ANNONS

Johannes Anyuru tilldelas Per Olov Enquists pris 2017

PO Enquists pris delas ut till en ung författare på väg ut i Europa. I år går priset till författaren och poeten Johannes Anyuru.

Johannes Anyuru (f. 1979) får PO Enquists pris 2017, ett litteraturpris som tillägnas en ung författare på väg ut i Europa. Anyuru debuterade med diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya år 2003 och tilldelades SvD:s och Aftonbladets litteraturpris för sin roman En storm kom från paradiset.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

I sin motivering skriver juryn att Johannes Anyuru i sin senaste roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (2017) ”tar ytterligare ett steg i sitt författarskap genom att springa ikapp en skenande samtid och utmåla en möjlig hotande framtid. Med lyrisk realism och en övertygande lyhördhet för dystopins möjligheter och begränsningar har han uppnått ett fullskaligt kalejdoskopiskt verk, vilket helt i Per Olov Enquists anda eftersträvar kravet på trohet mot den egna övertygelsen”.

Per Olov Enquists pris instiftades till sin namnes 70-årsdag år 2004. Bakom initiativet stod Norstedts, PO Enquists utländska förläggare och Bok & Bibliotek. I juryn sitter PO Enquist, Håkan Bravinger (Norstedts), Cathrine Bakke Bolin (Gyldendal Norsk Forlag) samt Jakob Malling Lambert (Rosinante & Co.). Prissumman är 5 000 euro. Prisutdelningen sker under Stockholm Literature, lördagen den 28 oktober.

Fotograf: Khim Efraimsson


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se