fbpx

Johannes Anyuru tilldelas Per Olov Enquists pris 2017

PO Enquists pris delas ut till en ung författare på väg ut i Europa. I år går priset till författaren och poeten Johannes Anyuru.

Johannes Anyuru (f. 1979) får PO Enquists pris 2017, ett litteraturpris som tillägnas en ung författare på väg ut i Europa. Anyuru debuterade med diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya år 2003 och tilldelades SvD:s och Aftonbladets litteraturpris för sin roman En storm kom från paradiset.

I sin motivering skriver juryn att Johannes Anyuru i sin senaste roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (2017) ”tar ytterligare ett steg i sitt författarskap genom att springa ikapp en skenande samtid och utmåla en möjlig hotande framtid. Med lyrisk realism och en övertygande lyhördhet för dystopins möjligheter och begränsningar har han uppnått ett fullskaligt kalejdoskopiskt verk, vilket helt i Per Olov Enquists anda eftersträvar kravet på trohet mot den egna övertygelsen”.

ANNONS

Per Olov Enquists pris instiftades till sin namnes 70-årsdag år 2004. Bakom initiativet stod Norstedts, PO Enquists utländska förläggare och Bok & Bibliotek. I juryn sitter PO Enquist, Håkan Bravinger (Norstedts), Cathrine Bakke Bolin (Gyldendal Norsk Forlag) samt Jakob Malling Lambert (Rosinante & Co.). Prissumman är 5 000 euro. Prisutdelningen sker under Stockholm Literature, lördagen den 28 oktober.

Fotograf: Khim Efraimsson

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

ANNONS
Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.