ANNONS

Instagramförfattare en av vinnarna i första Adlibrispriset

Alla vinnare i Adlibrispriset 2019 eller är det 2020? Första gången är det i alla fall. Pressbild.

Omröstningen i Adlibrispriset är avslutad och respektive genre har en vinnare. Bland kända författarnamn som Alex Schulman och Emelie Schepp hittar vi även TNKVRT – som är ett Instagramkonto.

Det är första gången tävlingen genomförts och intresset har varit över förväntan, skriver Adlibris i ett pressmeddelande.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

– Vi är stolta och glada att annonsera vinnarna i Adlibrispriset. Intresset för priset blev större än vad vi förväntade oss. Det är kul att så många författare och förlag engagerade sig i Adlibrispriset men framförallt är det roligt att så många personer deltog i röstningen, säger Elias Vieglins, PR-ansvarig på Adlibris.

Många av vinnarna är välkända författare med en stor läsekrets och dessutom aktiva i sociala medier, som Alex Schulman och Emelie Schepp. Internationella profiler som Jenny Colgan och Michelle Obama.

Lite mer överraskande är vinnaren i klassen Årets ungdomsbok som gick till Instagramkontot TNKVRT (med 76 000 följare) som uppmärksammar rasism och förtryck i världen, genom att publicera följarnas egna berättelser, dela nyheter och sprida kunskap. Bakom kontot står bland andra Danny Lam, Kelly Tran, Denusha Sharma och Ana Matijevic som nu samlat berättelser om vardagsrasism i en bok. De delar också själva med sig av sina erfarenheter, ger stöd och tips för att göra motstånd.

Det blev så populärt i bokform att det räckte till att bli framröstade som vinnare av Adlibrispriset. Även vinnaren av Årets kokbok har en stark närvaro på Instagram med 181 000 följare, kontot har samma namn som boken: @zeinaskitchen.

ANNONS

Årets vinnare i respektive genre:

Årets roman: Bränn alla mina brev av Alex Schulman (Bookmark).

Årets deckare: Broder Jakob av Emelie Schepp (Harper Collins).

Årets feelgood: Tillbaka till den lilla ön i havet av Jenny Colgan (Norstedts).

Årets faktabok: Min historia av Michelle Obama (Bonnier).

Årets kokbok: Zeinas Kitchen av Zeina Mourtada (Bonnier).

Årets barnbok: Svenska hjältinnor av Anna Nordlund & Colette van Luik (Max Ström).

Årets ungdomsbok: Var kommer du ifrån, egentligen? av TNKVRT (Lilla Piratförlaget).

Tävlingen pågick mellan 15 november 2019 och 13 januari 2020 och totalt deltog 25 000 personer i röstningen.

Om Adlibrispriset: Priset delas ut i sju genrer: Deckare, Roman, Barnbok, Fakta, Ungdom, Kokbok och Feelgood. Vinnaren i varje genre bestäms av bokälskare runt om i landet som får lägga en röst på sin favorit i varje genre.

En jury bestående av anställda på Adlibris väljer ut tio nomineringar i respektive genre. Nomineringen beslutas på försäljning, popularitet och potential. Den bok som får flest röster inom varje genre tilldelas sedan Adlibrispriset för angiven genre. För att bli nominerad krävs att boken ska ha givits ut under november 2018 – november 2019.

Vinnaren i respektive genre kommer få ett pris i form av generös exponering i Adlibris interna säljkanaler och i externa mediekanaler.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Relaterade nyheter

Amerikanska författaren Terry Goodkind är död

Terry Goodkind är mest känd för sin fantasyserie Sanningens svärd (Sword of Truth) vars första elva delar översattes till svenska (uppdelade i totalt 25 delar) av B Wahlströms och Damm förlag under 90- och 00-talen. Serien har sålt i över 25 miljoner exemplar världen över och blivit översatt till fler än 20 språk. Den låg också till grund för tv-serien Legend of the Seeker som sändes 2008–2010.
Goodkind hade dyslexi och började skriva först som 45-åring. Han debuterade år 1994 med Wizard’s first rule (Sökaren och Trollkarlens första regel i den svenska översättningen).

Läs hela artikeln »