Richard Bransons Finding my virginity är en av många engelska titlar som försvinner ur Storytels utbud den 17 januari till kundernas förtret. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Över tusen engelska Penguin-titlar försvinner från Storytel, Bookbeat och Nextory

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Fler än tusen engelska ljudböcker plockas bort från Storytel på fredag den 17 januari. En gul varningstriangel varnar kunderna på mängder av Penguin-titlar. Även Bookbeat och Nextory har drabbats.

Gula varningstrianglar har blivit ett nytt inslag för Storytels kunder, vilket flera av dem började skriva om på Facebook under helgen. Trianglarna varnar för att titeln plockas bort den 17 januari och dök upp ungefär en vecka innan detta datum. Denna gång gäller det engelskspråkiga titlar, både eböcker och ljudböcker, från förlag inom Penguin Random House.

Flera Storytelkunder har hört av sig till Boktugg och undrat efter att de märkt att böcker de precis börjat lyssna på kommer att försvinna inom några dagar. Frågan är givetvis hur länge Storytel känt till detta och varför de inte lagt upp varningarna tidigare?

– Vi kommenterar inte avtal med enskilda förlag. I det ständigt pågående växandet av vårt innehållserbjudande händer det av olika skäl att titlar försvinner från vår plattform. Vi är förstås måna om att i så god tid som möjligt förbereda kunderna när nya titlar adderas eller tas bort, säger Dan Panas, kommunikationschef på Storytel.

Exakt hur många titlar det handlar om är omöjligt att säga, men sannolikt ett par tusen. Enbart från Penguin Books Ltd handlar det om över tusen engelska titlar som försvinner den 17 januari, bland andra Michelle Obamas Becoming och Malcom Gladwells Talking to strangers. Titlarna är redan bortplockade från sökningar på titel och författare hos Storytel, både i appen och på sajten, men går i vissa fall att hitta via Google fortfarande.

Några av de tusentals titlar från Penguin som försvinner från Storytel den 17 januari 2020.

Helt klart är i alla fall att rättigheterna för titlarna gått ut och att Storytel inte lyckats komma överens med förlagen om villkoren för att förlänga dem. Är det en signal om att Penguin Random House vägrar acceptera Storytels revenue share-modell eller att de helt enkelt vill ha mer betalt? Utifrån vad vi kunnat se finns titlarna inte heller hos Bookbeat och Nextory i dagsläget. En Google-sökning skvallrar om att även Bookbeat haft Penguins titlar i sitt sortiment, men att de numera är bortplockade. Detsamma gäller Nextory där Googlesökningar visar att Michelle Obamas Becoming har försvunnit från tjänsten.

– Det stämmer att vi från fredag inte längre kommer få erbjuda det förlagets böcker till våra lyssnare. Vi har redan nu tagit bort möjligheten för nya användare att börja lyssna på böckerna. Utöver det kan jag tyvärr inte kommentera så mycket mer när vi inte kan sprida detaljer från en specifik avtalsdiskussion, säger Niclas Sandin, VD för Bookbeat, till Boktugg.

Uppdatering 2020-01-17:
”Penguin Random House har vid den här tidpunkten beslutat att vi inte kommer att delta i prenumerationsmodeller med obegränsad tillgång. Vårt beslut togs gemensamt av företagets internationella ledningsgrupp för att värna om en mångfald av innehåll på marknaden och det faktiska och upplevda långsiktiga värdet av våra författares immaterielrätt”, skriver Penguin Random House i en kommentar till Boktugg.

Bland de titlar som försvinner finns 21 Lessons for the 21st Century av Yuval Noah Harari, som visserligen finns utgiven även på svenska. Men även Richard Bransons Finding my virginity.‎

Kunden äger inga böcker i prenumerationstjänster

Det här är en påminnelse om att en prenumerationstjänst inte garanterar evig tillgång till en bok. Som kund äger du inga böcker och en bok kan (i princip) försvinna när som helst från tjänsten, även om du är mitt i boken. Nu är det inte så vanligt, men vi har sett exempel som när Jo Nesbøs alla titlar försvann i samband med att han bytte förlag från Piratförlaget till Bonnierförlagen. Då handlade det om en enskild författare och misstag. Men vi såg även när Microsoft lade ner sin ebokhandel och raderade alla kundernas köpta eböcker, visserligen genom att återbetala pengarna …

I framtiden kan det bli vanligare att tusentals titlar försvinner eller tillkommer i stora avtal, framför allt när det gäller titlar på andra språk. Den som använt Netflix och andra filmtjänster under några år har upplevt hur serier och filmer kommer och går med jämna mellanrum. Det var också anledningen till att Netflix en gång i tiden satsade på eget innehåll – något som de är tacksamma för idag när Disney lanserar en egen streamingtjänst och säger upp många av sina avtal med andra streamingtjänster.

Hur viktiga är de engelska titlarna? Storytel har tidigare uppgett att runt 85 procent av konsumtionen i tjänsten sker på det lokala språket i respektive land. Samtidigt är det säkerligen så att vissa kunder använder tjänsten enbart för de engelska titlarna och i det fallet kan man tappa abonnenter till Audible.

Varför gör Penguin Random House detta?

Så kommer Penguin Random House att lansera en egen global streamingtjänst? Det är inte otänkbart men knappast det mest sannolika. Uppdatering: enligt källor till Boktugg ska PRH lansera en egen streamingtjänst inom kort, vilket dementeras av PRH.

Däremot vet de att Amazons Audible blir alltmer aktiva i Sverige. Den som söker på exempelvis Finding my virginity eller 21 lessons for the 21st century möts faktiskt av en annons från Audible på just dessa titlar. Det gäller även flera andra av de titlar vi noterat ska försvinna från Storytel – men inte alla. Samband eller tillfällighet?

Enligt uppgifter till Svensk Bokhandel är det ett strategiskt beslut av Penguin Random House att inte längre erbjuda sina titlar via prenumerationstjänster. Vilket även bekräftas av Nextory.

Stämmer det att de tagit ett principbeslut att inte släppa dem till prenumerationstjänster eller gäller det enbart de svenska tjänsterna?
– Det är en ny global strategi där de inte längre kommer sälja sina böcker i prenumerationstjänster där man kan läsa och lyssna obegränsat. Vi kan dock inte kommentera anledningen till detta eftersom det gäller en enskild avtalsdiskussion, säger Camilla Silfvenius, Head of Content på Nextory till Boktugg.

Hur många titlar rör det sig om för er del och hur många engelska titlar har ni i ert sortiment?
– Det rör sig om några tusentals ljudböcker som kommer att försvinna, vilket vi såklart tycker är väldigt tråkigt. Samtidigt har vi över hundratusen andra fantastiska titlar i vår engelska katalog, säger Camilla Silfvenius.

På måndagsmorgonen var Storytels aktie uppe på 175 kr, motsvarande ett börsvärde för hela bolaget på 9,8 miljarder kronor. Men istället för att passera 10-miljardersgränsen så föll bolaget. Kanske inte en effekt av de engelska titlarnas bortplockande som började diskuteras på sociala medier i helgen, men långsiktigt är det förstås ett orosmoln för Storytel om man tappar titlar från en av världens i särklass största förlagsgrupper.

För de svenska streamingtjänsterna är det förstås oroande att Penguin Random House inte är nöjda med villkoren för att ha sina titlar där med tanke på att engelska titlar är viktiga vid en internationell expansion – utöver det lokala utbudet.

Bokus har Penguin-titlar i sitt sortiment för download via styckförsäljning, men de engelska titlarna är inte tillgängliga via streamingtjänsten Bokus Play.

Uppdaterat 2020-01-14: Artikeln är uppdaterad med kommentar från Nextory.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.