Den mest sålda boken i Norge 2019 var svensk – Thomas Erikson före favoriten Nesbø

Ovetenskaplig eller ej. Författaren Thomas Erikson kan glädja sig åt en förstaplats i Norge för sin bok Omgiven av idioter som även kommit ut i USA. Foto: Fotograf: Maria Östlin.

Omgitt av idioter var den mest sålda boken i Norge under 2019 och har nu tryckts i 140 000 exemplar. På andra plats efter Thomas Erikson finns Jo Nesbø, en av hans favoritförfattare.

– Jo Nesbø är en av mina absoluta favoritförfattare, så känslan är helt surrealistisk. Kanske har vi båda funnit en ton i det vi gör som det norska folket gillar. Jag vill ju gärna tro det, säger Thomas Erikson till VG.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Boken är i Norge utgiven av förlaget Gyldendal som uppger att boken sålts i 1,4 miljoner exemplar i Sverige och att den norska upplagan nu är uppe i 140 000 exemplar. Frågan är om den kommer att fortsätta sälja i samma omfattning även framöver i grannlandet?

Även om det gått över fem år sedan boken kom ut på svenska så är det först nu den dyker upp i en del av de länder som köpt titeln. I början av augusti 2019 lanserades Surrounded by Idiots på den amerikanska marknaden. Efter starka försäljningssiffror valde det amerikanska förlaget St Martins att även köpa rättigheterna till Surrounded by Psychopaths och Surrounded by Bad Bosses som följer samma tema. 

”Thomas Eriksons tre böcker om kommunikation och ledarskap har sålt mer än 2,5 miljoner exemplar globalt och till över 100 olika länder”, kunde vi läsa i ett pressmeddelande i slutet av oktober.

– Det är otroligt att se mina böcker i händerna på människor över snart sagt hela planeten, man blir faktiskt ganska ödmjuk. Boken har bara funnits i USA under tre månader och redan är det många som köpt den! Det ska bli spännande att se om de övriga böckerna blir lika uppskattade, säger Thomas Erikson i det pressmeddelandet.

Omgiven av debattörer

Här hemma i Sverige har återigen debatten om bokens trovärdighet rent vetenskapligt blossat upp. Christian Dahlströms podd ”Sinnessjukt” gjorde en granskning som sedan lyftes upp av kvällstidningarna. Han vände sig framför allt mot att ”tiotals miljoner kronor av skattemedel som läggs på tester som forskare beskriver som lika tillförlitliga som horoskop”. Det avsåg för övrigt inte enbart Thomas Erikson utan även andra populärvetenskapliga föreläsare.

Det är egentligen en fortsättning på den debatt som skapades av utnämningen till Årets förvillare för snart ett år sedan. I en debattartikel i Expressen skriver psykologerna Dan Katz, Magnus Lindwall och Robin Fondberg om hur regioner och myndigheter lägger pengar på utbildningar/föreläsningar som de ser som ovetenskapliga.

VG tar upp den kritiken och Thomas Erikson bemöter den på ungefär samma sätt som han gjorde i en debattartikel i Expressen, som svar på psykologtrion: Att DISA/DISC-modellen existerat i årtionden och att ingen påstått att den är vattentät. Erikson påpekar att alla modeller får kritik och att han i första hand uppmanar läsarna att tänka själva.

I april 2020 släpps den fjärde boken i serien, Omgiven av motgångar, på Forum.

De 10 mest sålda böckerna i Norge 2019

  1. Omgitt av idioter av Thomas Erikson (Gyldendal)
  2. Kniv av Jo Nesbø (Aschehoug)
  3. Månesøsteren av Lucinda Riley (Cappelen Damm)
  4. Søsterklokkene av Lars Mytting (Gyldendal)
  5. Livet – illustrert av Lisa Aisato (Kagge)
  6. Hyttebok frå helvete av Are Kalvø (Kagge)
  7. Blå av Maja Lunde (Aschehoug)
  8. Til ungdommen av Linn Skåber (Pitch forlag)
  9. Snøsøsteren: En julefortelling av Maja Lunde/Lisa Aisato (Kagge)
  10. Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar (Gyldendal)

Källa: Bokhandlerforeningen via tidningen VG.

Transparens: Artikelförfattaren är fortfarande delägare i (sedan 2016 dock inte operativt delaktig i verksamheten på) Hoi Förlag som ursprungligen gav ut Omgiven av idioter. Bonnierägda Månpocket köpte pocketrättigheterna och de efterföljande böckerna i Omgiven-serien (Omgiven av psykopater och Omgiven av dåliga chefer) är utgivna på Forum.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.