Här är 9 bolag och en privatperson som kan köpa Storytel

Storytels monter på Bokmässan 2023. Frågan är om bolaget är till salu eller inte? Foto: Boktugg.

Sporitfys förnyade satsning på ljudböcker blev ytterligare en spik i Storytels börskista. Aktien föll 18 procent. Tillsammans med nyheter om personalnedskärningar undrar många om de dressar bruden inför ett uppköp. Boktugg listar de som kan tänkas vilja köpa Storytel.

Är Storytel verkligen till salu? När börskursen är tryckt i botten och värdet på hela bolaget i skrivande stund är ganska exakt 2 miljarder kronor efter en liten uppgång igen på fredagseftermiddagen. Värre var det i onsdags då Storytel stängde på 24,08 kr en nedgång med 18,3 procent på en dag. En överreaktion på nyheten om att Spotify utökar sin satsning på ljudböcker och tänker erbjuda 15 timmar gratislyssning – för betalande Premium-abonnenter och sedan hoppas på upsale av 10-timmarspaket för runt 120 kr.

Idag skriver SvB att Norstedts förlagsgrupp (som ingår i Storytel Books) också ska spara pengar, enligt uppgift till SvB försvinner 8 tjänster. Förra veckan var det Boktugg som avslöjade att Storytel skulle säga upp folk på sin contentavdelning. Där kan det handla om 20-40 tjänster. Sånt här löses ju ibland genom att man inte återbesätter när folk slutar eller går i pension så hur många som faktiskt får gå vet vi inte.

Nåväl, detta är signaler om att lönsamheten är viktig för Storytel även denna höst. Inte så konstigt, löner, hyror och alla andra kostnader ökar. Men en branschexpert tycker att det signalerar att man ”dressar bruden inför en försäljning”.

Nu lär en köpare inte kunna köpa hela Storytel för 2 miljarder. Det kommer att krävas en rejäl premie på priset för att övertyga långvariga ägare om att sälja, det vill säga minst 3 miljarder och kanske mer eftersom Storytel en gång värderades till över 15 miljarder kronor.

Dessutom måste denne sannolikt göra upp med en eller flera storägare innan man lägger ett publikt bud. Exempelvis genom att säkra så många aktier som krävs utan att utlösa budplikt (vilket sker vid 30 procent). En ny storägare behöver dock flagga redan tidigare så det går inte att göra i smyg via börsen.

Bolagets ägarstruktur är inte helt aktuell, den senaste de släppt är från halvårsrapporten och daterad 30 juni. Då såg det ut så här:

1EQT0           11,062,33614.4%
2Jonas Tellander and Annamaria Tellander07,642,2649.9%
3Roxette Photo NV07,426,1019.6%
4Vitruvian Partners03,378,3504.4%
5AMF02,775,9013.6%
Total five largest shareholders0          32,484,95241.9%
Others635          44,787,53358.1%
Total635           77,072,485100.0%

En potentiell köpare behöver därmed sannolikt få med sin en eller flera av de fem största ägarna. Därunder finns ytterligare ett gäng ägare som kan sitta på någon procent.

Okej, dags att spekulera över tänkbara köpare.

1. Spotify

Självklart skulle det kunna finnas värden för Spotify i att äga en av världens största streamingtjänster för ljudböcker. Även om man hittills främst fokuserat på att vara en app för alla behov och mest köpt bolag med antingen innehåll eller teknik som kan stödja deras egen streamingtjänst. Storytel äger förstås en del innehåll och viss teknik samt givetvis data om vad som funkar och inte funkar. Prislappen lär inte avkräcka Daniel Ek.

2. Deezer

Tämligen okända i Sverige men franskbaserade Deezer har 16 miljoner aktiva användare i 180 länder, varav 9,3 miljoner betalande (varav en tredjedel via partners) som lyssnar på musik, poddar och … ljudböcker. Alltså mycket mindre än Spotify. Faktum är att bolagets omsättning ”bara” var 233 miljoner euro första halvåret, vilket gör att de inte är särskilt mycket större än Storytel (ca 140 miljoner euro H1). Dessutom går Deezer med förlust: -38,4 miljoner euro under H1-2023. Men enligt rapporten så har de genomfört sparprogram och samtidigt ökat intäkterna. Känns det igen? Det finns kopplingar, Storytels ordförande (sedan januari 2022) Hans-Holger Albrecht var VD för Deezer 2015-2021. Dessutom sitter Storytels tidigare interim-VD Ingrid Bojner i Deezers styrelse sedan december 2022.
Vill Deezer svara på Spotify och har de råd att köpa?

3. Bonniers

Att Bonniers inte skulle tacka nej till att köpa Storytel och slå ihop det med Bookbeat är nog ganska säkert. Lika säkert är det att Konkurrensverket skulle ha synpunkter på en sådan affär. Kanske hade Bonniers kunnat blidka dem genom att sälja av alla bokförlagen inom Storytel Books? Det skulle dessutom finansiera en del av köpesumman.

4. Amazon

Audible är världens största ljudbokstjänst och dominerar de stora marknaderna. De har även en bra kundstock i Sverige, men nästan inga svenska titlar. Med ett köp av Storytel skulle de skaffa sig en position på en rad mindre marknader som Norden. Det är åtminstone en köpare som inte har några problem att betala dubbla nuvarande börskursen. Och eftersom Storytel fortfarande är så litet skulle det knappast utlösa några konkurrensverksflaggor.

5. Rakuten Kobo

Namnet Kobo låter japanskt och Rakuten är ett japanskt konglomerat. Men Kobo lär vara ett anagram på det engelska ordet för bok – book. Rakuten Kobo med huvudkontor i Toronto, Kanada (men med ett Europakontor i tyska Darmstadt), har egna läsplattor och tidigare främst fokuserat på eböcker. Men de säljer även ljudböcker och har på senare år experimenterat med olika prenumerationslösningar. Det skulle kunna finnas en match med Storytel som då skulle få tillgång till en bättre läsplatta och även en fot in på framför allt den nordamerikanska marknaden. Pengar är förmodligen inte ett problem.

6. KKR

Kohlberg Kravis Roberts & Co och Storytel har gjort affärer ihop förr. Det amerikanska private equity-bolaget sålde nämligen audiobooks.com till svenskarna för ungefär 1 180 Mkr. Idag framstår det priset som väldigt högt och när VD Johannes Larcher pratade om nyckelmarknader i en intervju häromdagen nämnde han inte USA utan bara en handfull europeiska länder. KKR äger Overdrive som på den svenska marknaden distribuerar till ett antal bibliotek via appen Libby. Förresten köpte KKR Overdrive av Rakuten. KKR har även ägt ljudboksförlaget RBmedia som de i somras sålde till investmentbolaget HIG Capital. KKR gillar med andra ord bokföretag och kan utan problem finansiera ett köp av Storytel. Frågan är om EQT vill sälja till dem?

7. Nextory

Ett långskott eller den mest logiska köparen? Grundaren Shadi Bitar sålde i augusti 2013 sitt bolag Earbooks till Storytel. För tillfället har Storytel och Nextory en konflikt om ersättningsnivåer och sedan snart ett år tillbaka har Nextory inte tillgång till Storytels förlags titlar. Men kanske Shadi kan snacka ihop sig med Jonas Tellander och några andra gamla storägare för att genomföra en palatskupp? Tillgång till kapital finns förmodligen i Nextorys ägarkretsar för rätt affär. Logiskt sett bör de sedan sälja av alla bokförlagen eftersom Shadi inte anser att en streamingtjänst ska äga innehållet.

8. Schibsted

Den norska mediekoncernen äger inte bara Aftonbladet och Svenska Dagbladet utan även en rad digitala tjänster i form av sajter som Prisjakt, Blocket, Lendo, Compricer och kanske mer relevant i sammahanget – Podme. När det gäller koppling till bokbranschen så var Schibsted involverade i Piratförlagets ebokssatsning Bokon och har därefter haft ett samarbete genom Aftonbladet. Det är lätt att se möjligheter till bundling via Aftonbladet och SvB på samma sätt som Spotify tänkt sig. Och kanske att flytta över Podme-innehåll till Storytel?

9. Bokusgruppen

Det kanske är dags för ägarna till Akademibokhandeln och Bokus att ta ett rejält kliv i sin digitalisering? Bokus Play i all ära, men det tar lång tid att bygga en prenumerantstock även om man har två miljoner vänner till Akademibokhandeln. Med ett köp av Storytel löser Bokus utmaningarna med både den tekniska plattformen och kundstocken i ett slag. Dessutom öppnar man åter dörren till Norden och Europa precis som grundarna en gång drömde om.

Bubblare: Elon Musk

Vad sägs om Elon Musk? Han har en ny bok ute om sig själv och kanske behöver han ett projekt som är mindre stökigt än Twitter, förlåt X. Kanske böcker är en del av att göra X till en plattform för allt?

Nej, nu har vi nog kommit till slutet på listan av kandidater. Samtidigt som jag garanterat har glömt bort någon given. Exempelvis amerikanska Scribd, liknande mer lokala europeiska bolag eller ett mediekonglomerat som Bertelsmann (som äger Penguin Random House!). Det mest sannolika är förstås att Storytel inte säljs utan fortsätter som börsbolag i jakt på lönsamhet och i väntan på bättre tider för aktier.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,