Årets läsupplevelse 2021 – plats 4: ”Amerikansk jord” av Jeanine Cummins

Årets läsupplevelse 2021 - plats 4: Amerikansk jord av Jeanette Cummins. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Romanen Amerikansk jord av Jeanine Cummins kom på plats 4 i Boktuggs omröstning om årets läsupplevelse. Karin Linge Nordh på Bazar förlag har jobbat med boken.

Jeanine Cummins Amerikansk jord (översatt till svenska av Molle Kanmert Sjölander och utgiven i januari 2021 av Bazar förlag) handlar om en mor och en son på flykt – från Acapulco i Mexiko mot tryggheten i USA. Nyss var ledaren för knarkkartellen Los Jardineros en omtyckt kund i Lydias bokhandel. Nu har han visat sitt rätta ansikte. Som hämnd för ett avslöjande reportage har hans män dödat hennes journalistmake och ytterligare 15 familjemedlemmar. Endast Lydia och den åttaåriga sonen Luca undkommer. De flyr, först på måfå, sedan norrut. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet men också livshotande faror.

Amerikansk jord

Amerikansk jord

  • Förlag: Bazar Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-01-13
  • ISBN: 9789180060868

Vi ställde ett par frågor till bokens förläggare Karin Linge Nordh som är publicistisk chef för skönlitteratur på Bazar förlag.

Hur var det att jobba med den här boken?
– Det har varit otroligt roligt eftersom jag hela tiden känt att det är en så viktig bok som har ett universellt tema. Samtidigt har det varit utmanande eftersom Amerikansk jord först blev enormt hyllad och sedan hårt kritiserad i USA. Som förläggare var jag tvungen att verkligen sätta mig in i debatten och säkerställa att vi, till skillnad från det amerikanska förlaget, gjorde en i alla delar genomtänkt lansering. Det var dessutom en utmanande översättning rent språkligt, men både översättaren Molle Kanmert Sjölander och redaktör Petra König-Kämpe gjorde ett fantastiskt jobb.

Varför tror du att så många har fastnat för den?
– Först och främst för att den levandegör den allmänmänskliga upplevelsen av att vara på flykt, och hur långt en förälder är beredd att gå för att rädda sitt barn. Sedan handlar det naturligtvis om hur den är skriven. Både recensenter och läsare vittnar om att det är en andlöst spännande, totalt uppslukande roman, som är skriven med en enorm inlevelse och stor kärlek till karaktärerna. Det är dessutom en ögonöppnande roman som berör på djupet och väcker massor av nya tankar och insikter.

Kan du tipsa om någon av dina egna stora läsupplevelser från i år?
– Då väljer jag utan tvekan Kvinnor jag tänker på om natten av Mia Kankimäki. En fullkomligt briljant bok om kvinnliga pionjärer; upptäcktsresande, författare och konstnärer. Den är underbart egensinnig, låter sig inte genrebestämmas, och är sprängfylld av kunskap, fantastiska anekdoter, oförglömliga livsöden och psykologiskt djup.

Årets läsupplevelse

Boktugg gav läsarna chansen att rösta fram 2021 års största läsupplevelse. Det enda kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska. Boken kunde tillhöra vilken genre som helst och behövde inte vara släppt i år. De 24 böcker som placerade sig i toppen presenteras under december 2021, från 1 december fram till jul.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.