ANNONS

American Dirt – kritiserad bästsäljare som hyllas av Oprah och Stephen King

Gränsen mellan Mexiko och USA bevakas hårt, inte minst i Kalifornien. Den kontroversiella boken American Dirt har väckt heta känslor i USA. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Den 21 januari släpptes boken American Dirt av Jeanine Cummins. Den har fått många lysande recensioner, men också sågats och kritiserats kraftigt i sociala medier.

Romanen American Dirt, det senaste valet (det 83:e i ordningen) i Oprahs bokklubb, har seglat upp på Amazons topplista och författaren ska besöka 40 städer under sin lanseringsturné. Men ett par framträdanden har ställts in av förlag/bokhandlare av säkerhetsskäl, skriver Publishers Weekly.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Romanen handlar om en mexikansk kvinna och hennes son som flyr till USA när en drogkartell dödar deras familj. Den har kallats ”en ny amerikansk klassiker” och jämförts med Steinbecks Vredens druvor. Men författaren Cummins är varken mexikan eller immigrant, vilket väckt ilska hos många latinamerikaner. Kritiker menar att boken använder stereotyper och ger en falsk bild av mexikanska immigranter, och tycker att författaren exploaterar trauma och smärta för att tjäna pengar.

Det finns sedan tidigare en debatt inte bara i USA om vem som har rätt att berätta en historia som inte är självupplevd.

Cummins, som jobbade på förlaget Penguin i tio år innan hon blev författare på heltid, har dock försvarat sig med att hon gjort omfattande research och ägnade sju år åt att skriva boken. Under den processen slängde hon två utkast innan det tredje försöket lyckades, och hon intervjuade ett stort antal immigranter och olika organisationer som jobbar för att hjälpa dem.

Det är redan klart med en filmatisering av boken. Hollywood reporter skriver att nio förlag fanns med i budgivningen kring manuset och Flatiron Books (imprint till Macmillan) ska ha betalat ett sjusiffrigt förskott (i dollar) och var såld till mer än åtta länder redan före utgivningen i USA. Flera stora författare har hyllat boken, bland annat Stephen King. Författaren Sandra Cisneros har blurbat den så här: ”This book is not simply the great American novel; it’s the great novel of las Americas. It’s the great world novel! This is the international story of our times. Masterful.”

ANNONS

Än så länge har vi inte hittat någon information om ett svenskt förlag.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se