Pocketshop ska spara pengar – VD Anna Borné Minberger tvingas sluta

Anna Borné Minberger, VD för Pocket Shop. Foto: Pocket Shop

Pocketshop har dragit i bromsen för sin expansion. Nu ska bokhandelskedjan spara pengar. Därför får Anna Borné Minberger lämna VD-jobbet efter sju år.

– Eftersom vi nu är i ett läge där vi konsoliderar behövs jag inte fullt ut. Jag märker det nu, när jag dragit ner, att det inte blir full vd-tid. Man kan ha synpunkter på besparingar i övrigt men det är klart att man sparar pengar på mig. Jag är ju en dyr person, säger Anna Borné Minberger till SvB.

Det var SvB som först rapporterade om att Pocketshops styrelseordförande Magnus Brundin även tar över VD-posten från 1 april 2020. Det är faktiskt på dagen sju år sedan Anna Borné Minberger tillträdde VD-posten. Då tog hon över efter Mathias Engdahl, som grundade Pocketshop 1989 (han sålde Pocketshop till Bonnierförlagen i april 2012 men numera ingår Pocketshop AB i Bonnier Books och är ett systerbolag till Bonnierförlagen).

– Vår strategi framåt är att fokusera på Sverige och Tyskland, och vi har varit en organisation som varit bemannad för expansion. Det inleddes med hennes rekrytering. Nu, efter att vi konstaterat att den satsningen inte blivit tillräckligt lönsam och effektiv, så har vi dragit i handbromsen i Finland och England. Då vill vi helt enkelt anpassa kostnadskostymen för det som kommer framåt, säger Magnus Brundin till SvB.

När Anna Borné Minberger kom in i bolaget omsatte Pocketshop 145,4 Mkr och gjorde en vinst på 11,8 Mkr. Pocketshop sågs då som en av de mest lönsamma bokhandlarna i Sverige.

Som mest omsatte Pocketshop 161,4 Mkr (2015). Men utlandsexpansionen gick inte som planerat samtidigt som även den svenska marknaden blev tuffare, bland annat som en effekt av digitaliseringen då tjänster som Storytel tagit en större del av den skönlitterära försäljningen.

Bokslutet för 2019 dröjer men redan 2018 hade omsättningen sjunkit till 143,8 Mkr och Pocketshop visade röda siffror. Rörelseresultatet var -6,1 Mkr och efter finansnetto -11,7 Mkr. Pocketshop har stängt flera butiker både i Sverige och utomlands.

Anna Borné Minberger har ett långt förflutet i bokbranschen, bland annat inom Bonnierförlagen och Piratförlaget, men säger till SvB att hon inte tror att nästa jobb blir i bokbranschen.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL