ANNONS

Strawberry ger ut omstridda romanen American dirt på svenska – men vad ska den heta?

Gränsen mellan Mexiko och USA bevakas hårt, inte minst i Kalifornien. Den kontroversiella boken American Dirt har väckt heta känslor i USA. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Romanen American Dirt av Jeanine Cummins är omdebatterad i USA och just nu den mest sålda skönlitterära boken på Amazon. De svenska rättigheterna har köpts av Strawberry förlag som ger ut den våren 2021.

Igår berättade vi om kontroverserna runt romanen American Dirt av Jeanine Cummins som kom ut för drygt en vecka sedan. Den har fått både ris och ros som man brukar säga, en del kritiker menar att författaren som varken är immigrant eller mexikan borde berätta den historia hon gjort. Just nu är det den mest sålda skönlitterära boken, enligt Amazon Charts som redovisar den senaste veckans försäljning i alla format. Det dröjer någon vecka till innan vi vet hur den sålt ute i bokhandel och hos andra återförsäljare.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

I artikeln undrade vi givetvis vem som skulle plocka upp de svenska rättigheterna till romanen. Nu har vi svaret.

– Jag kan meddela att jag köpte rättigheterna till American Dirt redan i oktober och att vi ger ut den på Strawberry Förlag våren 2021, säger Karin Linge Nordh, förläggare på Strawberry förlag, till Boktugg.

Vad var det som fick dig att fastna för manuset?
– Som så många andra recensenter och förläggare runt om i världen, golvades jag av denna urstarka och högaktuella roman. Det är en oerhört drabbande skildring av hur det är att vara på flykt och hur man som mamma är beredd att göra allt för att rädda sitt barn. Visst är det fiktion, men det är en roman som definitivt ger nya tankar och insikter, säger Karin Linge Nordh.

Vad säger du om kritiken som riktas mot boken?
– Den debatt som har blossat upp i USA har naturligtvis gett mig många tankeställare vad gäller likriktningen inom såväl amerikansk som svensk förlagsvärld, men samtidigt är jag inte en anhängare av tesen att man inte har rätt att berätta en historia om den inte är självupplevd. Tänk så fattig litteraturen skulle vara om författare tvingades begränsa sig på detta sätt!

ANNONS

– Enligt mig är det fiktionens storhet, att en författare med hjälp av grundlig research, fantasi och empati faktiskt KAN skildra en verklighet hen inte har upplevt själv. För mig var American Dirt en fantastisk läsupplevelse, som gav mig nya tankar och insikter och berörde mig på djupet. Men självklart vill och borde jag även läsa skildringar av människor som själva har genomlevt det helvete som en sådan här flykt innebär, säger Karin Linge Nordh.

Översättare av boken är Molle Kanmert Sjölander. Vilket leder oss in till en annan given fråga kring boken: Hur översätter man titeln? ”Amerikansk smuts” blir inte riktigt rätt.

– Vi har inte bestämt titel ännu, den är svår, instämmer Karin Linge Nordh.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se