Ny finsk prenumerationstjänst som ska ta upp kampen med de svenska tjänsterna.

Finlands näst största bokförlag lanserar en egen prenumerationstjänst

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Det hettar till på den finska marknaden. De svenska prenumerationstjänsterna får sällskap av Suomalainen Plus. Bakom står Otava, Finlands näst största förlagshus och bokhandelskedjan Suomalainen Kirjakauppa.

Den 5 februari lanserades appen Suomalainen Plus. Det är en prenumerationstjänst som ger fri lyssning och läsning på ljudböcker och eböcker för 16,95 euro i månaden.


ANNONS


Det intressanta är dock vilka som står bakom tjänsten – nämligen Finlands näst största förlagshus, Otava. När man tittar på allmänlitteratur – räknar man in läromedel är de till och med störst och dessutom äger de bokhandelskedjan Suomalainen Kirjakauppa. I höstas köpte Storytel det tredje största förlaget, Gummerus Kustannus Oy och sedan tidigare äger Bonnier Books det största allmänutgivande förlaget WSOY (och även prenumerationstjänsten Bookbeat som är marknadsledande i Finland). Vad innebär detta för Nextory som också lanserats i Finland och de andra svenska prenumerationstjänsterna?

– Det känns rätt naturligt att ägaren av ett av Finlands ledande förlag samt den största bokhandelskedjan behöver finnas i det här snabbt framväxande området. Är ju lite samma logik som fick Bonnier Books att grunda oss för bara några år sedan, säger Bookbeats VD Niclas Sandin till Boktugg.

ANNONS

– Verkar samtidigt hittills som de gjort sin hemläxa med appen som fungerar okej, samt att de förstått att man inte bara kan förlita sig på butikskampanjer och mail-listor när de dragit igång en stor lanseringskampanj i alla möjliga medier. Blir spännande att följa, situationen börjar likna den i Sverige där nu även Finlands två största förlagsgrupper, Otava via Soumalainen Plus och WSOY via oss, har systerbolag som driver en tjänst.

Otava Group omsatte 2018 nästan 300 miljoner euro med ett rörelseresultat på drygt 30 miljoner euro.

Så vilka titlar har de då fått med sig i utbudet? Ja, vi hittar i alla fall Idiootit ympärilläni och Minun tarinani. Känner du inte igen dem? Om vi säger att författarna heter Thomas Erikson och Michelle Obama kanske det ringer en klocka?

Precis som i Sverige kommer man nu att ställa frågorna i Finland: Hur många prenumerationstjänster finns det plats för och hur många fler blir de innan de blir färre? Dessutom med Kobo och Audible i startgroparna på den digitala marknaden.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL