Så sörjs Louise Glück – ”odödliga verk”

Louise Glück blev 80 år gammal. Arkivbild: SUSAN WALSH/AP/TT.

En av de största amerikanska poeterna – och en autentisk människa. Så blir Nobelpristagaren Louise Glück ihågkommen efter att hon gick bort i sviterna av cancer på fredagen.

Louise fick cancerdiagnosen väldigt nyligen, berättar hennes förläggare Jorie Graham i ett uttalande till AP.

”Det är väldigt likt henne att hon fick veta att hon hade cancer bara några dagar innan hon dog av den. Hela hennes sensibilitet – både på och utanför sidorna – skar så nära tidens ryggrad”, säger Graham.

I sina minnesord över Glück i The New York Review vittnar Dan Chiasson om sin vän och kollegas tydliga personlighet.

”Oroade sig för vännerna”

”När Louise vann Nobelpriset 2020 var hennes offentliga reaktion helt och hållet karaktäristisk och autentisk: hon oroade sig för att hennes vänner skulle vara arga på henne, eftersom ’de flesta av mina vänner är författare'”, skriver Chiasson.

I ett uttalande till CNN ger Jonathan Galassi, som varit Louise Glücks förläggare, henne stor betydelse.

”Louise Glücks poesi ger röst åt vårt opålitliga men omättliga behov av kunskap och anknytning i en ofta opålitlig värld. Hennes verk är odödliga”, säger han.

”Stor hemlighet försvinner”

I sin runa över Glück skriver brittiska The Guardian : ”En poet av kortfattad uppriktighet, ofta sorg, som arbetade i anspelningar av klassisk mytologi mitt i minnesbilder och filosofiska insikter”.

På sociala medier lyfts Louise Glücks författargärning av många litteraturintresserade. Många av dem lägger upp minnesvärda dikter och rader av henne.

”Louise Glück var en äkta lyrisk poet. En stor hemlighet försvinner med henne”, skriver den amerikanske poeten Joseph Fasano på X, tidigare Twitter.

LÄS ÄVEN: Louise Glück är död

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL