ANNONS

Saga Egmont växer genom nytt samarbete i Tyskland

Tim Jung, Hoffman & Campe och Lasse Horne, Saga Egmint. Foto: Hoffmann und Campe Verlag

Danska digitalförlaget Saga Egmont är stora i Tyskland. Ett nytt samarbetsavtal med Hoffman & Campe innebär att deras ljudbokskatalog nu omfattar 3500 tyska ljudböcker.

– Saga och Hoffman und Campe Verlag etablerar ett gemensamt imprint under Saga där Saga ger ut Hoffmans backlist och frontlist som ljudböcker. I Tyskland betyder det att CD ges ut via vår befintliga partner Steinbach Sprechende Bücher och digitalt ger Saga ut ljudböcker för download och streaming, säger Lasse Korsemann Horne, förlagschef för Saga som är en del av Egmontägda Lindhardt Ringhof.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

Ja, jag vill bli Boktugg Supporter!

– Samarbetet med Hoffman und Campe understryker även nödvändigheten av att författare även utkommer i ljudformatet idag. Där liknar den tyska marknaden den svenska, där det är lika viktigt. Därför är jag också mycket glad att kunna erbjuda Hoffman und Campes starka författare en extra röst på det här sättet och inte minst ge ljudbokspubliken massor av stora lyssningsupplevelser framöver, säger Thilde Pfeifer, redaktionschef, Saga Tyskland.

Lasse Korsemann Horne fortsätter:

ANNONS

– För vår del är vi extra stolta över samarbetet då vi är nya på den tyska marknaden och började ge ut ljudböcker där först 2015, medan Hoffman und Campe är ett av Tysklands äldsta och mest prestigefyllda förlag med verkligt starka titlar.

På den svenska marknaden har allt fler förlag börjat ge ut ljudböcker själva istället för att sälja rättigheterna till renodlade ljudboksförlag. Något som Lasse Korsemann Horne ifrågasätter.

– Det är inte ”bara” att ge ut ljudböcker. Det krävs minst en heltidsanställd, även i en liten organisation, som förstår att den digitala marknaden i grunden är helt annorlunda än den fysiska. Det krävs en förståelse för marknaden, kunskap om casting och att producera ljudböckerna med rätt röster och så vidare, säger Lasse Korsemann Horne och tillägger:

– Först och främst är det tempo vi kan tillföra i ett samarbete. Därför övertar vi nu också hela backlistkatalogen med över 400 tyska ljudböcker. Det är en fantastisk katalog med stora klassiker, inlästa med de bästa rösterna och stora klassiska författarskap som Siegfried Lenz i den ena änden och Patricia Cornwell i den andra. Och spännande fackböcker av bland andra Michail Gobatschow och Helmut Schmidt.

I och med detta växer Saga Egmonts tyska ljudbokskatalog till 3 500 titlar, vilket enligt förlaget är den näst största på den tyska marknaden efter Penguin Random House-gruppen.

– Vi ser med spänning på hur den tyska marknaden växer. Den domineras fortfarande av Audible och download-modellen, men särskilt Spotify, Apple och Deezer kompletterar marknaden med streaming av ljudböcker till helt nya kundgrupper.

Och så har vi givetvis de svenska prenumerationstjänsterna Bookbeat, Storytel och Nextory som börjat etablera sig på den tyska marknaden.

– Tyskland befinner sig i utveckling, men det är också en extremt konservativ marknad där man fortfarande kan hitta kassettband med den populära barnboksserien TKKG i leksaksbutiker. Kassettband! CD står sig fortfarande starkt och internettäckningen är dålig i många städer på landet och mobildata är för dyrt.

Med andra ord finns det fortfarande stora utmaningar för digitala ljudböcker med den nuvarande infrastrukturen i Tyskland.

– Samtidigt är bokmarknaden väl utvecklad och det ges ut ofattbara mängder böcker i Tyskland. De flesta försvinner som droppar i havet och att bli utgiven som ljudbok är därför en merit som det ser ut just nu, säger Lasse Korsemann Horne.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL