ANNONS

Uppgifter: Penguin Random House lanserar egen ljudbokstjänst i USA – fler länder kan följa

En av världens största förlagsgrupper, Penguin Random House, kommer enligt uppgift att lansera en egen ljudbokstjänst i USA. Foto: iStock.

Penguin Random House planerar en egen streamingtjänst. Det är den verkliga anledningen till att de dragit tillbaka tusentals titlar från konkurrenterna. Inspirerade av Disney+ ska PRH offentliggöra sina planer för USA redan nästa vecka, enligt källor. PRH dementerar dock detta.

Tidigare i veckan kunde Boktugg rapportera att tusentals engelska titlar plockas bort från de svenska prenumerationstjänsterna Storytel, Bookbeat och Nextory. Men samma sak har hänt även i Danmark och flera andra länder.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

Danska Mediawatch har fått en kommentar från PRH som säger att de beslutat att inte längre ge prenumerationstjänster med obegränsad lyssning/läsning tillgång till förlagets böcker och att anledningen till ställningstagandet är att PRH vill bevara variationen av innehållet på marknaden och det långsiktiga värdet på författarnas verk. De väljer att prioritera återförsäljare med styckförsäljning.

”Penguin Random House har vid den här tidpunkten beslutat att vi inte kommer att delta i prenumerationsmodeller med obegränsad tillgång. Vårt beslut togs gemensamt av företagets internationella ledningsgrupp för att värna om en mångfald av innehåll på marknaden och det faktiska och upplevda långsiktiga värdet av våra författares immaterielrätt”, skriver Penguin Random House även i en kommentar till Boktugg.

ANNONS

Kort sagt, det finns en oro för att obegränsad lyssning och läsning för en fast månadsavgift inte är en långsiktigt hållbar modell. Det känns igen från diskussionerna mellan Storytel och Bonnierförlagen, men även de amerikanska förlagens erfarenheter från Scribd. Den amerikanska prenumerationstjänsten som idag har lika många abonnenter som Storytel, eller fler, provade unlimited men fick sluta och lansera en ny tjänst med obegränsad lyssning med förbehåll. Kunderna kan ”slå i taket” och inte som på Storytel konsumera över hundra timmar ljudbok på en månad för samma peng.

Nu säger flera källor till Boktugg att det verkliga skälet till PRH:s besked är att de själva planerar en lansering av en egen streamingtjänst – på engelska.

– PRH kommer att presentera sin streamingtjänst för ljudböcker i USA nästa vecka och sedan är tanken att rulla ut den i fler länder, säger en person med inblick i PRH:s planer till Boktugg.

PRH äger förlag även i bland annat Spanien, Portugal och Brasilien. Samt givetvis i de engelsktalande länderna: Storbritannien, Australien och Kanada. Dessutom ägs de av tyska Bertelsmann. Förlagshusets 250 imprints ger ut över 15 000 titlar varje år – och säger själva att det rör sig om 70 000 digitala titlar (förmodligen en del backlist som digitaliseras för ljud och ebok).

Sannolikt är PRH inspirerade både av Storytels framgångar och Disney Plus som blev en jättelik succé för Disney när tjänsten rullades ut i USA i november. Appen hade 30 miljoner nedladdningar i USA fram till årsskiftet (från mitten av november) och genererade under de första 30 dagarna över 50 miljoner dollar i intäkter, enligt Sensor Tower. Enligt vissa uppskattningar har Disney redan passerat 30 miljoner abonnenter på sin streamingtjänst.

Vi har inte fått veta några detaljer om pris och erbjudande för den nya tjänsten och huruvida den kommer att innehålla både eböcker och ljudböcker. Vilken modell ska PRH välja om de vill bevara bokens värde? En Audible-variant där man får ett antal krediter/böcker varje månad? Eller en ”obegränsad” prenumerationstjänst med begränsningar? Bookbeat har på den tyska marknaden ett tak i standardabonnemanget på 25 timmar per månad medan helt obegränsad lyssning kostar dubbelt så mycket.

Om uppgifterna stämmer så kommer det utan tvekan att skaka om den internationella marknaden för digitala boktjänster. Storytel menar att den allra största delen (85 %) av konsumtionen sker på det lokala språket, vilket gör att det är svårare med globala tjänster för böcker än exempelvis med film där det ”bara” är att texta filmen. Undantaget barnfilmer som behöver dubbas. Men samtidigt vet vi att många läsare föredrar originalspråk och att ett stort antal titlar aldrig översätts till svenska och andra europeiska språk.

Det kan mycket väl bli som när HBO lanserades, att många behöll Netflix och adderade HBO. I detta fall kanske svenskar behåller Storytel/Nextory/Bookbeat och adderar PRH. Å andra sidan erbjuder PRH (vad vi vet än så länge) enbart förlagets egna titlar, vilket är en bråkdel av den totala utgivningen på engelska, spanska, portugisiska och tyska.

Eller så är just detta startskottet för en konsolidering av förlagsmarknaden i världen.

Uppdatering: Penguin Random House dementerar i en första kort kommentar att en streamingtjänst ska presenteras nästa vecka. Boktugg inväntar en utökad officiell kommentar.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se