Instagramförfattare en av vinnarna i första Adlibrispriset

Alla vinnare i Adlibrispriset 2019 eller är det 2020? Första gången är det i alla fall. Pressbild.

Omröstningen i Adlibrispriset är avslutad och respektive genre har en vinnare. Bland kända författarnamn som Alex Schulman och Emelie Schepp hittar vi även TNKVRT – som är ett Instagramkonto.

Det är första gången tävlingen genomförts och intresset har varit över förväntan, skriver Adlibris i ett pressmeddelande.

– Vi är stolta och glada att annonsera vinnarna i Adlibrispriset. Intresset för priset blev större än vad vi förväntade oss. Det är kul att så många författare och förlag engagerade sig i Adlibrispriset men framförallt är det roligt att så många personer deltog i röstningen, säger Elias Vieglins, PR-ansvarig på Adlibris.

Många av vinnarna är välkända författare med en stor läsekrets och dessutom aktiva i sociala medier, som Alex Schulman och Emelie Schepp. Internationella profiler som Jenny Colgan och Michelle Obama.

Lite mer överraskande är vinnaren i klassen Årets ungdomsbok som gick till Instagramkontot TNKVRT (med 76 000 följare) som uppmärksammar rasism och förtryck i världen, genom att publicera följarnas egna berättelser, dela nyheter och sprida kunskap. Bakom kontot står bland andra Danny Lam, Kelly Tran, Denusha Sharma och Ana Matijevic som nu samlat berättelser om vardagsrasism i en bok. De delar också själva med sig av sina erfarenheter, ger stöd och tips för att göra motstånd.

Det blev så populärt i bokform att det räckte till att bli framröstade som vinnare av Adlibrispriset. Även vinnaren av Årets kokbok har en stark närvaro på Instagram med 181 000 följare, kontot har samma namn som boken: @zeinaskitchen.

Årets vinnare i respektive genre:

Årets roman: Bränn alla mina brev av Alex Schulman (Bookmark).

Årets deckare: Broder Jakob av Emelie Schepp (Harper Collins).

Årets feelgood: Tillbaka till den lilla ön i havet av Jenny Colgan (Norstedts).

Årets faktabok: Min historia av Michelle Obama (Bonnier).

Årets kokbok: Zeinas Kitchen av Zeina Mourtada (Bonnier).

Årets barnbok: Svenska hjältinnor av Anna Nordlund & Colette van Luik (Max Ström).

Årets ungdomsbok: Var kommer du ifrån, egentligen? av TNKVRT (Lilla Piratförlaget).

Tävlingen pågick mellan 15 november 2019 och 13 januari 2020 och totalt deltog 25 000 personer i röstningen.

Om Adlibrispriset: Priset delas ut i sju genrer: Deckare, Roman, Barnbok, Fakta, Ungdom, Kokbok och Feelgood. Vinnaren i varje genre bestäms av bokälskare runt om i landet som får lägga en röst på sin favorit i varje genre.

En jury bestående av anställda på Adlibris väljer ut tio nomineringar i respektive genre. Nomineringen beslutas på försäljning, popularitet och potential. Den bok som får flest röster inom varje genre tilldelas sedan Adlibrispriset för angiven genre. För att bli nominerad krävs att boken ska ha givits ut under november 2018 – november 2019.

Vinnaren i respektive genre kommer få ett pris i form av generös exponering i Adlibris interna säljkanaler och i externa mediekanaler.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL