Här tar Louise Glück emot sitt Nobelpris – hemma i sin egen trädgård

Nobelpriset litteratur 2020 Louise Glück prisutdelning
Årets Nobelpristagare i litteratur, Louise Glück, tar emot sitt pris. Pressbild: Daniel Ebersole/AP/TT.

Louise Glück, årets Nobelpristagare i litteratur, har nu tagit emot sitt pris. Överlämnandet skedde i pristagarens trädgård i Cambridge, Massachusetts, under söndagen och ceremonin leddes av generalkonsul Annika Rembe.

Det var pristagarens egen önskan att få ha ceremonin utomhus i trädgården, som hon delar med sina grannar.

– Louise Glück återkommer ju ofta till naturen och inte minst växter och trädgårdar i sin egen poesi. Det är helt uppenbart att det betyder mycket för henne och därför blev det en fin ceremoni. Det var minus tio grader och vi frös båda två, säger generalkonsuln till TT.

De enda som bevistade ceremonin var ett par grannar till Louise Glück, Annika Rembe och hennes make samt fotograf och förstås pristagaren själv. Samtliga närvarande bar munskydd och man var noggrann med att hålla avstånd. Annika Rembe säger att det var hedrande att få överlämna priset till den amerikanska poeten.

– Det blev en minnesvärd stund och hon uttryckte gång på gång hur hedrad, stolt och glad hon är. Hon hoppas kunna få komma till Stockholm nästa år. Trots att det var kallt och blåsigt är hon en mycket varm och humoristisk person.

Nobelpristagarna har själva fått välja om de vill vara inomhus eller utomhus under ceremonin samt om gäster ska närvara. Annika Rembe ska dela ut Nobelpriset i medicin till en av pristagarna, Charles M Rice, inomhus på Sveriges residens i New York under tisdagen.

Text: Elin Swedenmark/TT, Ann Edliden/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL