fbpx

Nytt debutantpris för bilderböcker till minne av Bengt Christell

Förläggaren Bengt Christell gick bort i december 2017. Nu instiftas ett bilderbokspris till hans minne. Foto: Opal förlag.

För att hedra minnet av Bengt Christell, som gick bort i december 2017, instiftar Bokförlaget Opal nu ett debutantpris för bilderboksskapare – Bengt Christell-priset.

– Bilderbokstävlingar har alltid varit viktiga för Opal. Bengt brann för att upptäcka nya bilderboksskapare och Opal har alltid haft en stor del debutanter i sin utgivning. Tävlingarna blev ett bra sätt att hitta de riktiga guldkornen. Välkänt är ju att Sven Nordqvist kom till Opal genom en bilderbokstävling när han debuterade 1983, men även andra stora namn, som Anna Höglund och Lena Sjöberg har hittat till förlaget via en tävling, säger Sara Ruder, förläggare på Opal, till Boktugg.

– Anna Höglund deltog i samma tävling som Sven vann 1983, och kom då tvåa. Lena Sjöberg kom till förlaget i en faktabokstävling 2009. I bilderbokstävlingen som hölls 2010 delades förstaplatsen mellan Elin Fahlstedt och Fideli Sundqvist. Den senaste tävlingen som hölls, i samband med Sven Nordqvists 70-årsdag vanns av Sanna Borell som efter det kommit ut med flera böcker.

Bengt Christell (1928-2017) ägnade större delen av sitt liv åt barnboksbranschen och har lämnat ett stort avtryck efter sig. Han startade på Bonniers förlag, och gick sedan vidare som förlagschef på Tidens förlag, varefter han startade Bokförlaget Opal 1973 tillsammans med Valborg Segerhjelm, skriver förlaget i ett pressmeddelande.

ANNONS

Tillsammans med bland andra Astrid Lindgren var han också en av initiativtagarna till Barnens bokklubb. Bengt brann för barnboken, för hög kvalitet och för att det skulle finnas passande böcker för alla barn. Att hitta nya författare och illustratörer, till exempel genom att anordna bilderbokstävlingar, låg honom extra varmt om hjärtat. Den första tävlingen Bengt anordnade vann Sven Nordqvist med Agaton Öman och alfabetet.

Vad utmärker en bra bilderbok?
– En riktigt bra bilderbok har den perfekta balansen där text och bild får komplettera varandra. Där bilden inte bara illustrerar texten utan ger den ytterligare en dimension. Viktigt är också att innehållet kan tala till alla åldrar, eftersom det är böcker som vanligtvis läses av flera generationer tillsammans, säger Anja Eriksson, ansvarig för utlandsrättigheter på Opal.

För att föra minnet av Bengt vidare instiftas därför Bengt Christell-priset, en bilderbokstävling för debutanter som kommer äga rum vartannat år. En av jurymedlemmarna är just Sven Nordqvist.

ANNONS

Vinnaren kommer att tillkännages på Bengts födelsedag den 25 januari och vinstsumman är 25 000 kronor, samt utgivning med bokkontrakt och sedvanlig royalty och garantihonorar. Publicering av vinnarbidraget sker under hösten samma år.

Första vinnaren presenteras 2020 och juryn består av:
Catrine Christell, VD för Bokförlaget Opal och dotter till Bengt Christell
Sven Nordqvist, författare och illustratör och vinnare av den första bilderbokstävling som Bengt ordnade, 1983
Marianne von Baumgarten Lindberg, medgrundare av Barnens Bokklubb
och vän till Bengt
Emelie Andrén, bilderboksförfattare och anställd på säljbolaget
Hemming & Baggfelt

Har du en idé till en bilderbok och vill delta i tävlingen? Läs mer om tävlingsreglerna på förlagets hemsida.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Några tior i månaden eller mer? Du väljer priset.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.