Gui Minhais bokhandel har öppnat igen – denna gång i Taiwan

Hongkong-förläggaren Lam Wing-Kee har öppnat en ny bokhandel i Taiwan. Foto: Chiang Ying-Ying/AP/TT.

Svenske Gui Minhais bokhandel har öppnat igen – den här gången i Taiwan.
Det är förläggaren Lam Wing-Kee, som drev Causeway Bay Books i Hongkong tillsammans med bland andra Gui Minhai, som har öppnat bokhandeln.

Causeway Bay Books sålde känsliga böcker med satir om det kinesiska ledarskiktet. Under 2015 slog Kina till mot personerna bakom bokhandeln.

Lam Wing-Kee greps av kinesisk säkerhetstjänst. Han hölls fängslad under åtta månader. Under tiden förhördes han regelbundet. Efter att ha tillåtits återvända till Hongkong flydde han till Taiwan.

Ett år efter flykten öppnar Lam bokhandeln igen, något som har väckt stor uppmärksamhet. Till öppningen hade bland annat Taiwans president Tsai Ing-Wen skickat blommor och ett meddelande.

– Att öppna igen är väldigt betydelsefullt, säger Lam Wing-Kee, enligt nyhetsbyrån AFP

– Causeway Bay Books förstördes av Kina med våldsamma metoder. Den här nyöppningen visar att Taiwan är en plats för frihet och demokrati och att vi fortfarande har rätt att läsa böcker.

Gui Minhai försvann i oktober 2015 när han lämnade sin semesterbostad i Thailand.

i januari året därpå sände statlig television i Kina en så kallad bekännelsevideo i vilken Gui säger att han ”frivilligt” återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. Han släpptes i oktober samma år. Men i januari 2018 greps han på nytt och i februari i år dömdes han till tio års fängelse för att ha försett utländsk makt med underrättelser.

Domen har fått skarp kritik av bland annat Sverige och EU.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL