ANNONS

Samuel Karlsson om permittering, skrivrutiner och coronalitteratur

Samuel Karlsson. Foto: Eva Lindblad

Bortsett från inställda mässor och releaser, hur påverkar coronapandemin en författare som skriver vid sidan av sitt vanliga yrke?

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

Vad kan en permittering egentligen innebära för en författare som samtidigt har ett annat yrke? Författaren Samuel Karlsson, till vardags journalist på tidningen Byggvärlden, har varit permitterad på 20 procent sedan i mars.

Han är aktuell med spänningsserien om Jessica Jackson som utspelar sig på Mörkö. Hittills består serien av tre delar varav den senaste, Höstmorden, släpptes i september 2020.

ANNONS

I Samuels fall har permitteringen inneburit mer tid att jobba med bokprojekten. Eftersom han också jobbat hemifrån har han även sparat en hel del tid på att inte pendla till kontoret. Normalt sett brukar han släppa en bok om året, men nu undrar vi förstås om han kommer släppa två böcker nästa år med tanke på all extra skrivtid?

– Nu har jag precis avslutat skrivandet av nästa del i min serie med Mörkö-deckare. Men den ska komma ut först om ett år och just nu känner jag mig lite tömd på skrivandet. Troligen tar jag en paus på några månader innan jag sätter igång ett nytt projekt. Så nej. Det är inte troligt att det blir två böcker nästa år. Även om jag har idéer så det räcker och blir över, säger Samuel. 

Hur gör du i vanliga fall för att få tid att skriva? Har du några tips att dela med dig av om hur man får in skrivandet i vardagen?
– Jag skriver i princip varje kväll mellan klockan 21 och 23 och på morgnarna på helgerna. Jag har en så tydlig planering att jag kan koppla på och av när jag skriver. Jag lägger ingen tid på att fundera över vad jag ska göra utan jobbar effektivt. Det viktiga är att vara i skrivandet och det är bättre att skriva 2000 tecken varje dag än att inte få något gjort alls.

ANNONS

Hur ska du klara att gå tillbaka till den normala rutinen sedan när corona blåst över?
– Det kommer funka väldigt bra, säger Samuel. Det har det gjort i tio år tidigare när jag skrivit mina deckare. Jag saknar faktiskt att gå till jobbet varje dag. Det ger en bra rutin även till mitt skönlitterära skrivande. Det har varit bra med lite extra tid under den här perioden men det kommer bli skönt med den vanliga vardagslunken igen.

Boken som Samuel har skrivit på i år utspelar sig efter coronapandemin. 

– Jag tror att folk kommer vara väldigt trötta på corona när den kommer ut om ett år ungefär. Men jag har varit tvungen att anpassa mig lite eftersom en av huvudkaraktärerna reser mycket. Om boken handlar för mycket om pandemin tror jag att den snabbt blir inaktuell. Om jag ska skriva om pandemin i framtiden blir det först om tio år när man kan ha det som en spännande backstory.

Har corona påverkat dig som författare på något annat vis?
– Det jag har hört från förlaget är att mina böcker sålt väldigt bra under den här perioden. Både som ljudböcker och pocket. Möjligen är det så att folk har haft mer tid till att läsa och lyssna. Förhoppningsvis kan det leda till att jag får en bredare skara som vill ta del av mina böcker i framtiden.

Tror du det kommer uppstå en helt ny genre om något år eller två med coronaböcker, böcker som kommit till under eller efter pandemin och som kretsar kring ämnet?
– Det tror jag säkert. Men jag är personligen rätt trött på ämnet och om något år vill nog de flesta läsa om något annat, säger Samuel.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL