina Ramqvist
2014 Dorthe Nors
2013 Ingvild H. Rishøi
2012 Mara Lee
2011 Jón Kalman Stefánsson
2010 Jonas T. Bengtsson
2009 Helle Helle
2008 Daniel Kehlmann
2007 Trude Marstein
2006 Jonas Hassen Khemiri
2005 Juli Zeh

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,