Penguin Random House stoppar även svenska böcker från prenumerationstjänster

Va? FInns inte den titeln som ljudbok? Framöver kan frustrationen gälla mer än enbart engelska titlar när Penguin Random House uttökar sitt stopp för prenumerationstjänster med obegränsad lyssning. Foto: iStock.

Penguin Random House (PRH) kommer inte att tillåta försäljning till prenumerationstjänsterna med obegränsad lyssning på framtida översättningar av PRH-titlar. Ett dråpslag för svenska förlag och prenumerationstjänster.

– Jag tycker att det är märkligt att de fokuserar på affärsmodellen istället för villkoren för deras böcker och konsekvensen blir att Amazons/Audibles dominans i Europa stärks, vilket såklart är trist. I övrigt kommer det att betyda att inhemska författare och titlar kommer att stärka sin position på de olika nordiska marknaderna, vilket inte är så dumt för många av våra förlag. Avslutningsvis är min uppfattning att inget förlag är starkt nog att gå emot den starkaste konsumenttrenden i världen inom media, all you can eat-modellen, säger Håkan Rudels, VD för Bonnier Books (där både Bonnierförlagen och Bookbeat ingår), till Boktugg.

Penguin Random House har redan tidigare dragit tillbaka tusentals engelskspråkiga titlar från prenumerationstjänster som erbjuder obegränsad lyssning (och läsning) för en fast månadsavgift. Det har haft begränsad påverkan för Storytel, Bookbeat och Nextory men större problem för Storytel i Spanien där PRH drog tillbaka mängder av titlar. Det blir även en utmaning i exempelvis Tyskland där PRH är störst på ljudböcker.

Anledningen är att PRH anser att prenumerationstjänster urholkar värdet på böcker och lär konsumenterna att de kan lyssna på hur många ljudböcker som helst till ett pris som är lägre än en enda pappersbok i hardcover. De föredrar kort sagt styckförsäljning även av digitala böcker, den modell som exempelvis Audible använder men även svenska nätbokhandlare som Adlibris, Bokus och Bokon.

I veckan meddelade PRH förlag runtom i världen att de inte heller längre kommer att tillåta översatta böcker i prenumerationstjänsterna. På allt fler stora titlar har PRH köpt världsrättigheterna till olika författares verk och sedan sålt dessa vidare till andra förlag i de länder där de inte själva äger förlag. Det gäller exempelvis Michelle och Barack Obama som skrev ett jätteavtal med PRH för sina böcker.

”Nya avtal om vidarelicensiering kommer att kräva skriftligt godkännande av Penguin Random House för att de licensierade verken ska kunna erbjudas på obegränsade återförsäljarplattformar. Vid den här tidpunkten förväntar vi oss inte att ge tillåtelse för inkludering i Unlimited-access-modeller på någon marknad”, skriver PRH i ett mejl som Boktugg tagit del av.

De poängterar dock att alla avtal som skrivits tidigare kommer att uppfyllas. PRH kommer alltså inte att exempelvis kräva att Bonnierförlagen drar tillbaka Michelle Obamas böcker från Storytel, Bookbeat och Nextory. Däremot påverkar det framtida stora internationella titlar från PRH.

PRH förklarar också att de inte tänker hindra olika modeller från att sälja digitala kopior via återförsäljare eller plattformar enligt ”betalning per exemplar”-modellen. Det gäller även för krediter via månadsabonnemang, vilket är Audibles upplägg. Det viktiga är att ”skydda Penguin Random House-titlar från att inkluderas i återförsäljarmodeller som inte erkänner det differentierade värdet i våra individuella författares arbete”.

Dessutom: vid förnyelse av gamla rättigheter kommer PRH inte att tillåta dessa med försäljning i prenumerationstjänster. Vilket på sikt kan innebära att mängder av titlar som idag går att lyssna och läsa i ljudbokstjänsterna kommer att försvinna de kommande åren.

– Ja, det här är tveklöst ett tråkigt besked och vi har ända sedan deras tidigare beslut om att dra tillbaka sina egna titlar väntat på att något sådant här var på gång. Det är förvånande att de är så fokuserade på läsarens betalningsmodell trots att vi kan erbjuda det som de är ute efter, en pay-per-copy ersättning gentemot förlaget. Bevisligen finns en stor attraktionskraft i prenumerationsmodellen och det är synd att de nu så tydligt tar avstånd från den, säger Jesper Monthán, vice VD för Bonnierförlagen (som bland annat ger ut Michelle Obama i Sverige) och tidigare förlagschef på Albert Bonniers förlag.

Hur allvarligt är detta för prenumerationstjänsterna? Det beror helt på vilka framtida världssuccéer som kan komma från PRH. Och framför allt beror det på om de får med sig sina kollegor på Hachette, Simon & Schuster, HarperCollins och andra internationella storförlag. Men även hur deras agerande kan komma att påverka förlag lokalt i olika länder där prenumerationstjänsterna ännu inte etablerat sig som den gällande modellen.

Dessutom är det inte alltid det amerikanska förlaget kan påverka de internationella rättigheterna, istället är det författarnas agenter som sköter dessa förhandlingar. Vi vet dock redan idag att det finns agenter som inte släpper sina författares böcker till prenumerationstjänster i Sverige. John Grisham exempelvis finns inte på svenska som ljudbok i de svenska prenumerationstjänsterna, vilket beror på att hans agent länge varit skeptisk till att släppa digitala rättigheter men nu i alla fall tillåter downloadförsäljning. Däremot finns flera av hans titlar på danska hos Storytel …

För svenska förlag blir det ytterligare en faktor som, åtminstone för skönlitteratur, kommer att tala emot att betala dyrt för rättigheter när man vet att mer än hälften av försäljningen sker i prenumerationstjänsterna.

– För en del titlar kommer det påverka intjäningsförmågan och därmed förskotten framåt. Sannolikt kommer det även påverka antalet översatta titlar i det långa loppet när det blir avsevärt svårare att få kostnadstäckning på dem när vi blir tvungna att exkludera en så här stor och växande kanal, säger Jesper Monthán.

Fotnot: Boktugg söker prenumerationstjänsterna för en kommentar.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL