ANNONS

Bonnierförlagen lägger ner Bokklubben Svalan efter 78 år

Annette Tannerfeldt, chef för Bonniers Bokklubbar sedan 1 juni 2018. Foto: Petter Nilsson.

Bokklubbarna dör ut. Det har varit en trend i många år och nu tar Bonnierförlagen steget att avveckla hela Bokklubben Svalan som funnits sedan 1942 och var Sveriges äldsta bokklubb. Tio tjänster försvinner.

”I takt med att konsumtionsbeteenden förändras så har efterfrågan på Bokklubben Svalans unika bokguide-tjänst minskat. Svalan, som i 78 år varit Sveriges mest personliga bokguide, går därför i pension och alla medlemmar erbjuds istället förmånliga medlemskap i systerklubben Bonniers Bokklubb”, skriver Bonnierförlagen i ett pressmeddelande.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

– Jag är övertygad om att efterfrågan på kvalitativa boktips är lika stor som någonsin, men det arbetssätt som varit ett signum för Svalan, med personliga boktips per telefon, efterfrågas i allt mindre utsträckning idag. Vår ambition är att även i framtiden vara den självklara guiden till stora läsupplevelser för våra medlemmar, säger Annette Tannerfeldt, Chef Bonniers Bokklubbar, i samma pressmeddelande.

Fram till midsommar kommer verksamheten i Bokklubben Svalan att fortsätta som vanligt. Därefter sker en successiv övergång till Bonniers Bokklubb. Alla medlemmar i Bokklubben Svalan kommer att erbjudas ett förmånligt medlemskap i Bonniers Bokklubb. Samtliga medarbetare, nio bokguider och en säljchef, inom Svalan kommer att gå vidare utanför Bonnierförlagen.

Efter det att Svalan har avvecklats finns Bonniers Bokklubb samt Månadens bok kvar inom Bonniers bokklubbar.

– Månadens bok skiljer sig åt genom att ofta lyfta lite mer litterära ”smalare” böcker i sitt urval och presentation. Båda vänder sig till läsare som önskar få en guidning i bokdjungeln och tillgång till mustigare presentationer om böcker och författare än vad som ges på baksidor och andra försäljningsställen, säger Annette Tannerfeldt till Boktugg.

ANNONS

Hur ser utvecklingen ut för bokklubbarna?
– För den traditionella bokklubben så ser vi en nedgång om än inte särskilt kraftig. Bonniers Bokklubbar har fortfarande nästan 200 000 medlemmar som vi varje månad förser med relevanta och aktuella boktips. Våra medlemmar visar genom köp och annan respons att de verkligen uppskattar sin bokklubb.

Hur länge dröjer det innan de kvarvarande slås ihop till en?
– Det är svårt att sia om framtiden, men än så länge har vi en lojal och tydlig medlemsbas i båda bokklubbarna och har inga planer på att slå ihop dem till ett varumärke.

Vart tar bokklubbarnas medlemmar vägen, går de till digitala prenumerationstjänster eller nätbokhandel?
– De medlemmar som väljer att lämna sin bokklubb gör det oftast för att de har blivit för gamla och inte längre kan läsa. Det är väldigt tydligt att våra medlemmar fortfarande efterfrågar den fysiska boken. Det visar både de kundundersökningar vi genomför med jämna mellanrum och inte minst hur våra medlemmar väljer att köpa böcker. Endast 2 av 10 har någon gång streamat en bok.

Ser ni några andra trender kring bokklubbarna?
– Vi ser att bokmarknaden liksom många andra marknader blir allt mer nischad, det blir fler subgenrer som riktar sig mot en mer uttalad målgrupp som också är än mer insatta i sina specialintressen. Digitaliseringen och de kundinsikter vi har tillsammans med all data gör det möjligt för oss att vara allt mer relevanta och personliga i våra erbjudanden, säger Annette Tannerfeldt och tillägger:

– Vi tror att läsning även i framtiden är en naturlig del i många människors liv. Därför är det fortsatt viktigt för oss att göra det enkelt och tillgängligt att konsumera böcker och historier i de format och med det innehåll som efterfrågas.

Bokklubben Svalan är äldst av de bokklubbar som fortfarande finns kvar. Klubben startades av Bonniers vid nyåret 1942 med en inriktning på återtryck (reprint). Det kom två år efter att det konkurrerande förlaget Tiden startat Tidens bokklubb, den första riktiga svenska bokklubben.

Svalan lanserades med en massiv reklamkampanj och lockade redan första året 45 000 medlemmar, med förläggaren Adam Helms vid tyglarna. På den tiden skedde distribution och medlemsvärvning via bokhandeln och först under 1950-talet övergick man till direktförsäljning med egna telefonförsäljare. Svalan hade 1967 över 100 000 medlemmar men 1996 var medlemsantalet nere i 45 000 och därefter har det sjunkit stadigt. (Källa: Wikipedia)


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se