Svetlana Aleksijevitj skyddas av diplomater i sitt hem i Minsk

Svetlana Aleksijevitj, som 2015 tog emot Nobelpriset i litteratur, är medlem i det råd som bildats av oppositionen i Belarus. Arkivbild: Sergei Grits/AP/TT.

Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj skyddas av diplomater i sin bostad, efter det att hon larmat om okända personer utanför hennes hem. Samtidigt kommer uppgifter om att den framträdande oppositionspolitikern Maria Kolesnikova fängslats.

Utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter att Svetlana Aleksijevitj nu omges av europeiska diplomater, däribland en svensk. En bild visar författaren tillsammans med flera personer i sin bostad.

– Nu finns det personer i hennes bostad som agerar som ett slags skydd för henne, säger Aleksijevitjs svenske förläggare Ola Wallin till TT.

Bilder publicerade på den oberoende belarusiska nyhetssajten tut.by visar hur journalister och civila samlats utanför författarens bostad i Minsk, men även en större polisbil.

– Just nu verkar det inte hända någonting. Vår översättare pratade med henne på telefon flera gånger under förmiddagen. Sista gången var Svetlana lågmäld och sade att ”män i svarta masker är här”, förmodligen utanför dörren, säger Wallin.

Enligt Aleksijevitj ringde det på dörrklockan ”utan uppehåll” i morse, rapporterar Interfax. Nobelpristagaren ska däremot ha släppt in diplomater från Slovakien och Litauen.

Hon säger att hon inte har några planer på att lämna Belarus.

– Men ni känner till deras metoder, tillägger hon, med syfte på de belarusiska myndigheterna.

Svenska Akademien oroad

Tidigare, i samband med initiala uppgifter om att män i svarta masker dykt upp hos Aleksijevitj, publicerades ett uttalande av författaren på belarusiska PEN-föreningens hemsida.

”Det finns inte längre kvar några av mina likasinnade vänner i samordningsrådets presidium. Alla sitter antingen i fängelse eller har förts utomlands. I dag tog de den sista, Maksim Znak”, skriver hon och avslutar med orden:

”Här ringer någon okänd på dörrklockan igen…”

Mats Malm, ständig sekreterare i Svenska Akademien, säger till TT att de är mycket oroade över händelseutvecklingen.

Kolesnikova fänglsad

Tidigare under onsdagen rapporterades det att advokaten Maksim Znak, precis som Aleksijevitj medlem i det samordningsråd som bildats av den belarusiska oppositionen, förts borts av maskerade män.

Händelsen med Znak följer på ett liknande försvinnande av den framträdande oppositionspolitikern Maria Kolesnikova, som enligt tut.by med hänvisning till Kolesnikovas far nu befinner sig i fängelse i Minsk. I tisdags rev Kolesnikova sönder sitt pass för att undvika att bli deporterad, enligt uppgifter från andra oppositionella. Belarusisk polis påstår att hon greps då hon självmant försökte lämna landet och ta sig över gränsen till Ukraina.

Znak, som har arbetat för den fängslade oppositionsföreträdaren Viktor Babariko, skulle ha varit med på ett videomöte under onsdagsmorgonen men deltog inte. I stället skickade han meddelandet ”masker” innan det blev helt tyst från honom uppger Babarikos stab, enligt nyhetsbyrån Interfax.

De uppger också att ett vittne sett 39-årige Znak ledas av en grupp civilklädda maskerade längs en gata i närheten av hans kontor.

”De klev in i en skåpbil och körde i väg”, tillägger Babarikos stab till Interfax.

Kontor genomsökts

– Znaks advokat uppger samtidigt att hans klients lägenhet genomsökts av belarusisk säkerhetstjänst och att en juridisk process inletts mot honom. Även Babarikos kontor i Minsk ska ha genomsökts, enligt ett vittne.

Polisen i Minsk påstår sig dock inte känna till att något gripande skett, rapporterar Interfax.

Efter Maksim Znaks försvinnande på onsdagsmorgonen var endast en av sju medlemmar i samordningsrådets ledning fortsatt fria i Belarus – 72-åriga Aleksijevitj. De resterande har antingen gripits eller tvingats att lämna Belarus under oklara former.

Samordningsrådet bildades av oppositionen efter det kraftigt ifrågasatta presidentvalet den 9 augusti, som utlöst flera veckors omfattande protester mot den auktoritäre presidenten Aleksandr Lukasjenko. Rådets syfte är att bana väg för ett fredligt maktskifte.

Fakta: Svetlana Aleksijevitj

Född: 1948 i västra Ukraina, flyttade sedan till en by i östra Belarus. Föräldrarna var lärare, och hängivna Sovjetmänniskor, kritiska till dotterns böcker.

Utbildade sig till journalist. Inledde på 1970-talet sitt arbete med att intervjua och samla röster till de fem böckerna i ”Utopins historia”, sammanlagt 2 267 sidor. Debutboken, ”Kriget har inget kvinnligt ansikte”, kom 1984 och kunde först efter perestrojkan tryckas i ocensurerat skick. Den berättar om kvinnorna som stred för röda armén under andra världskriget. “De sista vittnena” från 1985 handlar om samma period, men här låter Aleksijevitj dem som var barn under kriget komma till tals.

2015 tilldelades hon Nobelpriset i litteratur ”för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid”, enligt Svenska akademiens prismotivering.

2001 till 2011 levde hon i exil (bland annat som fristadsförfattare i Göteborg) på grund av trakasserierna från de statliga medierna och Aleksandr Lukasjenkos regim. Hon flyttade tillbaka till Minsk 2011.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL