ANNONS

Idag skulle Agatha Christie fyllt 130 år – flera förlag vill uppmärksamma det

Agatha Christie är en förebild för deckarförfattaren Kristina Appelqvist .
Agatha Christie (foto: Angus McBean, Harvard Theatre Collection, Harvard University) är en förebild för svenska deckarförfattaren Kristina Appelqvist (fotograf: Anna-Lena Ahlström) som vävt in den brittiska deckardrottningen i intrigen i sin senaste bok.

Idag skulle Agatha Christie ha fyllt 130 år. Bookmark förlag firar med en nyutgivning av hennes debutroman En dos stryknin, som gavs ut för 100 år sedan och Piratförlaget släpper pocketutgåvan av en Kristina Appelqvist-deckare med Agatha i intrigen.

Agatha Christie föddes 1890 och dog 1976. Hon skulle ha fyllt 130 år den 15 september 2020. Hon är världsberömd för sina 66 deckare och har även skrivit ett stort antal novellsamlingar, romaner och pjäser. Christie har haft stor betydelse för deckargenren och de senaste veckorna har det kommit flera pressmeddelanden från förlag som tänkt uppmärksamma hennes 130-årsdag.

ANNONS

En dos stryknin, i vilken den belgiske detektiven Hercule Poirot löser sitt första fall, lade grunden för pusseldeckaren som genre och blev startskottet för Agatha Christies långa karriär. Christie är än i dag världens mest säljande författare och den unike karaktären Hercule Poirot har kommit att bli en av litteraturens mest älskade och odödliga”, skriver exempelvis Bookmark förlag i ett pressmeddelande.

Agatha Christies debutroman

En dos stryknin

En dos stryknin

 • Förlag: Bookmark Förlag
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2020-09-15
 • ISBN: 9789189087538
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

Christie började skriva pusseldeckaren En dos stryknin medan hon var volontär på sjukhuset i Torquay under första världskriget. Där lärde hon sig mycket om olika läkemedel, vilket resulterade i att gift blev den naturliga mordmetoden i hennes debutroman.

Många författare har upplevt refuseringar och sex förlag refuserade manuset till En dos stryknin innan The Bodley Head antog det, fyra år efter att det hade slutförts. På ett villkor: Christie var tvungen att skriva om slutet. Den nya jubileumsutgåvan innehåller även originalslutet, för första gången översatt till svenska. Originalöversättningen är gjord av Eva Wahlenberg, originalslutet är översatt av Helen Ljungmark. Boken ingår i Bookmark Förlags jubileumsserie med Agatha Christie-klassiker. Omslagsdesignen av Sara R. Acedo.

Jubileumsåret innehåller även ett pocketsläpp och en filmlansering: i oktober går Christie-klassikern Döden på Nilen upp på landets biografer och i samband med det släpps även pocketutgåvan.

Hennes debut gavs alltså ut i oktober 1920. Och Bokfabriken ser därmed en koppling när deras deckarduo Christina Olséni och Micke Hansen (som båda gillar Christies böcker) släpper sin nya bok Deckardrottningen – En författare i motvind i just oktober. Boel Rask får en skrivkurs i femtioårspresent och därefter blir hennes man helt besatt av att hustrun ska bli landets nästa deckardrottning.

Kristina Appelqvist gillar pusseldeckare

Agatha Christie har alltså inspirerat många av sina efterföljare. Kristina Appelqvist är en av flera svenska deckarförfattare som skriver pusseldeckare av klassiskt snitt med stor inspiration från Agatha Christie. 

I sin senaste bok, En giftig skandal (januari 2020) som är den femte deckaren om litteraturforskaren Helena Waller, har Appelqvist vävt in både Agatha Christie och hennes böcker i intrigen. I samband med en deckarfestival på Västgöta universitet mördas en av gästerna vid en middag med cyankalium och när fler mord inträffar blir det uppenbart att någon imiterar mord som förekommer i Agatha Christies böcker.

– Boken ska ses som en hyllning till Agatha Christie. Hon är en förebild och en föregångare på många sätt. Hennes klassiska pusseldeckare utgör grunden för dagens moderna deckare som under de senaste decennierna utvecklats i olika riktningar. Hon förtjänar att bli läst och omtyckt av nya generationer, säger Kristina Appelqvist.

Därför är det också logiskt att Piratförlaget väljer att släppa pocketutgåvan av En giftig skandal på Agatha Christies 130-årsdag, idag den 15 september (även om det i Bokinfo står på 10 september för att den ska hinna levereras ut till alla bokhandlar).

Agatha Christie-hyllning i pocket

En giftig skandal

En giftig skandal

 • Förlag: Piratförlaget
 • Format: Pocket
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2020-09-10
 • ISBN: 9789164206954
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

Under arbetet med den här boken gjorde Kristina Appelqvist dessutom en researchresa i Agathas fotspår i Devon i södra England. Där besökte hon författarens storslagna sommarhus Greenway House, vackert beläget med utsikt över floden Dart.

– Det var oerhört intressant att få vistas i hennes hus, se alla hennes möbler och föremål. Huset berättade verkligen om vem hon var, jag kunde lätt se henne framför mig i denna fantastiska miljö. Jag spelade på hennes flygel, satt i hennes bibliotek, beundrade utsikten från hennes sovrum och mycket annat. Agatha Christie tillbringade mycket tid med sin familj och sina vänner här. Jag blev väldigt inspirerad av besöket och lät därför en del av handlingen i min egen bok utspela sig just på Greenway House. Under resan i Devon träffade jag också på flera personer som mindes Agatha Christie och kunde berätta personliga minnen, som till exempel en man som varit hennes chaufför i sin ungdom, säger Kristina Appelqvist.

Kristina Appelqvist tipsar: 10 roliga och intressanta fakta om Agatha Christie

 1. Agatha Christie blev författare efter ett vad
  Agatha Christies första deckare En dos stryknin som publicerades för exakt 100 år sedan kom till efter ett vad med Agathas storasyster Madge. Agatha berättade att hon skulle vilja skriva en detektivroman. ”Det klarar du aldrig, jag slår vad om att du går bet”, sa hennes syster. Resten är historia, som det heter.
 1. Agatha Christie försvann spårlöst
  Agatha Christie försvann spårlöst 1926 och var borta i elva dagar. Denna händelse är väldigt känd och många har spekulerat i vad som hände. Varför försvann hon och vart tog hon vägen? De flesta är överens om att hennes försvinnande hängde samman med makens otrohet. De skilde sig två år senare. Även jag spekulerar i denna händelse. Hennes försvinnande är en viktig del i handlingen i min bok En giftig skandal.
 2. Agatha Christie var en samlare av rang
  Agatha Christie och hennes man Max Mallowan var samlare av stora mått. De samlade på allt! Den som besöker Greenway House ser många exempel på detta. Här finns stora skåp proppfulla med dyrbart porslin, här finns samlingar med paraplyer, hattar, klockor med mera.
 3. Agatha Christie bodde i Mellanöstern
  Förutom sitt författarskap hade Agatha Christie många andra intressen som upptog stor del av hennes liv. Under vinterhalvåret bodde hon ofta i Mellanöstern med sin man arkeologen Max Mallowan. De hade under en period ett hus i Nimrod som kallades ”Beit Agatha”, som betyder Agathas hus.
 1. Agatha Christie blev en duktig arkeolog
  Agatha Christie deltog själv aktivt i makens utgrävningar. Hon var bland annat den som både fotograferade föremålen och filmade det som hände. Med tiden blev hon själv mycket kunnig inom arkeologi. Livet i Mellanöstern satte avtryck i ett flertal deckare som utspelar sig i Mellanöstern eller länderna runt Medelhavet, som Döden på Nilen.
 1. Agatha Christie ville först bli konsertpianist
  Agatha Christie hade planer på att bli konsertpianist i ungdomen och fick utbildning i Paris, men var inte riktigt så bra att hon kunde bli professionell. Hon fortsatte dock att spela för nöjes skull. Hennes fina Steinwayflygel finns kvar på Greenway och idag kan besökare få spela på den.
 1. Agatha Christie skydde offentligheten
  Agatha Christie umgicks helst med sin familj och med nära vänner. Då kunde hon vara underhållande och rolig, hon hade en fantastisk humor. Men hon gillade inte offentligheten. Där blev hon tillbakadragen och blyg, och tyckte inte om att framträda och synas. Ett exempel är när hennes pjäs Råttfällan (som fortfarande spelas) hade spelats i tio år, en sensation redan då. Då hölls en stor mottagning på Savoy i London där Agatha skulle stå i centrum och även hålla tal. Hon våndades stort inför detta och berättar i sin självbiografi att hon inte kunde tänka på sig själv som en riktig författare, utan att hon kände att hon bara låtsades vara författare. Så på väg till Savoy mumlade hon till sig själv: ”Detta är Agatha som låtsas vara en framgångsrik författare, på väg till en stor fest, där hon måste ge sken av betydenhet, hålla tal som hon aldrig kunnat, leva upp till något som hon aldrig klarar.”
 1. Agatha Christie var en äventyrerska
  Agatha Christie älskade att resa och var en riktig äventyrerska. Hon reste ensam över hela i jorden i en tid då det var både ovanligt och farligt för kvinnor att resa på egen hand. Efter skilsmässan från sin första man 1928 reste hon till exempel ensam med Orientexpressen till Istanbul och därifrån vidare till Bagdad där hon så småningom träffade arkeologen Max Mallowan som blev hennes andre man. Hon kom sedan att resa många gånger med Orientexpressen, något som gav inspiration till en av hennes mest kända böcker – Mordet på Orientexpressen.
 1. Agatha Christie var troende
  Agatha Christie var en troende människa som ofta gick i kyrkan om söndagarna. I den kyrka hon brukade besöka när hon bodde på Greenway kan kyrkvärdarna fortfarande peka ut hennes bänk där hon alltid satt. Hon har även skänkt en vacker glasmålning till kyrkan. Hennes tro spelade stor roll i hennes liv, något som framgår i självbiografin. I bokens allra sista mening vänder hon sig till den Gud hon haft som följeslagare genom livet och skriver: ”Tack gode Gud för livet, mitt goda liv, och för all den kärlek som blivit mig beskärd.”
 1. Agatha Christie var oväntat gästfri
  Agatha Christie var förvisso blyg i offentligheten men det hindrade inte henne från att vara oväntat gästfri. Jag har läst om hur hon 1951 fick ett brev från en svensk lärare som uppskattade hennes böcker och frågade om det fanns någon möjlighet att träffa Agatha Christie när hon skulle besöka England med en grupp kollegor? Det slutade med att Agatha Christie öppnade sitt hem för hela gruppen på 26 personer och bjöd dem alla på lunch i sin vackra matsal på Greenway House.
  (Och man skulle ju vilja göra en efterlysning och fråga om det finns någon nu levande person i Sverige som kan berätta mer om denna lunch – vilka var dessa lärare egentligen och vad har de att berätta om lunchen med Agatha Christie? De som var med är nog döda, men kanske deras barn minns något?)
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se