fbpx

Thomas Erikson om ”Årets förvillare”: Folk kan tänka själva

Författaren Thomas Erikson.

Han har fått hundratusentals svenskar att fundera på om de är röda, gula, gröna eller blå. Samtidigt anklagar psykologer och forskare Thomas Erikson för att sprida ovetenskapligt nonsens. Själv hävdar han att kritikerna bara vill sänka en konkurrent.

Han har ett fast handslag och ett avväpnande leende när han tar emot på bokförlagets kontor i Stockholm. Snart bär det av mot Norrköping för ännu en fullsatt föreläsning.

Men först har Thomas Erikson ett och annat att säga om sin utnämning till ”årets förvillare 2018”. Enligt föreningen Vetenskap och Folkbildning har succéförfattaren med sin bok Omgiven av idioter ”lyckats vilseleda en stor del av det svenska folket att tro på ren pseudovetenskap och grova psykologiska förenklingar”.

ANNONS

Epitetet fick han för en månad sedan. Sedan dess har han hållit en låg profil, men nu vill Erikson ge igen.

– Det var en fyndig formulering på ett sätt, men det kändes ju så där faktiskt, säger han.

Erikson har nått enorma framgångar. Sedan 2014 har ”Omgiven av”-böckerna sålt i hundratusentals exemplar, och han drar fulla hus i hela landet med sitt positiva budskap om hur vi pratar med varandra.

Samtidigt växer en motreaktion. I somras publicerade magasinet Filter en rejäl sågning där forskare bland annat anklagar honom för att sälja in horoskopliknande trams som vetenskap, utan att ha någon utbildning.

– Man säger att det saknas vetenskapliga belägg, men det man missar är att det inte finns något som kan beskriva en människa fullt ut. Människor är komplexa. Psykologi är komplext och det är ingen exakt vetenskap. Inga system är vattentäta, hävdar Erikson.

Han använder sig av den så kallade Disamodellen. Kortfattat sorterar den oss människor i fyra kategorier – röd, gul, grön och blå – utifrån hur vi beter oss. Tankarna är inte hans från början – ursprunget kommer från 1920-talets USA, och i Sverige fick modellen fäste på 90-talet. Sedan dess har den fått stor spridning, bland annat tack vare Erikson.

Samtidigt hävdar kritiker att fyrfärgsmodellen har motbevisats av den psykologiska forskningen.

– Det får stå för dem. Jag vet fortfarande att det fungerar. Jag är inte den enda som använder det här. Den finns på närmare 50 olika språk och det här är ingen dagslända. Och det står redan i inledningen av Omgiven av idioter att den inte gör några anspråk på att vara heltäckande, säger Erikson.

TT: Men hur känns det att höra att du förleder människor?
– Jag vet att det jag gör är på riktigt. Min mejlbox svämmar över av läsare och människor som kommer på mina föreläsningar, som säger att det här har hjälpt dem. Jag är väldigt trygg i det.

En annan invändning är att modellen används i bland annat rekryteringar och utbildningar i företag och andra organisationer. Enligt somliga på ett farligt sätt, då beslut om människor tas på felaktiga grunder.

– Allting kan användas på fel sätt. Ta vad du vill så kan det missbrukas. Det finns säkert somliga i min bransch som behöver göra ett bättre jobb. Jag är kristallklar med hur modellen funkar och jag förklarar vad den gör och inte gör, säger Erikson.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu! Hitta tidigare utgåvor här.

Men är det rätt att kräva att Erikson ska jobba enligt vetenskapliga metoder? Nej, anser han själv.

– Jag hade förmodligen kunnat klämma ur mig en doktorsavhandling med 5 000 fotnötter, men det är inte så jag jobbar. Jag tycker inte att man ska säga åt människor vad de inte ska läsa eller göra. Jag hade aktat mig för att idiotförklara en miljon svenskar. Jag säger bara att folk kan tänka själva, de begriper.

Erikson hävdar också att det är långt ifrån alla psykologer som har invändningar. Han påstår att flera till och med har hört av sig för att berätta att de använder hans böcker.

– Men några är ju väldigt arga – och de argaste av dem är föreläsare nästan allihop, och skriver böcker som ingen har hört talas om. Och rätt många av dem är konsulter precis som jag. Det de håller på med är nog i många fall att försöka sänka en konkurrent.

Men den negativa uppmärksamheten har inte vållat några större bekymmer, enligt Erikson. Föreläsningarna rullar på och nyligen skrev han på kontrakt för en fjärde bok. Vad den handlar om vill han inte gå in på än, men han avslöjar att den kommer om något år.

– Det här höll jag på med långt innan böckerna fanns. Böckerna säljer jättebra, men det är inte syftet. Syftet är att sprida den här kunskapen och nyfikenhet. Det lär jag fortsätta med länge.

Text: Björn Berglund/TT

Fakta om Thomas Erikson

Ålder: 53 år.
Började sitt yrkesliv inom bankväsendet och kom för första gången i kontakt med Disamodellen när han sagt upp sig från sitt första chefsjobb efter en ”dikeskörning”. Han beskriver upplevelsen som en ögonöppnare.
Författardebuten kom 2011 med skönlitterära thrillern Bländverk. Boken handlar om beteendevetaren Alex King, som jagar en seriemördare med hjälp av fyrfärgsmodellen.
Efter några år sadlade han om till populärvetenskap, men med samma modell. 2014 kom Omgiven av idioter, som följdes upp med Omgiven av psykopater, Omgiven av dåliga chefer och Omgiven av latmaskar.

Fakta om Disamodellen

Disa, eller Disc på engelska, bygger på en teori av den amerikanske psykologen William Moulton Marston från 1920-talet. Modellen har fått stor spridning sedan dess, men anses numera vederlagd av forskarsamhället.

Marston är även känd för att ha uppfunnit den första lögndetektorn och för att ha skapat seriehjältinnan Wonder Woman.

Enligt modellen kan människor utifrån sitt beteende sorteras i fyra kategorier:

Röd – drivande och resultatinriktad, men som kan uppfattas som bufflig.

Gul – kreativ och optimistisk, men som uppfattas som för snackig.

Grön– tillgänglig och empatisk, men som kan uppfattas som konflikträdd.

Blå – punktlig och analytisk, men som kan framstå som en paragrafryttare.

Enligt Thomas Erikson kan människor vara flera olika färger samtidigt.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny