Litteraturpriset Hjärtans Fröjd till årets svenska ungdomsroman ska sätta Blekinge på kartan

Blekingeförfattaren Per Nilsson har genom sin roman "Hjärtans fröjd" fått ge namn åt ett nytt litteraturpris som ska gå till "årets svenska ungdomsroman". Foto: Lena Ehring.

Ett nytt litteraturpris ska delas ut årligen, för att prisa årets bästa svenska ungdomsroman, av Region Blekinge. Prisets namn – Hjärtans Fröjd – kommer från en ungdomsbok av Per Nilsson.

– Att uppmärksamma författare som skriver för unga är viktigt. Genom priset positionerar sig Blekinge på den svenska litteraturkartan. Dessutom bidrar priset till att uppmuntra författare att skriva ungdomslitteratur och inspirerar unga att läsa, säger Kristina Hedberg, avdelningschef biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg, i ett pressmeddelande.

Ungdomslitteraturpriset Hjärtans Fröjd ska delas ut årligen till årets svenska ungdomsroman. Idag finns inget renodlat ungdomslitteraturpris, vilket gör Hjärtans Fröjd unikt, menar Region Blekinge vars mål alltså är att sätta nationellt fokus på Blekinge som en litterär region att räkna med.

Namnet Hjärtans fröjd syftar på en av blekingeförfattaren Per Nilssons mest lästa böcker. Boken har blivit översatt till många språk, belönats med priser i Sverige, Holland och Tyskland och blivit dramatiserad många gånger och i flera länder. Priset sätter fokus på hans omfattande författarskap och visar att Blekinge är en plats där framgångsrika författare kan vara verksamma.

Pristagaren kommer att väljas ut av en expertjury bestående av bland andra författaren Per Nilsson och en ungdomsbibliotekarie i Blekinge. Priset består av ett vandringspris och en prissumma på 40 000 kronor och delas ut på Blekinge bokmässa.

Efter tre år ska priset utvärderas för att se vilket genomslag det har haft hos den svenska litteraturbranschen inklusive press, förlag och författare, den litteraturintresserade allmänheten nationellt och i Blekinge samt på ungdomars läsning och ungdomsbokens status i landet och Blekinge.

Fotnot: Per Nilsson har skrivit många uppmärksammade och prisbelönta böcker. Med Hjärtans fröjd vann han Rabén & Sjögrens pristävling som bästa kärleksroman 1992. Boken belönades också med det prestigefyllda Deutcher Jugendliteraturpreis 1997 och holländska The Silver Kiss 1999.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL