American Dirt – kritiserad bästsäljare som hyllas av Oprah och Stephen King

Gränsen mellan Mexiko och USA bevakas hårt, inte minst i Kalifornien. Den kontroversiella boken American Dirt har väckt heta känslor i USA. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Den 21 januari släpptes boken American Dirt av Jeanine Cummins. Den har fått många lysande recensioner, men också sågats och kritiserats kraftigt i sociala medier.

Romanen American Dirt, det senaste valet (det 83:e i ordningen) i Oprahs bokklubb, har seglat upp på Amazons topplista och författaren ska besöka 40 städer under sin lanseringsturné. Men ett par framträdanden har ställts in av förlag/bokhandlare av säkerhetsskäl, skriver Publishers Weekly.

Romanen handlar om en mexikansk kvinna och hennes son som flyr till USA när en drogkartell dödar deras familj. Den har kallats ”en ny amerikansk klassiker” och jämförts med Steinbecks Vredens druvor. Men författaren Cummins är varken mexikan eller immigrant, vilket väckt ilska hos många latinamerikaner. Kritiker menar att boken använder stereotyper och ger en falsk bild av mexikanska immigranter, och tycker att författaren exploaterar trauma och smärta för att tjäna pengar.

Det finns sedan tidigare en debatt inte bara i USA om vem som har rätt att berätta en historia som inte är självupplevd.

Cummins, som jobbade på förlaget Penguin i tio år innan hon blev författare på heltid, har dock försvarat sig med att hon gjort omfattande research och ägnade sju år åt att skriva boken. Under den processen slängde hon två utkast innan det tredje försöket lyckades, och hon intervjuade ett stort antal immigranter och olika organisationer som jobbar för att hjälpa dem.

Det är redan klart med en filmatisering av boken. Hollywood reporter skriver att nio förlag fanns med i budgivningen kring manuset och Flatiron Books (imprint till Macmillan) ska ha betalat ett sjusiffrigt förskott (i dollar) och var såld till mer än åtta länder redan före utgivningen i USA. Flera stora författare har hyllat boken, bland annat Stephen King. Författaren Sandra Cisneros har blurbat den så här: ”This book is not simply the great American novel; it’s the great novel of las Americas. It’s the great world novel! This is the international story of our times. Masterful.”

Än så länge har vi inte hittat någon information om ett svenskt förlag.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,