ANNONS

Jämför marknadsandelen för de olika försäljningskanalerna (räknat i kronor) mellan 2018 och 2019. Redan i år kommer förmodligen prenumerationstjänsterna att vara näst störst. Bakgrundfoto: iStock. Grafer: Boktugg.

Prenumerationstjänster passerar fysisk bokhandel i storlek 2020

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Redan i år kan digitala prenumerationstjänster stå för en större del av bokförsäljningen (i kronor räknat) än vad fysisk bokhandel gör, visar Boktuggs beräkningar.

Idag presenterades den årliga rapporten över bokförsäljningen i Sverige, i återförsäljarledet. Vi har läst den och skriver i ett antal artiklar om utvecklingen.

En intressant utveckling är hur prenumerationstjänsterna växer såpass kraftigt att de i år kommer att passera en miljard i omsättning tillsammans på den svenska marknaden. För 2019 stannade de på totalt 920,8 Mkr. En siffra som hade kunnat vara 990 Mkr om man tänker på momseffekten (digitalmomsen sänktes 1 juli och gav en extra boost under andra halvåret).

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

Fysisk bokhandel sålde böcker för 1217,5 Mkr under 2019. En minskning med 56 Mkr. Samtidigt som de digitala prenumerationstjänsterna ökade med 244,7 Mkr.

Är det rimligt att anta att de digitala prenumerationstjänsterna 2020 kan komma att passera fysisk bokhandel som näst största kanal räknat i kronor?
– Det är inte helt orimligt, ja, i alla fall om man ser till vårt dataunderlag. Man bör dock tänka på att vårt bortfall i fysisk bokhandel är större än för digitala abonnemangstjänster (där vi har fullständig täckning). Men digitala abonnemangstjänster närmar sig helt klart den fysiska bokhandelns storlek, säger rapportförfattaren Erik Wikberg, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm, till Boktugg.

När vi om ett år summerar 2020 års bokförsäljning är det alltså mycket troligt att prenumerationstjänsterna är den näst största försäljningskanalen för böcker efter internetbokhandel/bokklubbar. Dessa tappade visserligen 113,5 Mkr förra året i försäljning jämfört med 2018. Men de sålde böcker för 2052,6 Mkr och även om de skulle fortsätta minska kan knappast prenumerationstjänsterna växa så mycket. Eller?

Jämför de två graferna för de olika försäljningskanalernas marknadsandel (räknat i kronor) 2018 och 2019. Notera att Internetbokhandel/bokklubbar inte tog 50 procent som vi hade trott för något år sedan. Istället växte de digitala prenumerationstjänsterna samtidigt som alla de andra minskade.

Hur är det då med ett mörkertal, direktförsäljningen från förlag? I vår rapport över de 50 största förlagen i Sverige fanns det exempel på enskilda förlag som sålde mer via egen webbshop än nätbokhandel och knappast existerade i fysisk bokhandel. Enligt Erik Wikberg ökar denna försäljning men i Förläggareföreningens rapport för förlagens försäljning (som dock enbart täcker 70-talet medlemsförlag) så uppgick denna endast till runt 10 Mkr.

De digitala prenumerationstjänsterna ökade 5 procentenheter mellan 2018 och 2019. Redan i år kommer dessa sannolikt att vara näst störst. Dataunderlag från Förläggareförenings rapport, grafik Boktugg.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »