ANNONS

Finlands näst största bokförlag lanserar en egen prenumerationstjänst

Ny finsk prenumerationstjänst som ska ta upp kampen med de svenska tjänsterna.

Det hettar till på den finska marknaden. De svenska prenumerationstjänsterna får sällskap av Suomalainen Plus. Bakom står Otava, Finlands näst största förlagshus och bokhandelskedjan Suomalainen Kirjakauppa.

Den 5 februari lanserades appen Suomalainen Plus. Det är en prenumerationstjänst som ger fri lyssning och läsning på ljudböcker och eböcker för 16,95 euro i månaden.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Det intressanta är dock vilka som står bakom tjänsten – nämligen Finlands näst största förlagshus, Otava. När man tittar på allmänlitteratur – räknar man in läromedel är de till och med störst och dessutom äger de bokhandelskedjan Suomalainen Kirjakauppa. I höstas köpte Storytel det tredje största förlaget, Gummerus Kustannus Oy och sedan tidigare äger Bonnier Books det största allmänutgivande förlaget WSOY (och även prenumerationstjänsten Bookbeat som är marknadsledande i Finland). Vad innebär detta för Nextory som också lanserats i Finland och de andra svenska prenumerationstjänsterna?

– Det känns rätt naturligt att ägaren av ett av Finlands ledande förlag samt den största bokhandelskedjan behöver finnas i det här snabbt framväxande området. Är ju lite samma logik som fick Bonnier Books att grunda oss för bara några år sedan, säger Bookbeats VD Niclas Sandin till Boktugg.

– Verkar samtidigt hittills som de gjort sin hemläxa med appen som fungerar okej, samt att de förstått att man inte bara kan förlita sig på butikskampanjer och mail-listor när de dragit igång en stor lanseringskampanj i alla möjliga medier. Blir spännande att följa, situationen börjar likna den i Sverige där nu även Finlands två största förlagsgrupper, Otava via Soumalainen Plus och WSOY via oss, har systerbolag som driver en tjänst.

Otava Group omsatte 2018 nästan 300 miljoner euro med ett rörelseresultat på drygt 30 miljoner euro.

ANNONS

Så vilka titlar har de då fått med sig i utbudet? Ja, vi hittar i alla fall Idiootit ympärilläni och Minun tarinani. Känner du inte igen dem? Om vi säger att författarna heter Thomas Erikson och Michelle Obama kanske det ringer en klocka?

Precis som i Sverige kommer man nu att ställa frågorna i Finland: Hur många prenumerationstjänster finns det plats för och hur många fler blir de innan de blir färre? Dessutom med Kobo och Audible i startgroparna på den digitala marknaden.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se