ANNONS

Så minns vi 2020 i bokbranschen – del 1 (jan-feb)

Vilka var de stora händelserna i bokbranschen under 2020? Vi letar bland rubrikerna från alla månader som passerat och minns. Foto: iStock.

Vilka var de största händelserna under första kvartalet? När började bokbranschen påverkas av corona? Vi blickar tillbaka på januari och februari.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Det har blivit tradition på Boktugg att summera året som gått och plocka ut de stora nyhetsrubrikerna – och guldkornen bland våra artiklar såklart. Vi tar det månad för månad och börjar idag med januari-mars 2020.

Januari 2020

Otto Sjöberg lämnade vid årsskiftet 2019/2020 sin roll som vd för Norstedts förlagsgrupp för att bli styrelseordförande för Storytels nordiska förlagshus och i en intervju pratade han om sin nya roll och nästa steg i bokbranschens digitala transformation.

ANNONS

Vi inledde året med 22 trender att hålla koll på 2020. Hur gick det med den trendspaningen egentligen?

Saga Egmont växte genom nytt samarbete i Tyskland, ett exempel på hur ljudboksboomen präglade 2020. En annan trend var förstås att de nordiska förlagen etablerade sig i grannländerna. Danska Bonnierförlaget Gutkind presenterade sina första författare i januari.

Vi skrev om American Dirt – kritiserad bästsäljare som hyllas av Oprah och Stephen King och nyheten att det blev Strawberry som ger ut American dirt på svenska – men vad ska den heta? I januari 2021 kommer också Amerikansk jord men på Bazar (som Strawberry nu hunnit byta namn till).

ANNONS

Amazon lanserar fullskaligt i Nederländerna – kryper närmre Norden, vilket visade sig vara riktigt.

Lucinda Riley toppar listorna: ”Vid årsskiftet sa det bara pang!” var rubriken i januari och under resten av året har vi mycket riktigt sett mycket Riley på listorna. På tal om listor – ett intressant bråk i början av året: Vems nya bok sålde mest 2019 – Läckberg eller Lagercrantz?. Då hade man visserligen fått Topplistorna för hela 2019: Årets mest sålda böcker i Sverige men dessa inkluderade ju inte streamingtjänsternas läsning och lyssning.

Internationellt så var den mest sålda boken i Norge 2019 svensk – Thomas Erikson låg före favoriten Nesbø och Fifty Shades of Grey blev den mest sålda boken i USA på 2010-talet.

Alla svenska böcker från 1400-talet och framåt ska digitaliseras fick vi veta. Och Paulo Coelho raderade Kobe Bryants barnbok efter basketstjärnans död.

Michelle Obama fick en Grammy för inläsningen av sin Becoming.

Ett tecken på att corona ännu inte fått världen i sitt grepp: Wi15 blev största Winter Institute-konferensen någonsin – över 1000 deltagare där de bland annat talade om att ”Människor slår algoritmer på bokförsäljning”. Även detta initiativ var pre-corona: Författare och Bookstagrammers vill stötta lokala bokhandeln med #jagbokhandlar.

Antikvariaten har det tufft: Aspingtons antikvariat i Stockholm stänger efter 106 år. Även om Författaren Neil Gaiman gjorde underverk för antikvariatet Petersfield Bookshop. De fysiska bokhandlarna då? Jo, de summerade i alla fall en God julhandel 2019 för svenska bokhandlare. Något som skulle bli en återkommande fråga under 2020 gavs det ett exempel på redan i januari: Brittisk bokhandelskedja hotar stänga flera butiker på grund av ockerhyror.

Harold Op het Veld blir ny vd på Förlagssystem och Polaris fortsatte växa under 2020, rekryterade bland annat förläggaren Stephen Farran-Lee. Fler förlagsbyten: Kristina Ohlsson ger ut ny deckarserie på Forum och Henrik Lindvall blir förläggare på Bokfabriken. Martin Widmark fortsätter ge ut sina böcker på Bonnier Carlsen men i samarbete med Egmont blir det pussel, brädspel, serietidning och detektivlåda för LasseMaja-fans.

Litterära priser är det gott om och ändå föds det nya hela tiden: Instagramförfattare en av vinnarna i första Adlibrispriset och det första Bengt Christell-priset, 2020, gick till Amanda Jonsson.

Även utomlands belönades svenska författare: Magnus Montelius fick pris för bästa utländska spänningsroman i Danmark och Theodor Kallifatides fick prestigefyllt spanskt bokhandelspris.

Prenumerationstjänster var ett rött skynke för förlagsjätten Penguin Random House som bestämde sig för att sätta ner foten: Över tusen engelska Penguin-titlar försvinner från Storytel, Bookbeat och Nextory. Men inte nog med det, Penguin Random House drog tillbaka spanska titlar från Storytel i Spanien och tog även bort över 9 000 ljudböcker från Scribd. Boktugg gick ut med nyheten Uppgifter: Penguin Random House lanserar egen ljudbokstjänst i USA – fler länder kan följa som senare dementerades av PRH som sa att det inte fanns några sådana planer. I nuläget.

Storytel presenterade storslagna planer om världsherravälde (över 4 miljoner abonnenter i 40 länder år 2023) inom ljudböcker och aktiemarknaden skickade upp värderingen till över 10 miljarder kr med lyckorusiga bedömningar som Storytels aktie rusade i mellandagarna – analytiker: Kan gå upp 1 000 procent på tio år. När vi nu ser tillbaka på hela 2020 så är det lätt att glömma att Storytel under 2020 fokuserat på att växa i befintliga länder och planerar en ny våg av expansion 2021.

Ett annat tecken på förändring: Bonnierförlagen lägger ner Bokklubben Svalan efter 78 år.

Arvtagare: Lee Child lämnar över Jack Reacher till sin lillebror Andrew.

Ta nattåget till London Book Fair om ett par år var en rubrik så här i januari.

Lästips på långintervju: Rookie 13: Louise Halvardsson om att göra comeback som författare efter debutantpris, hybris och refuseringar.

Att det är svårt att konkurrera med Adlibris och Bokus visades när nätbokhandeln Snaplit.com gick i konkurs. Däremot var det snarare utlandsäventyr som ledde till att Pocketshop ska spara pengar – VD Anna Borné Minberger tvingades sluta. Då anade man inte att 2020 skulle bli ett riktigt uselt år för Pocketshop även i Sverige.

Nu har det gått över ett år sedan Disney Plus lanserades i USA, och de är på väg mot 100 miljoner abonnenter över hela världen. Det fanns en figur som mer än någon gav Disney Plus ett ansikte. Vi skrev: Baby Yoda-böcker ännu många inte finns – anteckningsböcker Amazon och Adlibris säljer.

Den här artikeln är det snart dags att följa upp inför 2021: Public domain 2020 – författarna vars verk släpptes fria för utgivning.

Februari 2020

Vi följde upp nyheten från januari kring Penguin Random House och dess ovilja att släppa sina titlar till prenumerationstjänster med nyheten att Penguin Random House stoppar även svenska böcker från prenumerationstjänster. De svenska streamingtjänsterna och förlagen kommenterade det:

Vi skrev om nya forskningsrön som gladde streamingtjänsterna: Ljudböcker kan främja barns läsförståelse och är dessutom coolt.

Författaren och förläggaren Gui Minhai dömdes till tio års fängelse av domstol i Kina vilket många protesterat mot på olika sätt under året. En påminnelse om att tryckfrihet inte är någon självklarhet i stora delar av världen.

Norstedts förlagsgrupp ökade omsättningen till 463 Mkr 2019 och Patrik Hadenius presenterades som ny förlagschef på Norstedts efter Eva Gedin och ägaren Storytel tog in 948 Mkr i övertecknad nyemission samtidigt som helårsrapporten visade fler kunder, ökad omsättning – och ökad förlust 2019. Signaler om konkurrens i vårt grannland: Finlands näst största bokförlag lanserar en egen prenumerationstjänst.

Mer ekonomiska siffror för 2019: Ny storförlust i Adlibris 2019 men Bonnier Books gör 250 Mkr i vinst och Akademibokhandelns vinst 99 Mkr 2019 – trots Bokus leveransproblem vilket VD Maria Edsman kommenterade: ”Positiv utveckling för vår digitala försäljning”.

Det var också i februari som vi på allvar upptäckte coronapandemin, även om de flesta aktörer inledningsvis inte vågade erkänna hur illa det faktiskt var. Coronaviruset i Italien: Barnboksmässan i Bologna skjuts upp. Ja, du läste rätt. Precis som Coronaviruset stoppar bokmässan i Taiwan – flyttas till maj. Man hoppades kunna genomföra mässorna några månader senare. Det var också nu som nyheten Utsålt för agenter på Bokmässan i Frankfurt kablades ut.

Samtidigt kom larmrapporter från andra sidan jorden: Coronaviruset tvingar bokhandlare i Kina att hålla stängt – 90 procent har inga intäkter samt på närmare håll: Mobile World Congress i Barcelona ställs in – så hanterar svenska företag Coronaviruset.

Mitt bland alla egenutgivare som sålde sina rättigheter till ljudboksförlag (Saga Egmont satsar på internationell utgivning av A.C. Efverman) eller fick traditionella bokavtal var det en som stack ut hakan: Författaren Anders Jallai: ”Jag tjänar mer som egenutgivare än på traditionella förlag”.

Författare bytte förlag: Anna Karolina skriver ny spänningsserie och byter förlag till Bokfabriken och Inger Frimansson gick till Harper Collins.

Vi skrev ner 10 reflektioner om 2019 års bokförsäljning och förutspådde att prenumerationstjänster passerar fysisk bokhandel i storlek 2020 utifrån den årliga rapporten: Försäljningen av tryckta böcker minskade 2019 – men totala försäljningen ökar.

Vi lade upp en hel del ”Fråga Boktugg”-artiklar, två av dem som stack ut: Varför luktar vissa böcker illa? och Vad betyder sakprosa?

Många intervjuer med författare har det blivit under året, långläsning i Rookie 14: Philip Birk om att skriva böcker som får vännerna att vilja läsa.

En författare som inte heller anade vad som komma skulle: Amerikanska poeten Louise Glück får Tranströmerpriset 2020. Samtidigt instiftades ett nytt litteraturpris till kvinnliga författare på 1,4 miljoner kronor. Många författare lever inte på bokförsäljning – Hederspris till föreläsaren och författaren Kjell A. Nordström – här är alla Årets talare 2020. Och så finns det interna priser: Elva böcker prisades på Ester Bonniers Guldboksgala.

En av många krönikor under året: Vad svenska deckare kan lära av amerikanska superhjältar (för att sälja fler böcker).

Intresset för filmatiseringar av böcker är stort, därför presenterade vi böckerna bakom vinnarna (och förlorarna) på Oscarsgalan.

Teknikfientligheten segrade i USA: Förlagen vann – Audible förbjuds att texta ljudböcker.

En liten feelgoodhistoria: Miljondollarförskott för bok om ”talande” hund av Christina Hunger och så lyfte Boktugg fram Klimatfiktion eller cli-fi som genre.

Det stormade lite på Natur & Kultur: Johan Svedjedal lämnade styrelsen vilket ordförande Fredrik Strömholm kommenterade: ”Jag blev väldigt överraskad av Johans besked”. Man presenterade även en ny ledning inom Natur & Kulturs allmänlitterära förlagsdel och Anna Tranell blev ny CTO.

Många författare lämnade oss under 2020, bland dem deckardrottningen Mary Higgins Clark.

Missa inte nästa avsnitt i vår årskrönika …

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL