Årets läsupplevelse 2021 - plats 4: Amerikansk jord av Jeanette Cummins. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Årets läsupplevelse 2021 – plats 4: ”Amerikansk jord” av Jeanine Cummins

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Romanen Amerikansk jord av Jeanine Cummins kom på plats 4 i Boktuggs omröstning om årets läsupplevelse. Karin Linge Nordh på Bazar förlag har jobbat med boken.

Jeanine Cummins Amerikansk jord (översatt till svenska av Molle Kanmert Sjölander och utgiven i januari 2021 av Bazar förlag) handlar om en mor och en son på flykt – från Acapulco i Mexiko mot tryggheten i USA. Nyss var ledaren för knarkkartellen Los Jardineros en omtyckt kund i Lydias bokhandel. Nu har han visat sitt rätta ansikte. Som hämnd för ett avslöjande reportage har hans män dödat hennes journalistmake och ytterligare 15 familjemedlemmar. Endast Lydia och den åttaåriga sonen Luca undkommer. De flyr, först på måfå, sedan norrut. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet men också livshotande faror.


ANNONS


Amerikansk jord

Amerikansk jord

  • Förlag: Bazar Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-01-13
  • ISBN: 9789180060868

Vi ställde ett par frågor till bokens förläggare Karin Linge Nordh som är publicistisk chef för skönlitteratur på Bazar förlag.

Hur var det att jobba med den här boken?
– Det har varit otroligt roligt eftersom jag hela tiden känt att det är en så viktig bok som har ett universellt tema. Samtidigt har det varit utmanande eftersom Amerikansk jord först blev enormt hyllad och sedan hårt kritiserad i USA. Som förläggare var jag tvungen att verkligen sätta mig in i debatten och säkerställa att vi, till skillnad från det amerikanska förlaget, gjorde en i alla delar genomtänkt lansering. Det var dessutom en utmanande översättning rent språkligt, men både översättaren Molle Kanmert Sjölander och redaktör Petra König-Kämpe gjorde ett fantastiskt jobb.

Varför tror du att så många har fastnat för den?
– Först och främst för att den levandegör den allmänmänskliga upplevelsen av att vara på flykt, och hur långt en förälder är beredd att gå för att rädda sitt barn. Sedan handlar det naturligtvis om hur den är skriven. Både recensenter och läsare vittnar om att det är en andlöst spännande, totalt uppslukande roman, som är skriven med en enorm inlevelse och stor kärlek till karaktärerna. Det är dessutom en ögonöppnande roman som berör på djupet och väcker massor av nya tankar och insikter.

Kan du tipsa om någon av dina egna stora läsupplevelser från i år?
– Då väljer jag utan tvekan Kvinnor jag tänker på om natten av Mia Kankimäki. En fullkomligt briljant bok om kvinnliga pionjärer; upptäcktsresande, författare och konstnärer. Den är underbart egensinnig, låter sig inte genrebestämmas, och är sprängfylld av kunskap, fantastiska anekdoter, oförglömliga livsöden och psykologiskt djup.

ANNONS

Årets läsupplevelse

Boktugg gav läsarna chansen att rösta fram 2021 års största läsupplevelse. Det enda kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska. Boken kunde tillhöra vilken genre som helst och behövde inte vara släppt i år. De 24 böcker som placerade sig i toppen presenteras under december 2021, från 1 december fram till jul.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …