ANNONS

Coronaviruset stoppar bokmässan i Taiwan – flyttas till maj

Den internationella bokmässan i Taipei (bilden), Taiwan, ställs in på grund av Coronaviruset. Arrangörerna hoppas kunna genomföra mässan i maj istället. Foto: iStock.

Den stora bokmässan The Taipei International Book Exhibition i Taiwan 4-9 februari flyttas fram till maj på grund av Coronaviruset. Flera internationella författare och utställare hade redan lämnat återbud.

Flygbolag ställer in flygningar och utländska företag stänger butiker, restauranger och fabriker i Kina efter Coronavirusets utbrott. I bokbranschen har hittills främst tillverkare av läsplattor, exempelvis Amazon Kindle, drabbats av förseningar i produktionen när underleverantörer inte har bemanning i fabriker eftersom personal fastnat i Wuhan och inte får resa hem. Eller när utgående sändningar med båt och flyg fördröjs. Bloggen goodereader skriver att en Kindle-modell är slutsåld och det är oklart när Amazon får nya leveranser. Det finns också enstaka rapporter om att leveranser från tryckerier försenas.

Men bokmässor är förstås en mardröm ur smittsynpunkt och The New Publishing Standard rapporterade igår att The Taipei International Book Exhibition (TIBE) som skulle hållits i Taiwan den kommande veckan, 4-9 februari, ställs in på grund av den fortsatta spridningen av coronavirus 2019-nCoV.

ANNONS

TIBE skriver på sin hemsida att fler och fler utländska utställare lämnat återbud och ett antal internationella författare uttryckt tveksamhet över att åka. Det fanns därför en växande oro över att både återbuden och viruset (det finns nio konstaterade fall av coronaviruset i landet) skulle skrämma bort besökare. Över 675 utställare från 50 länder var ursprungligen bokade till mässan som lockat närmare 600 000 åskådare tidigare år.

”Efter omfattande överväganden, för att bibehålla bokmässans deltagande och kvalitet och ge en bättre bokmässig upplevelse för hela folket, beslutade ministeriet för kultur och bokmässan gemensamt att den nuvarande bokmässan kommer att hållas i maj”, skriver TIBE.

Ett nytt datum har satts till 7-12 maj och ett omfattande arbete med att boka om utställare och besökare har nu inletts. Förhoppningen är att epidemin ska vara under kontroll till dess.

Arrangörer av andra stora bokmässor runtom i världen följer noga utvecklingen av epidemin. Här i Europa är det flera stora mässor på gång med besökare från hela världen. Många svenska förlag och agenter besöker London Book Fair 10-12 mars, Livre Paris 20-23 mars och barnboksmässan i Bologna 30 mars-2 april.

Nära i tid ligger även mindre mässor som Riga Book Fair (28 feb-1 mar) i Lettland, Vilnius International Book Fair (20-23 feb) i Litauen och Brussels Book Fair (5-8 mars) i Belgien samt Leipzig (12-15 mars).

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se