ANNONS

Ännu fler finska ljudböcker ska det bli framöver. Storytel köper landets tredje största förlagshus för en ej offentliggjord summa. Foto: iStock.

Storytel köper det tredje största förlaget i Finland

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Storytel stärker sin position i Finland genom att köpa landets tredje största förlagshus, Gummerus Kustannus Oy som ger ut runt 200 titlar per år av författare som Camilla Grebe och Jojo Moyes.

På den finska marknaden är inte Storytel marknadsledare. Kanske hoppas man ändra på detta när man nu köper Finlands tredje största förlagshus, Gummerus Kustannus Oy som ger ut populära författare som Minna Rytisalo, Pauliina Rauhala, Matti Rönkä, Sisko Savonlahti, Camilla Grebe och Jojo Moyes.


ANNONS


– Förvärvet av Gummerus Kustannus visar på Storytels ambition att investera i innehåll och i digitaliseringen av den finska bokmarknaden. Vi känner oss glada, trygga och förväntansfulla när vi nu hälsar Gummerus Kustannus välkommen till Storytel-familjen och till vår förlagsverksamhet med kända och respekterade nordiska varumärken som Norstedts, Massolit, StorySide, Printz Publishing, People’s Press, Rabén & Sjögren, B.Wahlströms och Norstedts Kartor, säger Jonas Tellander, VD och grundare av Storytel i ett pressmeddelande.


ANNONS


Genom köpet av Gummerus Kustannus stärker Storytel sin position inom både distribution och förlagsverksamhet på den finska bok- och streamingmarknaden, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Det familjeägda Gummerus Kustannus, med huvudkontor i Helsingfors, är ett av de äldsta förlagshusen i Finland. Förlaget grundades 1872 och är idag Finlands tredje största och en dynamisk och oberoende kraft under mottot: “Till det finska folkets glädje och nytta”, enligt Storytel.

Gummerus Kustannus har en årlig utgivning på totalt omkring 200 inhemska och översatta titlar, huvudsakligen skönlitteratur och non-fiction, och en rad framgångsrika författarskap som Minna Rytisalo, Selja Ahava, Pauliina Rauhala, Matti Rönkä, Sisko Savonlahti, Camilla Grebe, Jojo Moyes, Clare Mackintosh och Jussi Adler-Olsen. I och med köpet av Gummerus Kustannus förvärvar Storytel en stark, driven och inspirerande kraft att räkna med på den finska marknaden.

– Gummerus Kustannus har en lång tradition och har fortsatt att imponera ända sedan sin födelse. Vi ser fantastiska möjligheter nu när vi förenar våra krafter och börjar att jobba tillsammans med Gummerus skickliga och kunniga förläggare. De delar verkligen vår passion för stora berättelser och författarskap i alla typer av distributionsformat, och för att göra dem tillgängliga för publiken att njuta av på allra bästa sätt, säger Jonas Tellander.

Gummerus Kustannus kommer fortsätta att verka som en självständig enhet inom Storytel under nuvarande Managing Director, Anna Baijars, som ska fortsätta att utveckla verksamheten och både nya och befintliga författarskap för förlagshusets räkning.

– Efter nära 150 år som oberoende och familjeägt förlagshus ser vi nu fram mot att bli del av en av de mest dynamiska krafterna i den moderna förlagsindustrin. Och viktigast är att det här kommer att stärka oss i vår mission att ge ut litterära juveler och utveckla fantastiska författarskap i en stor mängd populära genrer, säger Anna Baijars, Managing Director på Gummerus Kustannus Oy.

– Storytel driver både tillväxt på den nordiska bokmarknaden och ett nytt, starkt och nyfiket intresse för berättelser och författarskap bland både nya och etablerade konsumentgrupper. Det känns otroligt spännande att nu få uppbackning från en så stark förlagskraft med en fantastisk katalog, digitala muskler och smarta och skickliga medarbetare, inte minst hos Storytel-ägda Norstedts, Sveriges näst största förlag, säger Anna Baijars.

Eero Salojärvi, ägare till Gummerus Oy, som säljer Gummerus Kustannus Oy:

– Jag är mycket nöjd att ha funnit en hängiven ny ägare till Gummerus Publishers – ett förlagshus som jag och min familj har vårdat ömt och utvecklat sedan 1943. Gummerus Oy kommer fortsättningsvis vara ett oberoende familjeägt företag inom verksamheterna investment, fastighetsbolag, digitala uppslagsverk och även till viss del inom boklogistik.

Gummerus Kustannus Oy omsatte 2018 cirka 7,6 MEUR (motsvarande 81 Mkr med dagens kronkurs) och gjorde ett resultat efter finansnetto om cirka 0,3 MEUR (3,2 Mkr). Parterna har kommit överens om att inte uppge köpesumman men betalningen sker delvis kontant och delvis via en emission av aktier i Storytel AB (publ). Förvärvet väntas slutföras den 30 september 2019.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL