Ljudböcker kan främja barns läsförståelse och är dessutom coolt

Det är både coolt och välgörande att lyssna på ljudböcker, enligt National Literacy Trusts forskningsöversikt. Foto: Istock

En ny forskningsöversikt från den brittiska organisationen National Literacy Trust visar att barns läskunnighet och läsglädje mycket väl kan gynnas av ljudböcker.

Den brittiska organisationen National Literacy Trust har undersökt vilken roll ljudböcker spelar i att stödja barns läsning, både i skolan och hemma. Rapporten Audiobooks and literacy, en sammanställning av tidigare forskning, visar att ljudböcker har en rad fördelar för barns läsning.

Bland annat konstateras att ljudböcker kan bredda barns tillgång till litteratur, genom att många olika enheter kan användas för att läsa en stor mängd texter. Lyssningsupplevelsen fördjupar förståelsen för olika röstlägen, uttal och dialekter.

Att lyssna på en ljudbok kräver samma kognitiva förmågor som att läsa en tryckt bok, enligt rapporten. Lyssningen utvecklar de förmågor barn behöver för att kunna läsa, som språkkunskap och förståelse för och inhämtning av information.

En del av forskningen antyder att lyssna till en mänsklig röst kan medföra en starkare emotionell upplevelse än att läsa en text eller se på en film, vilket tyder på att ljudböcker stärker barns så kallade emotionella intelligens.

Ljudböcker är effektiva för att nå motvilliga eller svaga läsare genom den smidiga tillgången till berättelser och genom att tröskeln som en skriven text kan innebära saknas. Det finns också en viss coolhetsfaktor i att lyssna på ljudböcker i mobilen som spelar in, särskilt bland motvilliga läsare.

Möjligheten att kunna lyssna på en bok tillsammans i familjen visade sig vara en central väg för böcker att leta sig in i hemmen. 

– Ljudböcker kan vara nyckeln till ett barns läsglädje. (…) En av de bästa sakerna med ljudböcker är att du kan lyssna på dem nästan när som helst och var som helst, och i plattornas, de smarta telefonernas och de smarta högtalarnas tid är det lättare än någonsin att lyssna på berättelser, säger Emily Best, Audio Research Lead på National Literacy Trust.

LÄS ÄVEN: Professorn menar att ljudbokslyssing inte övar läsförmåga

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL