fbpx

Bengt Christell-priset 2020 till Amanda Jonsson

Amanda Jonsson får Bengt Christell-priset för sin bilderbok Sally surar!. Foto: Filip Lundgren

I år delas det allra första Bengt Christell-priset ut och vinnaren är debutanten Amanda Jonsson med bilderboken Sally surar!.

För att hedra minnet av Bokförlaget Opals grundare, Bengt Christell, instiftade förlaget ett debutantpris för bilderboksskapare som kommer att delas ut vartannat år. Vinnaren får 25 000 kronor samt vinnarboken utgiven, med sedvanlig royalty.

Den första Bengt Christell-pristagaren är Amanda Jonsson, född 1994 i Luleå och bor sedan fyra år i Stockholm. Hon har studerat illustration på Nyckelviksskolan och skrivande på Jakobsbergs folkhögskola och har även jobbat i bokhandel i flera år. Just nu läser hon konstnärligt fördjupningsår på Konstskolan Basis.

Hennes vinnande bidrag, bilderboken Sally surar!, ges ut i september 2020 på Opal.

ANNONS

Juryns motivering: ”I Amanda Jonssons fantasivärld tinar en surande Sally långsamt upp och en helt vanlig dag får ett oväntat slut. Med ett eget uttryck och barnets perspektiv i centrum förmedlas känslor vi alla har känt någon gång. Illustrationerna är träffsäkra och det finns ett bra samspel mellan text och bild. Med Sally surar! inleder Amanda Jonsson ett bilderboksskapande som vi hoppas få se mer av i framtiden.”

Juryn bestod av:
Catrine Christell, VD för Bokförlaget Opal och dotter till Bengt Christell
Sven Nordqvist, författare och illustratör och vinnare av den första bilderbokstävlingen som Bengt ordnade, 1983
Marianne von Baumgarten, medgrundare av Barnens Bokklubb och vän till Bengt
Emelie Andrén, bilderboksförfattare och anställd på säljbolaget Hemming & Baggfelt


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny