Idag sänks eboksmomsen i Sverige och flera andra länder

Den 1 juli 2019 fick Sverige och flera andra länder runtom i Europa sänkt moms på digitala publikationer (eböcker, ljudböcker, tidningar mm). Foto: iStock.

Efter många om och men tillät EU en lägre moms på digitala publikationer (däribland eböcker och ljudböcker). Idag, den 1 juli 2019, genomförs sänkningen i Sverige och ytterligare några länder.

Det var lite absurt tidigare när en ljudbok på CD hade 6 procents moms men om du laddade ner samma ljudbok på en MP3-fil (eller streamade den i mobilen) så var det 25 procents moms som gällde.

Men idag den 1 juli 2019 sänks momsen även på den digitalt distribuerade ljudboken (samt eböcker och tidningar) till 6 procent i Sverige.

Samtidigt sänker Finland och Tjeckien till 10 procent (tidigare 24 respektive 21 procent). Polen sänker från 25 till 6 procent precis som Sverige.

Norge är visserligen inte med i EU men där går man till att momsbefria digitala böcker, alltså 0 procents moms från 1 juli.

Österrike, Tyskland och Holland ska sänka sin digitalmoms den 1 januari 2020. Några länder har redan hunnit sänka: Belgien, Irland, Luxemburg, Malta och Portugal, skriver TNPS.

Storbritannien däremot, som har fullt upp med sitt utträde ur EU, har momsbefriat pappersböcker men ser trots det ut att hålla fast vid 20 procents moms på eböcker och andra digitala bokformat.

Momssänkningen i andra länder är väldigt viktig för de svenska streamingtjänsterna Bookbeat, Storytel och Nextory som just nu etablerar sig i andra länder. I vissa länder lär det leda till sänkta priser för konsumenterna och i andra kan det bli som i Sverige där det istället används till bättre marginaler på en redan väldigt prispressad tjänst.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL