ANNONS

Nextory: Ett beklagligt ställningstagande av Penguin Random House

Shadi Bitar, grundare och vd för Nextory. Foto: Anna Ek.

Nextory beklagar det nya beskedet från Penguin Random House om att de vill stoppa även översatta titlar från prenumerationstjänster.
– Konsumenterna har visat att de gillar ”all you can eat”-modellen, menar Shadi Bitar, VD och grundare.

– Vi tycker att detta är ett beklagligt ställningstagande. Just nu agerar de kortsiktigt för att bevara sin nuvarande affärsmodell. Det bygger på en förhoppning om att konsumenternas mediabeteende och konsumtionspreferenser inte kommer förändras över tid. Bokläsare, och andra mediekonsumenter, har dock tydligt visat att de gillar ”all you can eat”-modellen, säger Shadi Bitar, VD och grundare på Nextory, till Boktugg.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Tidigare idag kunde Boktugg berätta att Penguin Random House i ett mejl informerat samarbetsförlag runtom i världen om att de framöver inte kommer att släppa rättigheter till ljudböcker för försäljning via prenumerationstjänster som tillämpar obegränsad lyssning och läsning mot en fast månadsavgift. Det kommer att gälla alla framtida avtal – inklusive förlängningar av rättigheter. På sikt kan alltså Nextory och andra prenumerationstjänster tappa stora internationella titlar på svenska, utöver de tusentals engelskspråkiga titlar som PRH redan plockat bort.

– Det är vår uppgift att hitta en modell som tar vara på intressena i hela värdekedjan: författare, agenter, förlag, återförsäljare och konsumenter. Vi tycker att vi har gjort det. Förlag och författare ersätts enligt en modell de känner igen och det går att påvisa att såväl antal lästa böcker som intäkterna stimuleras, säger Shadi Bitar.

Penguin Random House är det största ljudboksförlaget i Tyskland, har ni fått tillgång till deras titlar där?
– Nej, i Tyskland har vi inte tillgång till PRH-titlar. De fortsätter dock att ha kvar sina titlar i sin delägda tjänst Skoobe, såsom vi har förstått det, och det rimmar ju inte med deras policy, säger Shadi Bitar.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se