Louise Glück donerar skiva till Nobelprismuseet

Nobelpristagaren Louise Glück har skänkt en cd-skiva med den österrikiske kompositören Gustav Mahler till Nobelprismuseet. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Under arbetet med diktsamlingen Averno från 2006 lyssnade poeten och litteraturpristagaren Louise Glück ofta och gärna på symfonin ”Das Lied von der Erde” av Gustav Mahler. ”Jordens sång” är en komposition för orkester och två sångare.

Hon har nu skänkt cd-skivan hon lyssnade på under de fyra åren det tog att skriva diktsamlingen till Nobelprismuseet i Stockholm.

”Skrivandet av en bok föregås (ofta av flera års) tvångsmässigt lyssnande på ett visst musikstycke. Det känns som att mina dikter uppstår ur musiken”, skriver Louise Glück i ett brev till museet.

Mahler-skivan ställs nu ut tillsammans med andra föremål som skänkts till museet av tidigare pristagare. I samlingen finns bland annat ett handskrivet manuskript från Albert Einstein och den sjal som Malala Yousafzai bar när hon höll tal till FN:s generalförsamling.

Louise Glück tilldelades Nobelpriset i litteratur 2020.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.