Finland höjer momsen på böcker från 10 till 14 procent

📈 Bokmoms. Finland höjer momsen från 24 till 25,5 procent. Böcker, bio, sport- och kulturevenemang, resor och andra varor och tjänster har haft en lägre moms på 10 procent som regeringen tänker höja till 14 procent Tidningar och tidskrifter fick ett undantag, men inte böcker. Höjningen förväntas träda i kraft den 1 januari 2025. Många EU-länder sänkte momsen rejält på digitala böcker efter EU-beslutet i oktober 2018. Sverige sänkte till 6 % den 1 juli 2019. En höjd moms i Finland är dåliga nyheter för marknadsledaren Bookbeat och dess konkurrenter Storytel och Nextory.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.