Professorn: lyssna på ljudböcker övar inte läsförmågan

Allt fler lyssnar på böcker istället för att läsa dem. För en erfaren läsare spelar det mindre roll, men den som vill öva upp läsförmågan bör läsa boken själv, menar professor Peter Gärdenfors.   

Streamingtjänsterna växer, något som Boktugg kunnat rapportera om vid flera tillfällen. De allra flesta använder sina abonnemang för att lyssna till böcker även om såväl Storytel som deras konkurrenter BookBeat och Nextory stödjer läsning av eböcker i sina appar. Nextory är den tjänst som satsar hårdast på eböcker.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Men vad gör denna utveckling med både läsaren, språket och böckerna? Bokläsare idag kan poneras följa med i en tidsepok av snabbare teknik och bättre lösningar som matchar resten av tillvaron. För att från branschens håll möta detta behov kan man i förlängningen tänka sig att ljudböckerna i framtiden kommer att bli fler liksom antalet tjänster för att använda dem. Ger detta konsekvenser att fundera över?

Senaste undersökningen av svenskarnas läsvanor visade att 6% lyssnade på en ljudbok en vanlig vecka. Men det var 2015.  Sannolikt är siffran betydligt högre idag.

På senare tid har även utbudet av barn- och ungdomsböcker ökat i Sverige även genom abonnemangstjänsterna. Vilket innebär att nya världar öppnar sig för barnen som kan teoretiskt sett kan växla mellan att läsa själva i ebokversionen och ”bli lästa för” genom audioversionen. Vilket gör att de kan ge sig i kast med svårare böcker – men det kan också locka till bekvämligheten i att inte behöva läsa själv. Vad kommer detta att innebära för lästräningen – att utveckla sin läsförmåga?

Och hur är det med kunskapsinhämtning när man lyssnar på fackböcker istället för att läsa dem? Inhämtar man fakta lika effektivt? Boktugg var nyfikna på frågan och bestämde oss för att fråga en expert.

Peter Gärdenfors är professor i kognitionsvetenskap vid filosofiska institutionen på Lunds universitet. Han berättar att huruvida våra hjärnor kan ta in två saker på samma gång – som när man lyssnar på en ljudbok under tiden man gör något annat – handlar om det auditiva kontra det visuella. Två auditiva saker som levererar två olika språkliga koder samtidigt frontalkrockar medan det däremot går bra att ta emot en språklig kod och en visuell kod, menar Peter:

– Det finns massor med forskning som visar på att vi till exempel är dåliga på att ta in en text och en film samtidigt medan en film och ljud går bra, säger han.

Ur den aspekten spelar det generellt sett ingen roll för den språkliga upplevelsen om vi hänger tvätten medan vi lyssnar på en bok. Däremot berättar Peter att det finns en stor skillnad mellan att lyssna och läsa som handlar om hur vi berörs emotionellt.

När vi läser själva kan vi göra det i vår egen takt. Vi backar automatiskt i texten när vi inte hänger med och läser om svåra meningar vilket ökar chansen för en större känslomässig upplevelse. När vi däremot lyssnar till en bok, tappar koncentrationen och drömmer iväg är det få som orkar backa tillbaka för att höra vad det var uppläsaren sa när vi väl vaknat ur dagdrömmen igen. Istället fortsätter de flesta av oss där vi är trots att vi då tappat lite av text och berättelse.

På så vis kan man kanske säga att chansen för en djupare läsupplevelse ändå ökar om vi läser själva. Fast därmed inte sagt att ljudböcker skulle vara sämre eller utesluta något – egentligen.

– Vi har en medfödd förmåga för språklig kommunikation där vi talar och lyssnar, säger Peter. Att läsa är en träningssak och vad man missar med en ljudbok är själva lästräningen. Så länge läsförmågan redan är uppövad spelar det inte så stor roll om du lyssnar eller läser själv – men för någon som behöver öva upp läsförmågan är det att föredra att läsa en bok själv.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.