fbpx

Per Olov Enquists pris 2019 till Amanda Svensson

Amanda Svensson, författare, kulturskribent och översättare. Foto: Alexandra A. Ellis

Amanda Svensson får Per Olov Enquists pris 2019. Priset delas ut till ”en yngre författare på väg ut i Europa” och utgörs av en prissumma om 5 000 euro.

Per Olov Enquists pris 2019 går till författaren Amanda Svensson. Juryns motivering lyder: ”I sin nya roman skildrar Amanda Svensson med allvar och humor hur det finns system för galenskapen och galenskap i systemen. Det är ett vindlande verk som etablerar henne bland de stora berättarna med de egna rösterna.”

Amanda Svensson är författare, kulturskribent och översättare, uppvuxen i Malmö men numera bosatt i England. Hon debuterade 2008 med den uppmärksammade Hey Dolly. Våren 2019 utkom hennes senaste roman, Ett system så magnifikt att det bländar (Norstedts).

ANNONS

– P.O. Enquists författarskap är ett av Sveriges främsta, nu och någonsin, och att få ett pris i hans namn är naturligtvis en stor ära. Att priset tidigare gått till så många fantastiska författare får det att kännas extra roligt. Jag är helt enkelt jätteglad – och stolt! säger Amanda Svensson i ett pressmeddelande.

P.O. Enquists pris instiftades av Per Olov Enquists förläggare på hans sjuttioårsdag 2004 av Norstedts, författarens utländska förlag och Bok & Bibliotek. Priset ska gå till ”en yngre författare på väg ut i Europa” och stor vikt läggs på författarens senast publicerade verk. Flera av pristagarna har sedan de mottagit priset utgivits på flera språk runt om i världen. Prissumman är 5 000 Euro.

Sedan 2010 består juryn av förläggare från förlagen Norstedts i Sverige, Gyldendal i Norge samt Rosinante i Danmark.

Priset delas ut i Helsingör under Nord, Nordiskt Litteratur Festival, fredagen den 13 september. Där samtalar Amanda Svensson med tidigare års pristagare, Dorthe Nors och Jonas Hassen Khemiri.

Tidigare pristagare:

2005 Juli Zeh
2006 Jonas Hassen Khemiri
2007 Trude Marstein
2008 Daniel Kehlmann
2009 Helle Helle
2010 Jonas T. Bengtsson
2011 Jón Kalman Stefánsson
2012 Mara Lee
2013 Ingvild H. Rishøi
2014 Dorthe Nors
2015 Karolina Ramqvist
2016 Lars Petter Sveen
2017 Johannes Anyuru
2018 Caroline Albertine Minor
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Relaterade nyheter

Stäng meny