ANNONS

Litteraturpriset Hjärtans Fröjd till årets svenska ungdomsroman ska sätta Blekinge på kartan

Blekingeförfattaren Per Nilsson har genom sin roman "Hjärtans fröjd" fått ge namn åt ett nytt litteraturpris som ska gå till "årets svenska ungdomsroman". Foto: Lena Ehring.

Ett nytt litteraturpris ska delas ut årligen, för att prisa årets bästa svenska ungdomsroman, av Region Blekinge. Prisets namn – Hjärtans Fröjd – kommer från en ungdomsbok av Per Nilsson.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

– Att uppmärksamma författare som skriver för unga är viktigt. Genom priset positionerar sig Blekinge på den svenska litteraturkartan. Dessutom bidrar priset till att uppmuntra författare att skriva ungdomslitteratur och inspirerar unga att läsa, säger Kristina Hedberg, avdelningschef biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg, i ett pressmeddelande.

Ungdomslitteraturpriset Hjärtans Fröjd ska delas ut årligen till årets svenska ungdomsroman. Idag finns inget renodlat ungdomslitteraturpris, vilket gör Hjärtans Fröjd unikt, menar Region Blekinge vars mål alltså är att sätta nationellt fokus på Blekinge som en litterär region att räkna med.

ANNONS

Namnet Hjärtans fröjd syftar på en av blekingeförfattaren Per Nilssons mest lästa böcker. Boken har blivit översatt till många språk, belönats med priser i Sverige, Holland och Tyskland och blivit dramatiserad många gånger och i flera länder. Priset sätter fokus på hans omfattande författarskap och visar att Blekinge är en plats där framgångsrika författare kan vara verksamma.

Pristagaren kommer att väljas ut av en expertjury bestående av bland andra författaren Per Nilsson och en ungdomsbibliotekarie i Blekinge. Priset består av ett vandringspris och en prissumma på 40 000 kronor och delas ut på Blekinge bokmässa.

Efter tre år ska priset utvärderas för att se vilket genomslag det har haft hos den svenska litteraturbranschen inklusive press, förlag och författare, den litteraturintresserade allmänheten nationellt och i Blekinge samt på ungdomars läsning och ungdomsbokens status i landet och Blekinge.

Fotnot: Per Nilsson har skrivit många uppmärksammade och prisbelönta böcker. Med Hjärtans fröjd vann han Rabén & Sjögrens pristävling som bästa kärleksroman 1992. Boken belönades också med det prestigefyllda Deutcher Jugendliteraturpreis 1997 och holländska The Silver Kiss 1999.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL