ANNONS

De digitala prenumerationstjänsterna står för en femtedel av bokförsäljningen räknat i kronor. Graf: Boktugg. Bakgrundsfoton: iStock.

Försäljningen av tryckta böcker minskade 2019 – men totala försäljningen ökar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Det säljs fler böcker (+4,9 procent) och det genererar större intäkter (+1,1 procent). Men den fysiska försäljningen minskade både i butik och online 2019. Digitala abonnemangstjänster står för hela tillväxten, visar en ny rapport.

Den totala bokförsäljningen ökade med 1,1 procent i kronor räknat under 2019. Räknat i antal sålda exemplar ökade försäljningen med 4,9 procent. Förklaringen till ökningen är en starkt ökande försäljning i digitala abonnemangstjänster. Försäljningen i fysisk butiksmiljö minskar liksom försäljningen av tryckta böcker. Det visar färsk statistik från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen som idag presenteras i en rapport.

Hittills har man hoppats att digitaliseringen inte skulle påverka försäljningen av pappersböcker, men under 2019 blir det uppenbart att det var ett önsketänkande. De digitala abonnemangstjänsterna visar en ökning med 36,2 procent i kronor räknat. Internetbokhandeln, som i rapporten är ihopslagen med bokklubbar, minskade med 5,2 procent. Den fysiska bokhandeln minskade med 4,4 procent och dagligvaruhandeln minskade med 9,9 procent.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

– Jag tycker det mest anmärkningsvärda i siffrorna för 2019 är att den fysiska bokhandeln klarat sig bäst av alla försäljningskanaler för fysiska böcker. Ett viktigt skäl till detta är säkert att bokhandeln inte enbart bedriver försäljning i fysiska butiker utan att de också möter sina kunder i digitala kanaler, säger Maria Hamrefors, ordförande i Svenska Bokhandlareföreningen, i rapporten.

Hon lyfter där fram hur ehandel under lång till erbjudits som komplement till den fysiska butiksförsäljningen inom Akademibokhandeln men även specialbokhandlare som Science Fiction-bokhandeln och The English Bookshop samt Ugglans påbörjade satsning på onlineförsäljning för anslutna butiker.

– Handel med böcker är ju den del av detaljhandeln som ligger längst framme i den digitala utvecklingen totalt sett. Omställningen är och förblir utmanande, men dagens bokhandel är starkare och mer konkurrenskraftig, säger Maria Hamrefors.

Dessutom står inte bokhandeln och faller med enbart bokförsäljningen. Sedan länge utgör andra varor en stor del, i vissa butiker till och med en större andel än böcker.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

– På senare år har vi sett ett större fokus på produkter för privatpersoner och mer attraktiva och unika varor inom till exempel anteckning och kalendrar, men också spel och pussel. Beroende på butikens lokalisering kan också andra sortiment förekomma. Satsningarna inom detta område har bidragit till att dämpa minskad bokförsäljning och varit viktig för bokhandelns marginaler, säger Hamrefors i rapporten.

Hon höjer även ett varnande finger för att digitaliseringen ger en minskad snittintäkt per bok, vilket medfört en devalvering av värdet på boken. Något hon ser som ett hot på sikt, inte bara för handeln utan även för förlag och författare.

Räknat i antal exemplar ökade den totala bokförsäljningen med 4,9 procent. Läsning och lyssning i digitala abonnemangstjänster står för hela denna ökning. Bortsett från denna försäljningskanal, där volymen ökade med 22,9 procent, minskade antalet sålda exemplar med 7,6 procent. I fysisk bokhandel minskade antalet sålda exemplar med 5,5 procent, i internetbokhandel/bokklubbar med 8,7 procent och i dagligvaruhandeln med 9,1 procent.

 – Digitala abonnemangstjänster och digitala format fortsätter att öka starkt under 2019. Dagligvaruhandeln, som ofta har ett sortiment av böcker som påminner om det som säljer mycket i digitala abonnemangstjänster, tappar procentuellt mest. Skönlitteratur ökar starkt samtidigt som facklitteratur minskar vilket delvis också är en följd av att abonnemangstjänster får större marknadsandelar, säger rapportförfattaren Erik Wikberg, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Digitala format ökade under 2019 samtidigt som tryckta format minskade. När det gäller försäljning inom olika genrer ökade skönlitteratur med 9,6 procent, deckare och spänning med 4,5 procent och utländsk litteratur med 6,5 procent i kronor räknat. Facklitteratur hade en svagare försäljning. Både mat och dryck samt humaniora minskade med 9,1 procent, facklitteratur med 6,0 procent och populär facklitteratur med 5,6 procent.

Försäljningen av barn- och ungdomsböcker minskade svagt med 1,8 procent. Detta är ett trendbrott eftersom barnboksförsäljningen stadigt har ökat sedan 2013.

Är det något i statistiken som överraskar dig?
– Jag tycker att de stora dragen i statistiken är sådant som följer ganska långsiktiga trender och är relativt förväntat. Möjligen är det lite överraskande att facklitterära kategorier har minskat. Jag hoppas att detta är en mer tillfällig försäljningsnedgång, säger Erik Wikberg till Boktugg.

Om Bokförsäljningsstatistiken

Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen står bakom Bokförsäljningsstatistiken, som uppskattas omfatta över 80 procent av all allmänlitteratur som säljs från återförsäljare till konsument i Sverige. Datainsamlingen sker via företaget Bokinfo. Rapporterna redovisar försäljningstrender för olika försäljningskanaler, genrer och format. Mer information finns på http://www.forlaggare.se/bokforsaljningsstatistik.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »