fbpx

American Dirt – kritiserad bästsäljare som hyllas av Oprah och Stephen King

Gränsen mellan Mexiko och USA bevakas hårt, inte minst i Kalifornien. Den kontroversiella boken American Dirt har väckt heta känslor i USA. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Den 21 januari släpptes boken American Dirt av Jeanine Cummins. Den har fått många lysande recensioner, men också sågats och kritiserats kraftigt i sociala medier.

Romanen American Dirt, det senaste valet (det 83:e i ordningen) i Oprahs bokklubb, har seglat upp på Amazons topplista och författaren ska besöka 40 städer under sin lanseringsturné. Men ett par framträdanden har ställts in av förlag/bokhandlare av säkerhetsskäl, skriver Publishers Weekly.

Romanen handlar om en mexikansk kvinna och hennes son som flyr till USA när en drogkartell dödar deras familj. Den har kallats ”en ny amerikansk klassiker” och jämförts med Steinbecks Vredens druvor. Men författaren Cummins är varken mexikan eller immigrant, vilket väckt ilska hos många latinamerikaner. Kritiker menar att boken använder stereotyper och ger en falsk bild av mexikanska immigranter, och tycker att författaren exploaterar trauma och smärta för att tjäna pengar.

ANNONS

Det finns sedan tidigare en debatt inte bara i USA om vem som har rätt att berätta en historia som inte är självupplevd.

Cummins, som jobbade på förlaget Penguin i tio år innan hon blev författare på heltid, har dock försvarat sig med att hon gjort omfattande research och ägnade sju år åt att skriva boken. Under den processen slängde hon två utkast innan det tredje försöket lyckades, och hon intervjuade ett stort antal immigranter och olika organisationer som jobbar för att hjälpa dem.

Det är redan klart med en filmatisering av boken. Hollywood reporter skriver att nio förlag fanns med i budgivningen kring manuset och Flatiron Books (imprint till Macmillan) ska ha betalat ett sjusiffrigt förskott (i dollar) och var såld till mer än åtta länder redan före utgivningen i USA. Flera stora författare har hyllat boken, bland annat Stephen King. Författaren Sandra Cisneros har blurbat den så här: ”This book is not simply the great American novel; it’s the great novel of las Americas. It’s the great world novel! This is the international story of our times. Masterful.”

Än så länge har vi inte hittat någon information om ett svenskt förlag.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny