Vinnarna av Adlibrispriset 2023

Adlibrispriset vinnare 2023. Från vänster: Kalle Landegren, illustratör, Anders Nilsson, författare, Linda Wenthe, författare, Sofie Sarenbrant, författare, Linda Jones, författare, Alexandra Lidén, förlagschef The Book Affair, Karin Linge Nordh, förläggare Bazar förlag, Sofia Brattselius Thunfors, Litterär chef skönlitteratur, Polaris, Emma Hamberg, författare.

Nio böcker och en författare belönas med Adlibrispriset 2023 efter att 22 000 röster räknats. Sofie Sarenbrant vann visserligen inte deckarpriset – men fick Årets hederspris.

Årets vinnare i läsarnas bokpris är nu korade efter att svenska folket röstat på sina favoriter från bokåret 2023. Över 22 000 röster har avgjort vilka författare och upphovsmakare som står bakom vinnarböckerna i nio kategorier. Bland vinnarna syns både etablerade författare och debutanter, som alla hyllades på en guldkantad prisceremoni under onsdagskvällen. 

– Läsarna har röstat fram en bred mix av bokfavoriter i år, här finns något för alla. Jag vill lyfta barn- och ungdomskategorierna lite extra för att uppmärksamma barns läsning och det är oerhört glädjande att se hur exempelvis Youtubestjärnor som IJustWantToBeCool väcker läslust med humor, eller hur pekboken om Lilla Adelina främjar små barns språkutveckling på ett roligt och undersökande sätt. Vi vuxna har ett viktigt uppdrag att hjälpa barnen hitta rätt böcker och samtidigt vara läsande förebilder, säger Taru Raita, kategoriansvarig fack- och skönlitteratur på Adlibris, i ett pressmeddelande.

Adlibrispriset är läsarnas bokpris och delas ut i nio kategorier. Vinnarna utses av bokälskare runt om i landet som har röstat på sin favorit bland tio nominerade böcker i varje kategori. De nominerade böckerna har valts ut av en jury bestående av Adlibris bokexperter. Böckerna ska ha givits ut i Sverige under 2023 och nomineringarna baseras på böckernas försäljning och potential.  

Adlibrispriset delas ut i nio kategorier. Årets vinnare har röstats fram av läsarna under perioden 30 november – 14 december 2023. Vinnarna belönades med en statyett i form av ett bokstöd framtagen av den prisbelönta designern Pär Bergström. 

Vinnare Adlibrispriset 2023

Årets barnbok 0–6 år Lilla Adelina. Mina första tecken!, Linda Wenthe. Triumf Förlag.

Årets barnbok 6–12 år Förrädaren, IJustWantToBeCool. Rabén & Sjögren.

Årets ungdomsbok De tar allt ifrån mig, Linda Jones. Bonnier Carlsen.

Årets roman Atlas : historien om Pa Salt, Lucinda Riley & Harry Whittaker. Bazar Förlag.

Årets deckare Slutet var bara början, Anders Nilsson. Bokfabriken.

Årets Feelgood Au revoir Agneta, Emma Hamberg. Piratförlaget.

Årets debut Jävla karlar, Andrev Walden. Bokförlaget Polaris.

Årets facklitterära bok Jag har testat allt : en guide till att tappa fett och forma kroppen, David Haroun. Mondial.

Årets kokbok Underbara vinter, Clara Lidström. The Book Affair.

Nytt för i år var även Årets hederspris, som tilldelades Sofie Sarenbrant efter att ha blivit nominerad för minst (!) en bok varje år sen Adlibrispriset instiftades 2019 – och nu när Adlibrispriset även hålls i Finland är hon nominerad även där!

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL