Audiobooks.com värderas till 1 180 Mkr i Storytel-affären

Storytel betalar cash för köpet av Audiobooks.com. Kanske inte med sedlar men ... Foto: iStock. Montage: Boktugg. Killen med sedelbuntarna har ingen koppling till Storytel eller Audiobooks.com.

Storytel köper Audiobooks.com med hjälp av ett brygglån och kontanta medel. Audiobooks.com värderas till 135 miljoner dollar (motsvarande 1 180 Mkr) i affären.

Som vi tidigare berättat har Storytel kommit överens med det globala investmentbolaget KKR om att köpa Audiobooks.com som är en av de ledande tjänsterna för ljudböcker i USA (och som dessutom har kunder i över 150 länder).

Inledningsvis hette det att köpesumman inte skulle offentliggöras, men lite senare skickade Storytel ut ett pressmeddelande för att förtydliga finansieringen av köpet – och därigenom även antyda hur stor köpesumman faktiskt var. Där skriver bolaget:

”Enterprise value för förvärvet uppgår till USD 135 miljoner, på en skuld och kassafri basis, och kommer att betalas kontant. Förvärvet kommer att finansieras genom befintliga medel och upptagande av ett nytt brygglån om 500 miljoner kronor, vilket löper ut i Q1 2023, med Swedbank AB (publ). Lånet har tagits upp som en del av en justering av bolagets befintliga kreditfacilitet, där bolagets revolverande kreditfacilitet förlängdes med ytterligare tre år och tillgängligt belopp ökat till 850 miljoner kronor (från 500 miljoner kronor). Transaktionen förväntas slutföras i slutet av december 2021, vilket förutsätter sedvanligt regulatoriskt godkännande.”

135 miljoner dollar motsvarar i dagsläget 1 180 Mkr vilket gör det hela till en miljardaffär och Storytels största förvärv hittills.

På börsen har investerarna tagit emot nyheten svagt positivt och aktien är upp 8,7 procent vid 13-tiden till 163 kr. För en vecka sedan var den nere och vände på 145 kr och igår stängde den på 150 kr.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL