Nobelpristagaren Louise Glück död

Louise Glück blev 80 år gammal. Arkivbild: SUSAN WALSH/AP/TT.

Den amerikanska poeten och Nobelpristagaren Louise Glück är död. Hon blev 80 år gammal.

Det var 2020 som Glück tilldelades Nobelpriset i litteratur för sin ”omisskännliga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell”, enligt Akademiens motivering.

Louise Glück föddes i New York 1943. Hennes mor hade rysk bakgrund, hennes far – en framgångsrik affärsman som uppfann X-Acto-kniven, en sorts skalpell – hade ungerska rötter.

Under tonåren drabbades hon av anorexia, som hon senare skrev om i sin självbiografiska essä ”Education of the poet”.

Debuten ”Firstborn” kom 1968, men sedan dröjde det till 1975 innan hennes nästa diktsamling publicerades. Totalt gav hon ut 14 diktsamlingar, ofta med långa pauser mellan utgivningarna. Hennes senaste verk ”Vinterrecept från kollektivet”, publicerades i sin engelska originalversion 2021.

Utöver Nobelpriset tilldelades Glück även Pulitzerpriset för ”Vild iris” 1993 och det prestigefyllda amerikanska litteraturpriset National Book Award för ”Trofast och ädel natt” 2014.

Glücks död bekräftas av hennes redaktör Jonathan Galassi.

Fakta: Louise Glück

Född: 1943 i New York, USA. Uppvuxen på Long Island.

Familj: Har varit gift två gånger och har en vuxen son.

Bor: I Cambridge, Massachusetts.

Karriär: Arbetar som lärare i bland annat poesi på universitet Yale. Debuterade 1968 med sin första diktsamling, ”Firstborn”.

Viktiga verk: ”The house on the Marshland” från 1975 anses vara hennes genombrott. Några av hennes diktsamlingar finns översatta till svenska, som ”Averno” (2006), ”Vild iris” (1992) ”Ararat” (1990) och ”Meadowlands” (1996). Det sexdelade verket ”October” som publicerades 2004 behandlar terrorattacken i New York den 11 september 2001.

Priser i urval: Tranströmerpriset (2020), American Academy of Arts and Letters guldmedalj för poesi (2015), National Book Award (2014), Pulitzerpriset för Vild iris (1993), Guggenheim Fellowship for Creative Arts (1975).

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL