Bengt Christell-priset 2020 till Amanda Jonsson

Amanda Jonsson får Bengt Christell-priset för sin bilderbok Sally surar!. Foto: Filip Lundgren

I år delas det allra första Bengt Christell-priset ut och vinnaren är debutanten Amanda Jonsson med bilderboken Sally surar!.

För att hedra minnet av Bokförlaget Opals grundare, Bengt Christell, instiftade förlaget ett debutantpris för bilderboksskapare som kommer att delas ut vartannat år. Vinnaren får 25 000 kronor samt vinnarboken utgiven, med sedvanlig royalty.

Den första Bengt Christell-pristagaren är Amanda Jonsson, född 1994 i Luleå och bor sedan fyra år i Stockholm. Hon har studerat illustration på Nyckelviksskolan och skrivande på Jakobsbergs folkhögskola och har även jobbat i bokhandel i flera år. Just nu läser hon konstnärligt fördjupningsår på Konstskolan Basis.

Hennes vinnande bidrag, bilderboken Sally surar!, ges ut i september 2020 på Opal.

Juryns motivering: ”I Amanda Jonssons fantasivärld tinar en surande Sally långsamt upp och en helt vanlig dag får ett oväntat slut. Med ett eget uttryck och barnets perspektiv i centrum förmedlas känslor vi alla har känt någon gång. Illustrationerna är träffsäkra och det finns ett bra samspel mellan text och bild. Med Sally surar! inleder Amanda Jonsson ett bilderboksskapande som vi hoppas få se mer av i framtiden.”

Juryn bestod av:
Catrine Christell, VD för Bokförlaget Opal och dotter till Bengt Christell
Sven Nordqvist, författare och illustratör och vinnare av den första bilderbokstävlingen som Bengt ordnade, 1983
Marianne von Baumgarten, medgrundare av Barnens Bokklubb och vän till Bengt
Emelie Andrén, bilderboksförfattare och anställd på säljbolaget Hemming & Baggfelt

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL