ANNONS

Nobelpristagaren Patrick Modiano vill att de franska bokhandlarna ska få hålla öppet under nedstängningen. Arkivbild: Bertil Ericson / TT..

Franskt upprop för bokhandlare i coronatider

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

250 franska författare, bokhandlare och förläggare skriver i ett upprop, riktat till president Macron, att läsning bör anses vara en medborgerlig nödvändighet. Därför ber man regeringen att låta de franska bokhandlarna hålla öppet under den nya nedstängningen av landet, som inleddes under fredagen.

Uppropet, som publiceras i Le Monde, är undertecknat av bland andra Nobelpristagaren Patrick Modiano och Antoine Gallimard, som är vd för ett av landets största bokförlag, Éditions Gallimard.

I brevet skriver gruppen bland annat att fransmännen flockades till landets bibliotek efter den första nedstängningen av landet för att ”släcka sin lästörst” – och att en bokhandel, där man tar del av idéer och tankar, är ett effektivt skydd mot okunnighet och intolerans.

”En bok är inte vilken produkt som helst – den måste försvaras av nationen – under alla omständigheter och på alla platser”, skriver man vidare i uppropet.

Nyligen vädjade också en av Paris mest välkända bokhandlar, Shakespeare and Company, om hjälp från sina kunder sedan man sett en 80-procentig minskning av försäljningen sedan i mars.

Text: Anna Grönberg/TT

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL