Storytels aktie rusade i mellandagarna – analytiker: Kan gå upp 1 000 procent på tio år

Storytels aktie rusade under mellandagarna efter att en analytiker uttalat sig om att den kunde stiga 1000 procent på tio år. Men de senaste dagarna har den fallit tillbaka igen. Foto: iStock.

Över jul och nyår ökade värdet på Storytelaktien med hela 33 procent efter att en analytiker menat att den har potential att gå upp 1 000 procent. På tio år. Nu värderas Storytel till över 8 miljarder.

Det var ingen mellandagsrea på Storytel-aktien. Snarare tvärtom. Mellan den 19 december och 3 januari steg den från 116 till 155 kronor. En rusning på 33 procent på några dagar. Räknat från dagen före Lucia var det till och med över 40 procent upp.

Raketbränslet kom kanske från Dagens Industri som den 20 december publicerade ett aktietips där en analytiker på Kepler Chevereux (ni minns väl rubriken från Boktugg om att Kepler rekommenderade Storytelaktien i somras då med en riktkurs på 144 kr) som uttalar sig om Storytels potential.

Han menar att Storytel är ett teknikbolag med förutsättningar att göra en fantastisk resa. Att det ”bara är att gå till de olika länderna, applicera precis samma sak, man köper in rättigheter, man låter någon kändis prata in det här på band, och så distribuerar man ut det elektroniskt så det är en extremt låg kostnad”.

För oss som är mer insatta i bokbranschen kanske den beskrivningen låter mycket enklare än det faktiskt är med tanke på hur lokala de flesta marknader är när det kommer till böcker – till skillnad från musik, film och spel. Här finns inte de globala jättarna att förhandla med om globala rättigheter. Åtminstone inte ännu, kanske PRH sneglar däråt.

– De [Storytel] expanderar sin affär i många geografier nu. Det kostar otroligt mycket att göra det här initialt, men tittar man på hur utvecklingen för den här typen av produkter har varit i Sverige så får man en känsla om vart det kan leda framöver, säger Martin Guri till Di och tillägger sedan:

– Tittar man på tio års sikt så är det en sådan där aktie som väl ska gå upp 1 000 procent, så vi får se. Men skämt åsido, så länge det håller så är det ganska obegränsat. Speciellt när man är i en nisch där man står utan konkurrens, och än så länge finns otroliga möjligheter.

Kanske var det löftet om de där 1 000 procenten som fick småsparare och andra att kasta sig över Storytel i mellandagarna och efter nyår? Den här veckan har aktien tappat något och handlas i skrivande stund runt 143 kr. Men det värderar fortfarande hela Storytel till strax över 8 miljarder kronor. För ett år sedan kostade aktien 111 kr.

Värderingen på Storytel väcker även frågor kring övriga streamingtjänster. Hur mycket är Nextory och Bookbeat (som omsatte 311 Mkr 2019) värda? Vad skulle hända om någon av dem börsnoterades?

Faktum är att Storytels höga värdering kan vara en fördel för Nextory när det gäller att ta in nytt kapital till sin fortsatta expansion. Med eller utan hjälp av en börsnotering.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL