Storytels ordförande Hans-Holger Albrecht ställer inte upp för omval

Storytel Group meddelar idag att styrelseordförande Hans-Holger Albrecht informerat valberedningen att han inte ställer upp för omval på årsstämman i maj 2024. Foto: Storytel.

Hans-Holger Albrecht valdes in i Storytels styrelse som ordförande 2022. Han ställer inte upp för omval vid stämman i maj 2024, meddelar han idag. Valberedningen måste därför hitta en ny ordförandekandidat.

– Valberedningen vill tacka Hans-Holger för hans betydande bidrag till Storytel Group under denna viktiga och transformativa period. Vi inleder arbetet med att hitta en ersättare omedelbart, säger Valberedningens ordförande Tobias Edenman i ett pressmeddelande.

Något skäl till avgången framgår inte av pressmeddelandet. Hans-Holger Albrecht säger i detta:

– Jag vill tacka hela styrelsen, företagsledningen och alla Storytels anställda för deras dedikation och bidrag för att ta bolaget dit det är idag. Det strategiska fokuset på lönsam tillväxt är mycket framgångsrikt och förstärker Storytels position som en ledare på ljudboksmarknaden. Jag är optimistisk för framtiden och säker på att Storytel kommer att fortsätta utveckla, inspirera och fånga lyssnare världen över med berättandets kraft. Jag vill också tacka alla aktieägare för deras fortsatta stöd och förtroende.

Den 60-årige Hans-Holger Albrecht var åren 2015-2021 VD för franska musikstreamingtjänsten Deezer (som även erbjuder ljudböcker och där han fortfarande är styrelseledamot liksom Storytels tidigare interims-VD Ingrid Bojner) innan han tog över som ordförande i Storytel. Tidigare i karriären jobbade han inom MTG och Viasat. Kuriosa: Han är bror till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Albrecht är även styrelseordförande i börsnoterade tyska bolaget Scout24 med ett börsvärde på 5 miljarder euro.

Så vad ligger bakom? Antingen har han själv tröttnat på ljudboksbranschen och vill ägna mer tid åt andra uppdrag eller familjen. Eller så pågår någon form av maktkamp inom styrelsen och bland ägarna. Det har skett en hel del insynshandel i Storytel den senaste tiden där dels finska Otava och dels en av de tidiga investerarna Jonas Sjögren (som sålde en hel del aktier för några år sedan men nu börjat köpa tillbaka). Samtidigt som VD och COO sålt aktier.

Under de två senaste åren har bolaget genomgått ett stålbad på kostnadssidan och den globala satsningen har bromsats. Trots tal om exklusivitet som en kärnstrategi har Storytel nyligen licensierat ut sitt innehåll (3000 titlar) till konkurrenten Kuku FM i Indien. Ett tecken på att man prioriterar snabba cash på mindre marknader. Om det nu inte var framtvingat av konkurrensmyndigheter som i Turkiet.

Som ett mörkt (?) moln hänger även storägaren EQT:s beslut om att avyttra hela sitt innehav – dock utan en fast tidshorisont. Frågan är vem som tar över ordförandeklubban i maj. Är det krattat för Jonas Tellanders återkomst på den posten – eller har ägarna helt andra planer? Kommer man att följa tv-spåret när man rekryterar ordförande eller titta på andra branscher?

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL