ANNONS

Volantes sjätte Nobelpris – Jennifer Doudna fick Nobelpriset i kemi 2020

Tobias Nielsén på Volante Publishing firar dagens Nobelpris med bubbel. Jennifer Doudna har gett ut en bok på förlaget - och redan när Volante köpte rättigheterna sågs hon som en favorit till att få priset. Foto: Volante.

Volante kan nu skryta med inte mindre än sex Nobelpristagare (dock ingen i litteratur ännu) som är knutna till förlaget. Idag tilldelades Jennifer Doudna ihop med Emmanuelle Charpentier Nobelpriset i kemi.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

– Äntligen är onekligen ett passande ord för det här priset. Jag ska inte hymla med att varför vi köpte in den här titeln var för att vi såg ett kommande Nobelpris framför oss, säger Tobias Nielsén, förlagschef på Volante Publishing.

Sprickan i skapelsen : genredigering och människans makt över evolutionen är titeln på den bok som Jennifer Doudna skrivit tillsammans med Samuel Sternberg och som är utgiven av Volante. Den kom ut för snart två år sedan.

ANNONS

Det här var faktiskt det sjätte Nobelpriset i ordningen som går till en författare utgiven på Volante. Redan när Richard Thaler (som bl a skrivit Beslut och beteenden : att räkna med människan) fick Nobelpriset i Ekonomi 2017 nämndes att Jennifer Doudna var favorit till Nobelpriset i medicin. Nu fick hon istället det i kemi.

– Att vi på Volante kan vara ett nobelprisförlag utan ett litteraturpris, ännu, är på något sätt talande för vad vi gör. Många tänker på nobelprisförlag utifrån litteraturpriset enbart. Men böcker och litteratur handlar på lång sikt om att göra avtryck, och böcker som vi bär med oss över tiden är inte sällan skrivna av de största vetenskapsmännen och kvinnorna. Det är sådana böcker som vi vill ge ut, säger Tobias. 

Emmanuelle Charpentier och Jennifer A. Doudna har upptäckt ett av genteknikens skarpaste verktyg: gensaxen CRISPR/Cas9 och får för detta Nobelpriset i kemi 2020. Jennifer har skrivit boken Sprickan i skapelsen. Foto: Sam Willard.

”Emmanuelle Charpentier och Jennifer A. Doudna har upptäckt ett av genteknikens skarpaste verktyg: gensaxen CRISPR/Cas9. Med hjälp av den kan forskare med hög precision förändra arvsmassan i djur, växter och mikroorganismer. Tekniken har revolutionerat de molekylära livsvetenskaperna, bidrar till nya cancerterapier och kan göra verklighet av drömmen om att bota ärftliga sjukdomar”, skriver Kungl. Vetenskapsakademien i ett pressmeddelande.

ANNONS

– Det finns en enorm kraft i gensaxen, som angår oss alla. Den har inte bara revolutionerat grundvetenskapen, utan även växtförädlingen och kommer att leda till nyskapande medicinska behandlingar, säger Claes Gustafsson, ordförande för Nobelkommittén för kemi.

Charpentier publicerade upptäckten 2011. Samma år inledde hon ett samarbete med Jennifer Doudna, en erfaren biokemist med stor kunskap om RNA. Tillsammans lyckades de få gensaxen från bakteriens immunförsvar att fungera i ett provrör, och de förenklade saxens molekylära komponenter så att den blev lättare att använda.

Volante väntar fortfarande på sitt första Nobelpris i litteratur. Imorgon delas det ut. Finns det några kandidater i förlagets utgivning?

– Vi får väl se imorgon. Vi har ju gett ut en bok av Ngugi wa Thiong’o som ofta nämns bland favoriterna och även Adonis. Jag tror kanske något mer på Ngugi. Det är mitt tips, säger Tobias Nielsén.

Fakta om pristagarna, Nobelpriset i kemi 2020

Emmanuelle Charpentier, född 1968 (51 år) i Juvisy-sur-Orge, Frankrike. Fil.dr 1995 vid Institut Pasteur, Paris, Frankrike. Director för Max Planck Unit for the Science of Pathogens, Berlin, Tyskland.

Jennifer A. Doudna, född 1964 (56 år) i Washington, D.C, USA. Fil.dr 1989 vid Harvard Medical School, Boston, USA. Professor vid University of California, Berkeley, USA och Investigator, Howard Hughes Medical Institute.

Prissumma: 10 miljoner svenska kronor, delas lika mellan pristagarna.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL